Αγορά Χαλκίδας, αβέβαιο το μέλλον

Αγορά Χαλκίδας, αβέβαιο το μέλλον

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ. Το κεφάλαιο του χαρακτηρισμού ή μη ως διατηρητέας της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας δεν λέει να κλείσει εύκολα.

Πρόσφατα, και για τυπικούς λόγους (μη ορθή κλήτευση δυο μελών του), το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε το διάταγμα χαρακτηρισμού της, με αποτέλεσμα το θέμα να επανέρχεται σήμερα στην ημερησία διάταξη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

H κήρυξη της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας είχε στηριχθεί στην ομόφωνη απόφαση του 2005 για τη διατήρηση του μνημείου ως συνόλου, με ιστορική, κοινωνική, αρχιτεκτονική και πολεοδομική αξία. Πρόκειται για ζήτημα που απασχολεί τον αρχιτεκτονικό κόσμο αλλά και την κοινωνία της πόλης για σχεδόν δύο δεκαετίες, όσο περίπου διαρκεί η πρωτοφανής παρακμή της. Η Δημοτική Αγορά Χαλκίδας καταλαμβάνει ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο στον πυρήνα του εμπορικού κέντρου της πόλης. Αρχισε να χτίζεται το 1883 σε σχήμα Π και αποπερατώθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα. Τα κτίρια αυτά είναι μονώροφα με τυπικά νεοκλασικά στοιχεία, αετώματα, γείσα κ.ά. και καλύπτονται από κεραμοσκεπείς στέγες. Το 1929 – 1934 ανατέθηκε στον γνωστό αρχιτέκτονα Σόλωνα Κυδωνιάτη (1906 – 2001) η συμπλήρωση του Π και επί της οδού Νεοφύτου όπου και οικοδομήθηκε κτίριο με διώροφο το κεντρικό του τμήμα, σε συμμετρική σύνθεση με «επίσημες» εισόδους και μαρμάρινες κλίμακες, ισχυρά σιδηρά κιγκλιδώματα μορφολογίας μεσοπολέμου με «ενθυμήσεις» νεοκλασικισμού ή αρ νουβώ, γενικά σε μορφολογία του Μοντέρνου Κινήματος. Σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ στη Δημοτική Αγορά Χαλκίδας, θα πρέπει να αποκατασταθούν πλήρως τα κτίρια του συγκροτήματος με πολλή προσοχή, αφαιρουμένων των νεοτέρων προσθηκών και αλλοιώσεων.

Τι λέει ο δήμος

Ο Δήμος Χαλκιδέων από την πλευρά του θεωρεί ότι υφίστανται «ανυπέρβλητες τεχνικές και οικονομικές δυσκολίες» που δεν ευνοούν την αποκατάστασή της, ενώ τυχόν επαναχαρακτηρισμός της θα σημαίνει «δέσμευση του χώρου για σκοπό που δεν πρόκειται να υλοποιηθεί στην πράξη, παραμονή και περαιτέρω επιδείνωση της τριτοκοσμικής εικόνας στο κέντρο της πόλης». Φοβούνται στον δήμο ότι αν επαναχαρακτηριστεί η Δημοτική Αγορά, της επιφυλάσσεται αντίστοιχη μοίρα με τα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας: «Να συνιστά, δηλαδή, εσαεί τόπο που θα προσβάλλει την αισθητική των κατοίκων και θα προκαλεί την αποστροφή των επισκεπτών της πόλης, εστία μόλυνσης, καταφύγιο για στοιχεία περιθωριακά, άντρο εγκληματικότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή