Manga με σφραγίδα Θεσσαλονίκης

Manga με σφραγίδα Θεσσαλονίκης

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μερίδιο της παγκόσμιας διαδικτυακής αγοράς των Manga διεκδικεί πλέον και η Θεσσαλονίκη. Μπαίνει δυναμικά στη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή με τους δικούς της Mangaka (σκιτσογράφος), τους δικούς της genshaku SHA (σεναριογράφους του manga) και τα δικά της έργα που έχουν συγκεντρώσει πάνω από 700.000 views με μεγαλύτερη επιτυχία στη Γαλλία, την Αγγλία, την Αίγυπτο, τις ΗΠΑ, τη Σουηδία και την Ιαπωνία και δημοσιεύσεις σε διάφορους online manga readers παγκόσμιας εμβέλειας με εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο.

Κι αν για τους φανατικούς νεαρούς αναγνώστες τα ελληνικά μυθιστορήματα σε μορφή ιαπωνικού comic (Manga) είναι γνωστά, στο ευρύτερο κοινό συστήνονται τώρα με το πρώτο έντυπο ελληνικό manga αφιερωμένο και γραμμένο αποκλειστικά για τη Θεσσαλονίκη.

Δίγλωσση κυκλοφορία

Τους φέρνει στην επιφάνεια η «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα της Νεολαίας 2014» με την πρόσφατη δίγλωσση κυκλοφορία του manga «Τότε και Τώρα, Πάντα Θεσσαλονίκη» (THESSALONIKH THROUG TIME), προσφέροντας δωρεάν σε 5.000 αντίτυπα τη Θεσσαλονίκη σε κόμικς με ένα διαφορετικό οδοιπορικό τεσσάρων παιδιών από την Ιαπωνία στον χώρο και τον χρόνο της πόλης. Πρωταγωνιστές του είναι οι χαρακτήρες των έργων τους R.u.N (Remember ur Nature) και Mythos που γνωρίζουν το μακρόχρονο παρελθόν της μέσα από τα μνημεία και μεταπηδούν στη σύγχρονη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα της Νεολαίας.

Οι Ελληνες mangatellers εκπροσωπούν τη νέα γενιά των δημιουργών κόμικς και μια κοινότητα καλλιτεχνών των manga και των anime (αριθμεί 30.000 μέλη) που παντρεύουν τον δυτικό πολιτισμό με την ευρωπαϊκή κουλτούρα διαδίδοντας ιστορίες με την ιαπωνική παραδοσιακή τέχνη, οι ρίζες της οποίας ανάγονται στον 19ο αιώνα. Δύο σεναριογράφοι, ο Βουτσίδης Ραφαήλ και ο Καρυοφύλλης-Χρίστος Χατζόπουλος από τη Θεσσαλονίκη, ο σκιτσογράφος Μάνος Λαγουβάρδος και ο 3D artist Νικήτας Εφημίδης αποτελούν την καλλιτεχνική ομάδα. Εκανε την εμφάνισή της πριν από τέσσερα χρόνια και μέχρι σήμερα μετρούν δημοσιεύσεις οnline (www.mangatellers.gr) στην αγγλική γλώσσα, ένα manga 45 σελίδων, οκτώ 25σέλιδα τεύχη (chapters) της σειράς R.u.N., μεταφράσεις των έργων τους στα γαλλικά, στα γερμανικά και στα ρωσικά, βίντεο αφιερωμένο στη δυναμική κοινότητα των δρομέων parkour, επίσημες συνεργασίες με την πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, το Future Library, φεστιβάλ και διαγωνισμούς.

Είναι δημιουργοί που μεγάλωσαν διαβάζοντας κόμικς με υπερήρωες του δυτικού κόσμου τη δεκαετία ’80-90. Προτιμούν όμως την ιαπωνική κουλτούρα. «Εχουν πρωταγωνιστές καθημερινούς ανθρώπους που παλεύουν σε αντίξοες συνθήκες για να προοδεύσουν. Δείχνουν ότι δεν χρειάζονται έναν σούπερ ήρωα για να σώσει την ανθρωπότητα, αλλά προσγειωμένους ήρωες που μεταδίδουν πίστη και ελπίδα» αναφέρει o mangateller Καρυοφύλλης-Χρίστος Χατζόπουλος. Μας ενημερώνει ότι η αγορά των manga στην Ιαπωνία ξεπερνάει τα 6 εκατ. γιεν και παγκοσμίως αγγίζει τα 450 εκατ. δολάρια. Οι κατηγορίες τους shonen manga, shoujo manga (για αγόρια και κορίτσια άνω των 10 ετών), seinen manga (για άτομα άνω των 15 ετών) έχουν εκατομμύρια φανατικούς αναγνώστες, ενώ η ψηφιακή τους μορφή εκτίναξε τα νούμερα σε ασύλληπτα ύψη. Μαζική απήχηση έχουν στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία.

Η Θεσσαλονίκη έπιασε τον σφυγμό τους, τους στηρίζει, τους αναδεικνύει και τώρα δημιουργεί τον δικό τους χώρο. Ο δήμος μετατρέπει τη βίλα Πετρίδη σε Μουσείο Κόμικς και animation με εργαστήρια εικονογράφησης για μικρούς και μεγάλους. Μαζί τους, το γνωστό ροζ διατηρητέο της οδού Αναγεννήσεως στη δυτική είσοδο της πόλης, που σε λίγους μήνες θα αποτελέσει φυτώριο νέων δημιουργών της 9ης τέχνης, αποκτά επιτέλους ζωή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή