Από το «Φαληράκι», το «Ακταίον» και τα bains mixtes στο νέο, παραλιακό μητροπολιτικό πάρκο της Αθήνας

Από το «Φαληράκι», το «Ακταίον» και τα bains mixtes στο νέο, παραλιακό μητροπολιτικό πάρκο της Αθήνας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρειάζεται ισχυρή φαντασία για να φέρει με τον νου του κανείς πώς ήταν η ακτή της Καλλιθέας, του Μοσχάτου και του Νέου Φαλήρου πριν από 100 χρόνια. Την εποχή που η Ευρώπη παρακολουθούσε τα σύννεφα του πολέμου να πυκνώνουν επικίνδυνα, το καλοκαίρι που τα νιάτα της Γηραιάς Ηπείρου ρίχνονταν στις ανελέητες μάχες των χαρακωμάτων, η φαληρική ακτογραμμή έσφυζε από ζωή. Με επίκεντρο τον κοσμοπολίτικο φάρο της αστικής Αθήνας του πρώτου τετάρτου του 20ού αιώνα, το κατεδαφισμένο σήμερα ξενοδοχείο «Ακταίον», η παραλιακή ζώνη που σήμερα αποκαλούμε «Φαληρικό Ορμο» ήταν ο απόλυτος θερινός προορισμός για τους ανέμελους (ακόμα) Αθηναίους του 1914: κι άλλα πολυτελή ξενοδοχεία όπως το «Grand Hotel», η μεγάλη εξέδρα «θαλάσσιου περιπάτου», περίπτερα με ορχήστρες, το λιθόχτιστο θεατράκι του Τσίλερ, ο ζωολογικός κήπος (!), διάσημα καφενεία και φυσικά οι κολυμβητικές εγκαταστάσεις, τα περίφημα bains mixtes, όταν οι συνθήκες το επέτρεψαν…

Εναν αιώνα μετά, στην επέτειο των 10 χρόνων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου να μας υπενθυμίζουν ενοχλητικά το άγος της εγκατάλειψης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων (και του Φαλήρου!), ο Φαληρικός Ορμος ετοιμάζεται να αλλάξει πρόσωπο. Αν όλα πάνε καλά και το έργο δημοπρατηθεί ώς το τέλος του χρόνου, μπορεί στις αρχές του 2015 να περνάμε από την παραλιακή λεωφόρο και να μη βλέπουμε μόνο ξερά χόρτα και σκουριασμένα γήπεδα, αλλά το εργοτάξιο του νέου μητροπολιτικού πάρκου της Αθήνας. Η μελέτη κεφαλαιοποιεί προηγούμενες μελέτες ελληνικών γραφείων υπό τη δημιουργική επιστασία του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο και αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Η ανάπλαση αφορά έκταση περίπου 600 στρεμμάτων: η Ποσειδώνος θα μετατοπιστεί κατά 90 μέτρα προς τη θάλασσα και στη θέση της θα δημιουργηθούν δύο ξηρά κανάλια ως αντιπλημμυρικά έργα. Η περιοχή του Φαληρικού Ορμου θα αναπτυχθεί σε πέντε διακριτές θεματικές ζώνες που τις χωρίζουν τέσσερις πεζόδρομοι που θα «μπαίνουν» στη θάλασσα ως προβλήτες. Πάντως και εξαιτίας των εκτεταμένων φυτεύσεων, ο διερχόμενος θα έχει την εντύπωση ενός ενιαίου χώρου πρασίνου.

Ανυπομονούμε.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή