Περιηγητές στην ίδια μας την πόλη, το Λύκειον του Αριστοτέλους μας περιμένει

Περιηγητές στην ίδια μας την πόλη, το Λύκειον του Αριστοτέλους μας περιμένει

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καλοκαιρινή Αθήνα, που όλο λέει να αδειάσει και δεν αδειάζει, μας καλεί να γίνουμε περιηγητές της. Ενα λίγο-πολύ τυχαίο πέρασμα από την οδό Ρηγίλλης, μέσα στην κάψα του μεσημεριού, περπατώντας για προστασία κάτω από τα ψαλιδωτά φυλλώματα της σειράς από τζακαράντες, έφερε στη θέα τον νέο αρχαιολογικό χώρο της Αθήνας: το Λύκειον του Αριστοτέλους.

Ανοιξε στις αρχές του καλοκαιριού, έπειτα από πολλή και προσεκτική εργασία των αρχαιολόγων, που μας παρέδωσαν ένα ωραιότατο αρχαιολογικό πάρκο στην καρδιά της πόλης. Αν σταθείς για λίγο να αναλογιστείς τη θέση σου, ως σύγχρονος διαβάτης της πόλης, ότι εκεί που περπατάς σκοτισμένος από τα θέματα της μέρας, βρίσκεσαι σε επαφή με ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα σκέψης της ανθρωπότητας, εκπλήσσεσαι με τον πλούτο αυτής της πόλης.

Εκεί, στην οδό Ρηγίλλης, σε γειτνίαση με τους υπό διαμόρφωση (ακόμη) κήπους του Βυζαντινού Μουσείου, βρίσκονται τα ίχνη του Λυκείου, της Περιπατητικής Σχολής του Αριστοτέλη, που ιδρύθηκε το 335 π.Χ. Λίγα έχουν απομείνει, αλλά μέσα στον αχανή χώρο, ανάμεσα στη Λέσχη των Αξιωματικών και στο Ωδείον Αθηνών και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο βάθος, βρίσκονται κάτω από στέγαστρα τα ευρήματα που ήρθαν στο φως. Ας φανταστούμε το τοπίο εκείνη την εποχή. Κατάφυτο, γεμάτο φυτά της Αττικής γης, με τρεχούμενα νερά, του Ιλισού και του Ηριδανού (μπαζωμένοι και οι δύο ποταμοί από τους Ελληνες του 20ού αιώνα)… Αλλά σήμερα, καθώς διαμορφώθηκε ο χώρος, φυτεύτηκαν και πάλι πολλά νέα φυτά, λεβάντες και πικροδάφνες, και τριανταφυλλιές, και ενδημικά είδη της Αθήνας, ανάμεσα σε εκτάσεις με γκαζόν που δημιουργούν και αυτές μία ευχάριστη αίσθηση. Αξίζει να μπείτε από την οδό Ρηγίλλης και να περιηγηθείτε τον χώρο. Είναι ανοικτός από τις 8 π.μ. ώς τις 8 μ.μ. Επεξηγηματικές πινακίδες θα σας κατατοπίσουν για το τι βλέπετε και για την ιστορία του χώρου.

Εμείς, με την παρουσία μας, πρέπει να στηρίξουμε αυτόν τον εξαίρετο νέο χώρο της Αθήνας, που περιποιεί τιμή στον μακραίωνο πολιτισμό της.

Η Βιέννη θυμάται την έκρηξη του Μεγάλου Πολέμου

H Aυστρία ολόκληρη αλλά και όλη η Ευρώπη με εκδηλώσεις, εκθέσεις, αφιερώματα τιμούν τα 100 χρόνια από το ξέσπασμα του Μεγάλου Πολέμου, που έμελλε να αλλάξει διά παντός τον ρυθμό της ζωής αλλά και τη φυσιογνωμία της Γηραιάς Ηπείρου. Σε πολλά σημεία της Βιέννης «τρέχουν» αφιερώματα, αλλά ένα από τα πιο εντυπωσιακά είναι η έκθεση που παρουσιάζεται στο ανακαινισμένο Μουσείο της Στρατιωτικής Ιστορίας, που στεγάζεται σε ένα κτίριο του 19ου αιώνα, σχεδιασμένο από τον Θεόφιλο Χάνσεν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκθεση τεκμηρίων από τη δολοφονική επίθεση στο Σεράγεβο κατά του αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου και της συζύγου του Σοφίας. Το αυτοκίνητο της μοιραίας στιγμής έχει περίοπτη θέση…

TΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή