Οι θησαυροί του Μίνωα

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια ευχάριστη έκπληξη ήρθαν χθες αντιμέτωποι οι επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου: έπειτα από σχεδόν επτά χρόνια εργασιών, όλες οι αίθουσες του κτιρίου είναι και πάλι προσβάσιμες στο ευρύ κοινό από τις 8 το πρωί ώς τις 8 το βράδυ, καθώς στο μουσείο εφαρμόζεται ήδη το διευρυμένο θερινό ωράριο λειτουργίας. Ο πλούτος της μοναδικής Συλλογής Μινωικών Αρχαιοτήτων, η οποία καλύπτει το 55% του συνολικού εκθεσιακού χώρου, αναδεικνύεται όσο ποτέ στο παρελθόν χάρη στην επανασχεδιασμένη έκθεση ευρημάτων από τις ανασκαφές σε μινωικούς οικισμούς. Ετσι, εκτός από τα πιο «διάσημα» έργα τέχνης της συλλογής, την προβολή που τους αντιστοιχεί δέχονται και δεκάδες άλλα μικρά και μεγάλα αντικείμενα, τεκμήρια της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής στη μινωική Κρήτη – ανάμεσά τους, λίθινα σκεύη, τοιχογραφίες, όπλα, καμαραϊκά αγγεία, κοσμήματα, σφραγίδες κ.ά. Φυσικά, από το σύνολο δεν θα μπορούσαν να λείπουν αρχαιότητες όπως ο δίσκος της Φαιστού, το «Δακτυλίδι του Μίνωα», ο ελεφάντινος ταυροκαθάπτης και το ρυτό του ταύρου.

Οι θεματικές ενότητες της έκθεσης εστιάζουν, μεταξύ άλλων, στις καθημερινές δραστηριότητες των Μινωιτών στα αστικά και ανακτορικά κέντρα, τις θρησκευτικές αντιλήψεις, τις δοξασίες και τις τελετουργίες τους, τις ταφικές πρακτικές, τα συμπόσια και τις αθλητικές εκδηλώσεις, αλλά και τα συστήματα διοίκησης και γραφειοκρατίας. Πάντως, όπως ανέφερε η γ.γ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία πρόσφατα ξεναγήθηκε στο ανακαινισμένο Μουσείο Ηρακλείου και το περιέγραψε ως ένα από τα ωραιότερα διεθνώς, μικρής κλίμακας συμπληρώσεις και τροποποιήσεις εξακολουθούν να πραγματοποιούνται στους εκθεσιακούς χώρους, επομένως η ακριβής ημερομηνία των εγκαινίων δεν έχει ακόμα οριστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή