Αβεβαιότητα διαρκείας στη λεωφόρο Συγγρού

Αβεβαιότητα διαρκείας στη λεωφόρο Συγγρού

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τόσο πολύ δεν θέλει να εκτεθεί ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας σε σχέση με το Φιξ που προτιμά να αφήνει ανοικτό και το πιο δυσοίωνο σενάριο: δηλαδή να περάσει και το φθινόπωρο, να εισέλθουμε πανηγυρικώς στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και το πρώτο μουσείο σύγχρονης τέχνης στην Αθήνα ακόμα να προετοιμάζεται.

Οσοι παρακολουθούμε την ιστορία της ανακατασκευής, της αποπεράτωσης και, τώρα, της λειτουργίας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο κέλυφος του παλαιού εργοστασίου, έχουμε πια κάθε δικαίωμα να ενδώσουμε σε μεταφυσικά σενάρια. Γιατί η λογική από μόνη της δεν φτάνει για να εξηγήσει τις ατελείωτες καθυστερήσεις που συνοδεύουν τον περίπλοκο γρίφο του ΕΜΣΤ.

Ειλικρινής

«Προτιμώ ν’ αργήσω παρά να διαψευσθώ» δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Πολιτισμού στην πρώτη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του από την ανάληψη των καθηκόντων του πριν από σχεδόν 1,5 μήνα. Και ποιος να τον αδικήσει: για να έχουν οι νεότεροι αναγνώστες αίσθηση της τραγελαφικής κατάστασης, ας μάθουν ότι ένα πολύ αρχικό σενάριο προέβλεπε μερική παράδοση του νέου μουσείου στο ανακατασκευασμένο Φιξ ακόμα και το καλοκαίρι του 2004. Ακολούθησε πλήθος διαφορετικών ημερομηνιών, διακοπή των εργασιών, απομάκρυνση του πρώτου εργολάβου, ανακήρυξη νέου και, φυσικά, διαδοχικές «επικαιροποιήσεις» των χρονοδιαγραμμάτων. Το τελευταίο προέβλεπε εγκαίνια του ΕΜΣΤ κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση: αρχικά με την ανάληψή της, λίγο μετά δηλαδή την Πρωτοχρονιά του 2013, στη συνέχεια, λίγο μετά και ακόμα λίγο μετά, ίσως στο κλείσιμο της ελληνικής προεδρίας. Για να φτάσουμε στην ειλικρινή ομολογία του κ. Κώστα Τασούλα. Προτιμά να αργήσει παρά να διαψευσθεί.

Τα «μέτωπα» είναι τρία, όπως τα περιέγραψε ο υπουργός Πολιτισμού. Εκκρεμούν οι τελικές μουσειολογικές μελέτες οι οποίες αναμένεται να παραδοθούν το αργότερο ώς τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Δεύτερον, προκειμένου να γίνει αποδεκτή η δωρεά ύψους 3 εκατ. ευρώ η οποία έχει ανακοινωθεί από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» θα πρέπει να συσταθεί νομικό πρόσωπο από το ίδιο το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου. Η δωρεά είναι θέμα «ζωής και θανάτου» για να μπορέσει να ανοίξει (επιτέλους) το Μουσείο, καθώς όπως είχε εξηγήσει η διευθύντρια του ΕΜΣΤ Αννα Καφέτση «είναι η μοναδική ευκαιρία για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τον απαιτούμενο εξοπλισμό στον τομέα της μηχανοργάνωσης και τεχνολογικής υποστήριξης, των τηλεπικοινωνιακών και οπτικοακουστικών υποδομών, και την εγκατάσταση των εκθέσεων των μονίμων συλλογών».

Προσλήψεις μονίμων

Και το τρίτο «μέτωπο» αφορά τις αναγκαίες προσλήψεις. «Συγχρόνως πρέπει να είμαστε σε θέση μετά τα εγκαίνια να το λειτουργήσουμε!» δηλώνει στην «Κ» ο υπουργός Πολιτισμού. «Χρειάζονται προς τούτο νέα άτομα εκπαιδευμένα». Ο κ. Κώστας Τασούλας αναφέρεται στην πρόσληψη 23 ατόμων με συμβάσεις αορίστου χρόνου που θα στελεχώσουν τη νέα εποχή του Μουσείου στο Φιξ.

Οταν η συζήτηση με τον υπουργό πηγαίνει στα πολυθρύλητα εγκαίνια, ο τόνος δεν είναι διαφορετικός από αυτόν που χρησιμοποίησε μπροστά στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους. «Εχουμε ήδη δώσει ημερομηνίες που δεν επαληθεύθηκαν και θα αποφύγω να το επαναλάβω προς το παρόν. Ημερομηνία θα έχουμε όταν ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα που σας περιέγραψα. Με ρωτάτε επίσης εάν υπάρχουν ευθύνες για καθυστερήσεις. Τις ευθύνες εδώ και ένα μήνα τις έχω πλέον εγώ!».

Το ΕΜΣΤ «από μέσα»

Αλλά πώς θα είναι το νέο Μουσείο όταν λειτουργήσει; Το κτίριο έχει οκτώ επίπεδα. Στα δύο πρώτα επίπεδα, αρχίζοντας από το υπόγειο, βρίσκονται οι αίθουσες των περιοδικών εκθέσεων, ενώ στο ισόγειο θα λειτουργούν επίσης εκδοτήρια, καφέ και πωλητήριο, και στη βορινή όψη θα γίνεται η φόρτωση και εκφόρτωση των έργων τέχνης. Στο τρίτο επίπεδο στο μεσοπάτωμα φιλοξενούνται εξωστρεφείς λειτουργίες, όπως εκπαίδευση, υπηρεσίες Τύπου και μικρή αίθουσα εκδηλώσεων, εργαστήρια μεταπαραγωγής ψηφιακών έργων στη διάθεση των καλλιτεχνών, αίθουσα Φίλων / υποδοχής καλλιτεχνών, ιατρείο και αποθηκευτικοί χώροι ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Στο τέταρτο επίπεδο βρίσκονται γραφεία, διοίκηση, βιβλιοθήκη, αποθηκευτικοί χώροι έργων και αρχείων και εργαστήριο συντήρησης. Τα επόμενα τρία επίπεδα φιλοξενούν τις μόνιμες συλλογές, τον Χώρο νέων μέσων και το Project Room. Στο έβδομο επίσης επίπεδο στον τέταρτο όροφο είναι το εστιατόριο με πανοραμική θέα στην Ακρόπολη και στου Φιλοπάππου. Το τελευταίο επίπεδο επιφυλάσσει μια έκπληξη: ένα αχανές δώμα όπου κάθε άνοιξη θα παρουσιάζεται ένα διεθνούς εμβέλειας πρότζεκτ με γλυπτική, εγκαταστάσεις κ.ά. με την αποκλειστική χορηγία του Πολιτιστικού Οργανισμού ΝΕΟΝ. Ταυτόχρονα θα μπορούν να γίνονται ποικίλες εκδηλώσεις, πολιτιστικές και κοινωνικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή