Επιτέλους, «Open House» στην Αθήνα

Επιτέλους, «Open House» στην Αθήνα

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είδηση δεν είναι ότι αυτό το Σαββατοκύριακο έρχεται στην Αθήνα ο θεσμός του Open House, αλλά το γεγονός ότι άργησε τόσο πολύ. Ομως τίποτα δεν είναι τυχαίο. Η… «αθηναιομανία» που προέκυψε μέσα στην κρίση σε ένα πλαίσιο αναζωπύρωσης της ανάγκης για να καλυφθούν κενά ως προς την αστική μας αυτογνωσία, δίνει ζωή σε μια σειρά από πρωτοβουλίες που έχουν την ίδια αφετηρία αλλά σχηματίζουν αυτόνομους κύκλους. Στην προκειμένη περίπτωση έβαλε το χεράκι της και η επιτυχία των πρώτων δύο διοργανώσεων του Open House στη Θεσσαλονίκη.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τι είναι το Open House; Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς με σκοπό την ανάδειξη και την προώθηση της αρχιτεκτονικής. Για ένα Σαββατοκύριακο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της. Η αρχή έγινε το 1992 στο Λονδίνο για να διαδοθεί στη συνέχεια σε 21 πόλεις σε όλον τον κόσμο: Νέα Υόρκη, Δουβλίνο, Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ, Ελσίνκι, Μελβούρνη, Βαρκελώνη, Σικάγο, Ρώμη, Λισσαβώνα, κ.ά.

Από τη Θεσσαλονίκη

Το πρώτο Open House στην Ελλάδα διοργανώθηκε τον Νοέμβριο του 2012 στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζοντας εξαρχής σημαντική δυναμική: 56 χώροι και περισσότερες από 12.000 επισκέψεις. Ενα χρόνο μετά, η δεύτερη διοργάνωση (πάντα στη Θεσσαλονίκη) προσέλκυσε ακόμα περισσότερους επισκέπτες (22.000) σε ένα διευρυμένο δίκτυο κτιρίων (67). Το επόμενο Open House θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο με την παρουσίαση περίπου 60 χώρων. Σε κάθε διοργάνωση εξαιρετικά σημαντικός είναι ο ρόλος των εθελοντών που επιτρέπουν τη διεξαγωγή οργανωμένων ξεναγήσεων. Στην Αθήνα το πρώτο Open House Athens πέτυχε να «ανοίξει» για λογαριασμό μας 50 χώρους και κτίρια, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα της αρχιτεκτονικής δημιουργίας: κατοικίες, κτίρια πολιτισμού, εκπαιδευτικά, δημόσια, επαγγελματικοί χώροι, ξενοδοχεία. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία συγκεντρώνονται γεωγραφικά στα όρια του Δήμου Αθηναίων (εξαιρέσεις κτίρια σε Χολαργό και Ψυχικό) και κυρίως στις πιο κεντρικές περιοχές του. Ανάμεσά τους συναντάμε κτίρια όπως το Μέγαρο Λιβιεράτου που τελευταία έγινε γνωστό ως «Μέγαρο Υπατία», το Κτίριο Αβέρωφ του ΕΜΠ, το συγκρότημα κατοικιών «One Athens» στο κέλυφος του Κτιρίου Δοξιάδη στους πρόποδες του Λυκαβηττού, το Μουσείο Μπενάκη, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, το Μουσείο Ακρόπολης, το Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, τον Σταθμό Διανομής ΔΕΗ, τα Γενικά Αρχεία Κράτους, το New Hotel στην οδό Φιλελλήνων και το Fresh Hotel στην οδό Σοφοκλέους, το κτίριο της Atopos στο Μεταξουργείο, καθώς και πλήθος ιδιωτικών κατοικιών και διαμερισμάτων.

Οι δράσεις Open House Athens και Open House Thessaloniki διοργανώνονται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Open House Greece, η οποία ιδρύθηκε το 2012 και ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του Open House Worldwide, οργανισμό που μεριμνά για την παγκόσμια προβολή κάθε εκδήλωσης Open House.

Ενημέρωση

Για να κάνετε το δικό σας πρόγραμμα θα πρέπει να συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα του αθηναϊκού Οpen House. Εκεί θα δείτε πότε είναι προσβάσιμος ο χώρος που σας ενδιαφέρει, καθώς δεν εξυπακούεται ότι κάθε κτίριο που βρίσκεται στη λίστα της διοργάνωσης θα παραμείνει ανοικτό σε όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Η είσοδος στο κτίριο που σας ενδιαφέρει θα γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όταν σχηματίζονται ομάδες με ικανοποιητικό αριθμό ατόμων. Δεν απαιτείται προκράτηση για την επίσκεψη και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Ο αρχιτεκτονικός μαραθώνιος ξεναγήσεων ξεκίνησε χθες με ξεναγήσεις σχολείων και μαθητών και εκδήλωση στο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 6 Απριλίου με ένα πάρτι λήξης, στο οποίο είναι προσκεκλημένοι όλοι οι συμμετέχοντες και οι επισκέπτες του Open House Athens.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή