Πρώτες μέρες εποχικών στα μουσεία

Πρώτες μέρες εποχικών στα μουσεία

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τετάρτη πρωί και στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Νοτίου Κλιτύος Ακροπόλεως Αθηνών τέσσερις νεαρές γυναίκες υποδέχονται τους αναπάντεχα πολλούς τουρίστες. Αφού κάποια στιγμή ο συνωστισμός χαλαρώνει, σπεύδω να τις ρωτήσω αν εργάζονται μόνιμα εδώ. «Οχι, όχι, είναι η πρώτη μας μέρα!», και σχεδόν με «μαλώνουν» που δεν το κατάλαβα αμέσως.

Είναι τέσσερις από τους 1.122 νεοπροσληφθέντες εποχικούς εργαζομένους (αρχαιοφύλακες, καθαριστές, πωλητές κ.ά.) που έκαναν δυνατή την καθιέρωση διευρυμένου ωραρίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την Ακρόπολη, το Ιερό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, την Επίδαυρο, τις Μυκήνες και σε άλλους 27 χώρους και μουσεία σε όλη την Ελλάδα.

Οι προσλήψεις έγιναν μέσω ΑΣΕΠ και αφορούν επτάμηνες συμβάσεις. Δείχνουν ευχαριστημένες που για τους επόμενους μήνες θα έχουν δουλειά κι ένα εισόδημα τουλάχιστον 750 ευρώ. Ο μισθός είναι 850 ευρώ μεικτά, αλλά μπορεί να αγγίξει υψηλότερα επίπεδα αν προστεθούν επιδόματα (π.χ. γάμου) ή υπολογιστούν προσαυξημένα ημερομίσθια Κυριακών και αργιών.

Το νέο ωράριο φέρνει και καθιέρωση ομοιομορφίας στην ενδυμασία του φυλακτικού προσωπικού. Θεωρητικά.

Μη φανταστείτε κάποια «στολή» ή κάτι παρόμοιο. Απλά έχει γίνει σύσταση στο προσωπικό να φοράει λευκό πουκάμισο ή μπλούζα και μπλε σκούρο παντελόνι ή φούστα. Το θέαμα θυμίζει λίγο σχολικές παρελάσεις και αυτό δεν είναι πάντα για καλό.

Στο Βυζαντινό Μουσείο η κατάσταση ήταν ανάλογη, με τους «νέους» υπαλλήλους να προσπαθούν να ξεμπερδέψουν με τη γραφειοκρατία και τις διατυπώσεις. «Είναι καλό που θα έχουμε διπλοβάρδιες», μου λέει μια μόνιμη υπάλληλος, αλλά ένας συνάδελφός της δεν συμμερίζεται την καλή της διάθεση. «Το κάνουν μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Η πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου ωραρίου συνδυάστηκε με σειρά εκδηλώσεων. Σε μία εξ αυτών, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος παρακολούθησε τη συναυλία των δύο μονωδών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και υποσχέθηκε ότι «η προσπάθεια συνεχίζεται με την αναμόρφωση και επέκταση των πωλητηρίων, την επιλογή και προβολή των κατάλληλων πωλητέων ειδών, τη βελτίωση της πρόσβασης των επισκεπτών, την καλύτερη λειτουργία των εκδοτηρίων, την αναμόρφωση των αναψυκτηρίων και πολλά άλλα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή