Η ιδέα της εφήμερης πόλης

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατασκευή μιας εφήμερης πόλης η οποία αναπτύσσεται δυναμικά και καθ’ ύψος, αιωρούμενη ουσιαστικά μέσα σε ένα σκελετό σκαλωσιάς με κύρια συστατικά το πανί και το σχοινί, οραματίστηκαν και υλοποιούν αυτές τις μέρες οι φοιτητές της σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ. Στο πλαίσιο του διεθνούς δικτύου διοργανώσεων «Bellastock», το οποίο ξεκίνησε από τη Γαλλία, οι Ελληνες φοιτητές πραγματοποιούν τώρα το δικό τους αρχιτεκτονικό εργαστήριο με την επωνυμία «HELLAΣΤΟCK» καλώντας συναδέλφους τους από όλη την Ευρώπη να καταθέσουν τις ιδέες τους και τελικά να τις υλοποιήσουν με άξονα την κεντρική ιδέα της εφήμερης πόλης.

Περισσότεροι από 170 δημιουργοί από 11 χώρες και πολλοί εθελοντές θα περάσουν το προσεχές διάστημα από την προβλήτα Ε2 του λιμανιού του Πειραιά όπου στήνονται οι κατασκευές, επιδιώκοντας να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις στο πρόβλημα της έλλειψης ελεύθερων εκτάσεων που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες μεγαλουπόλεις. «Η πόλη μας απομακρύνεται από το έδαφος, σηκώνεται στον κάθετο άξονα αντιμετωπίζοντας έτσι το πρόβλημα του χώρου που υπάρχει στην επιφάνεια του εδάφους. Επιπλέον έχει ως χαρακτηριστικό το στοιχείο της ανακυκλωσιμότητας και της επαναχρησιμοποίησης των υλικών της, αποτελεί, όπως λέμε, ένα πρότζεκτ μηδενικού αποτυπώματος, το οποίο δεν επιβαρύνει καθόλου το περιβάλλον», μας είπε ο εκ των υπευθύνων επικοινωνίας Θανάσης Μπένος-Πάλμερ.

Το τριήμερο κατασκευαστικό μέρος του «HELLAΣTOCK» συνοδεύεται επίσης από πενθήμερες εκδηλώσεις στους χώρους του ΕΜΠ, κατά τις οποίες, μέσω διαλέξεων και δοκιμών, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τις δυνατότητες των υλικών και θα ανταλλάξουν απόψεις με καθηγητές και άλλους εξειδικευμένους επιστήμονες. Ως ευρύτερος στόχος ορίζεται η δημιουργία και η εδραίωση μιας πλατφόρμας έμπρακτου πειραματισμού και ανταλλαγής ιδεών πάνω σε θέματα που αφορούν την αρχιτεκτονική αλλά και τις έννοιες της πόλης και του χώρου γενικότερα, μέσα σε ένα πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας των σχολών Αρχιτεκτονικής της Ευρώπης. Παράλληλα, σε έναν τομέα ο οποίος στη χώρα μας (για τους γνωστούς λόγους) μαστίζεται από την ανεργία και την έλλειψη ευκαιριών, δίνεται η δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να δείξουν τη δουλειά τους και παράλληλα να συλλέξουν πολύτιμες εμπειρίες για τη συνέχεια της επαγγελματικής τους ζωής. Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι στις 4 Σεπτεμβρίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή