Στο φουλ οι ρυθμοί στην Πινακοθήκη

Στο φουλ οι ρυθμοί στην Πινακοθήκη

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ο διαπεραστικός ήχος των κομπρεσέρ δονούσε για τα καλά χθες το πρωί τη γη στο οικόπεδο της Εθνικής Πινακοθήκης. Οι περίοικοι είχαν εβδομάδες, ίσως και μήνες, να αντιληφθούν τόσο έντονη δραστηριότητα σε ένα εργοτάξιο που ύστερα από μια εξαιρετικά δυναμική εκκίνηση (καθαιρέσεις τοίχων, εκσκαφές κ.λπ.) κατέπεσε στη συνέχεια σε ένα καθεστώς πιο υποτονικών ρυθμών. Τουλάχιστον αυτή ήταν η εντύπωση των περαστικών που παρατηρούσαν μια απότομη πτώση στην κατασκευαστική δραστηριότητα.

Αυτό συνέβη όταν ανακαλύφθηκε ότι ο ποταμός Ιλισός βρίσκεται σε βάθος από 4,5 έως 7,7 μέτρα (ανάλογα με την κλίση του εδάφους), δηλαδή τουλάχιστον οκτώ μέτρα πιο πάνω από τις εκτιμήσεις της αρχικής γεωτεχνικής μελέτης, που υπολόγιζε τον υδροφόρο ορίζοντα σε βάθος 15,85 έως 24,7 μέτρα… Το σοκ υπήρξε μεγάλο, καθώς μια σειρά από νέες υποδομές της επέκτασης της Εθνικής Πινακοθήκης είναι υπόγειες: ανάμεσά τους η μεγάλη αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, όπως και το σύνολο των αποθηκευτικών χώρων όπου θα φυλάσσεται η μόνιμη συλλογή του Ιδρύματος.

Συντάχθηκε νέα στατική μελέτη, σύμφωνα με την οποία η στάθμη σχεδιασμού του υδροφόρου ορίζοντα τίθεται στα 4,2 μέτρα, δηλαδή 30 εκατοστά πάνω από τα δεδομένα της επικαιροποιημένης μέτρησης, στάθμη που σε σχέση με το δάπεδο του ισογείου του κεντρικού κτιρίου της Πινακοθήκης είναι στα -12,5 μέτρα. Για την ασφάλεια και στεγανότητα της κατασκευής, η μελέτη προβλέπει την προσθήκη φρεατίων άντλησης και τριών μόνιμων αντλιοστασίων που θα κατασκευαστούν εξωτερικά του κτιρίου της επέκτασης για λόγους ασφαλείας. Επίσης, προβλέπεται η ενίσχυση της θεμελίωσης του νέου κτιρίου για την αντιστάθμιση της άνωσης, αλλά και η αύξηση του οπλισμού των περιμετρικών τοίχων, για να προστατευθούν από τις πλευρικές ωθήσεις του νερού.

Ο αμίαντος

Στην πραγματικότητα το εργοτάξιο της Εθνικής Πινακοθήκης δεν σταμάτησε ποτέ να λειτουργεί. Μπορεί οι ρυθμοί να μειώθηκαν, ωστόσο εργασίες βρίσκονταν σε εξέλιξη, κυρίως στους ορόφους. Αυτήν την εποχή πραγματοποιούνται εργασίες αντιστήριξης και προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει εκ νέου προβλήματα στο έργο. Στο υπουργείο Πολιτισμού το βάρος δίδεται στις λεπτές και σύνθετες διαδικασίες που απαιτούνται σε συνεργασία με τη διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η χρηματοδότησή του από το τρέχον ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Επίσης, επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές υποψίες για την ύπαρξη αμίαντου σε ένα τμήμα του κτιρίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή