Ψήφος εμπιστοσύνης

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν και αισιόδοξες εικόνες γύρω μας. Αρκεί να υψώσουμε το βλέμμα στην πόλη για να δούμε ότι πολλά αλλάζουν. Η ανάδειξη του πρώην ξενοδοχείου «Ακροπόλ Παλάς» στη γωνία των οδών Πατησίων και Αβέρωφ, ένα τα σημαντικότερα κτίρια της πρωτεύουσας, έργο του Σωτήρη Μαγιάση με στοιχεία της art nouveau, θα είναι έτοιμο το 2015. Αγκάθι του υπουργείου Πολιτισμού για χρόνια, με αλλεπάλληλες εμπλοκές, προχωράει επιτέλους με ρυθμό.

Υπέροχο κτίριο επτά ορόφων με υπόγεια, ημιώροφο, πέντε τυπικούς ορόφους και δύο δώματα (συνολικό εμβαδόν 6.500 τ.μ.), όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης θα αποδοθεί για πολιτιστικές χρήσεις, θα είναι όμως και χώρος για επισκέψεις υψηλών προσώπων που δεν έχει στη διάθεσή του το ΥΠΠΟΑ. Και επιτέλους θα ξαναφωτίσει τη μελαγχολική Πατησίων, όπως τότε που έπαιξαν οι ορχήστρες του Λαβράνου και του Μωράκη.

Μαζί του θα ανασάνει η θλιμμένη Τοσίτσα, το Πολυτεχνείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο με τον κήπο του, που προσπαθεί με τη σειρά του να θυμηθεί τις καλές ημέρες άλλων δεκαετιών, όταν τρέχαμε παιδιά στις ζωηρές πρασιές του. Ηδη γίνονται συζητήσεις να ανοίξουν πάλι κάποια μικρά καταστήματα τριγύρω, που παραδόθηκαν όπως όλη η περιοχή στη φθορά πριν από χρόνια.

Οπως βλέπουμε τη μεταμόρφωση τον τελευταίο καιρό της Συγγρού. Το κουφάρι του Φιξ που έστεκε επί χρόνια ρημαγμένο, έγινε αγνώριστο για τις ανάγκες του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Και τώρα μαζί με εργασίες που βρίσκονται στο τέλος τους, μοιάζει να ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα και η γύρω περιοχή. Καταστήματα αλλάζουν χέρια, τραπεζάκια στήνονται στην πολύβουη λεωφόρο, ενώ από την πλευρά της οδού Καλλιρρόης αναζητούνται χώροι για πολιτιστικές χρήσεις.

Το ίδιο συμβαίνει και στο Φαληρικό Δέλτα. Το εργοτάξιο ορθώνεται μέρα με τη μέρα, με την επιμονή του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, μεταμορφώνοντας την κάτω πλευρά της Καλλιθέας. Σαν να επαναλαμβάνεται η Ιστορία. Ετσι ξεκίνησε και το Μουσείο της Ακρόπολης στην Δ. Αρεοπαγίτου το 2009, δίνοντας κάτι ισχυρό στην Αθήνα, αλλάζοντας συνάμα την οικονομία της περιοχής και ειδικότερα της οδού Μακρυγιάννη. Η δύναμη των πολιτιστικών υποδομών ομορφαίνει ολόκληρες γειτονιές. Ας δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον πολιτισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή