Το νέο δίλημμα: Εσείς θα ανοίγετε την Κυριακή;

Το νέο δίλημμα: Εσείς θα ανοίγετε την Κυριακή;

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαφορετικό τοπίο στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Αθήνας διαμορφώνει η απόφαση για προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου στο μεγαλύτερο τμήμα του εμπορικού κέντρου της Αθήνας. Στην πραγματικότητα ο χάρτης με τον «δακτύλιο» όπου επιτρέπεται ένα κατάστημα να ανοίξει την τελευταία ημέρα της εβδομάδας περιλαμβάνει μια τεράστια περιοχή από το Μετς και τη λεωφόρο Συγγρού μέχρι την Ομόνοια, την οδό Πατησίων, τα Εξάρχεια και το Κολωνάκι (με όριο την οδό Ηροδότου).

Το μέτρο εγκαινιάστηκε την πρώτη Κυριακή του Αυγούστου όπου δεν ήταν δυνατόν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα καθώς συνέπεσε με το πρώτο μαζικό κύμα εξόδου προς τις εξοχές και τα νησιά.

Αλλά του μέτρου των 52 Κυριακών προηγήθηκε η ρύθμιση για τις «7 Κυριακές τον χρόνο», επομένως υπάρχει ένα πρώτο ικανοποιητικό δείγμα από τους καταστηματάρχες που αποφάσισαν να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους συγκεκριμένες Κυριακές μέσα στον χρόνο: κατά βάση σε εορταστικές περιόδους ή στις εκπτώσεις.

Εν αναμονή της νέας σεζόν, επισκεφθήκαμε βιβλιοπωλεία, κατά κύριο λόγο, στο κέντρο της Αθήνας. Η κοινή συνισταμένη, ύστερα από συζητήσεις με ιδιοκτήτες και υπεύθυνους λειτουργίας τόσο μεμονωμένων επιχειρήσεων όσο και γνωστών αλυσίδων, είναι ότι το μέτρο των επτά Κυριακών παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα, ωστόσο το άνοιγμα όλες τις Κυριακές του χρόνου δημιουργεί ζητήματα που το καθιστούν μια πολύ πιο σύνθετη και περίπλοκη υπόθεση.

«Η εμπειρία ήταν άνιση», λέει στην «Κ» ο κ. Αλκης Τεμπονέρας, ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου «Πλειάδες» στην οδό Σπύρου Μερκούρη, στο Παγκράτι. «Γενικά, μου αρέσει η ιδέα να είμαστε ανοιχτοί ορισμένες Κυριακές μέσα στον χρόνο, η πόλη αποκτά έναν διαφορετικό ρυθμό, υπάρχει το στοιχείο της έκπληξης. Θα έλεγα, γενικά, ότι μέσα στις γιορτές υπάρχει νόημα για ένα βιβλιοπωλείο να είναι ανοιχτό». Και ζητάει από τον Δήμο Αθηναίων να συνοδεύει ανάλογες πρωτοβουλίες με «γεγονότα» για τον κόσμο «όχι μόνο στο Σύνταγμα αλλά και στις γειτονιές». Επίσης, ο κ. Αλκης Τεμπονέρας διατηρεί πολύ καλές αναμνήσεις από τη «Λευκή Νύχτα» που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων στις 29 Δεκεμβρίου: μια νύχτα όπου τα καταστήματα της πόλης παρέτειναν το ωράριο της λειτουργίας τους μέχρι τις 11 το βράδυ.

Προσλήψεις;

Μόνο μία Κυριακή άνοιξε το βιβλιοπωλείο «Επί λέξει» στην οδό Ακαδημίας. Η ιδιοκτήτριά του, η κ. Μαρία Παπαγεωργίου, είναι αρνητική ιδεολογικά («μια Κυριακή έχουμε να βρεθούμε με τις οικογένειές μας, τους φίλους μας») και πιστεύει ότι δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον. Οχι, δεν πρόκειται να ανοίξω ξανά», μας λέει.

Για μια αλυσίδα σαν τον «Ιανό» τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Μπορεί το κόστος για την επιχείρηση να είναι μεγάλο (αυξημένα ημερομίσθια κατά 75%), αλλά ο ανταγωνισμός επιβάλλει παρουσία και την Κυριακή. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί αν το βιβλιοπωλείο και το γειτονικό δισκοπωλείο της οδού Σταδίου, όπως και το μπαζάρ της οδού Ακαδημίας, θα ανοίγουν κάθε Κυριακή. Σε αυτήν την περίπτωση, η επιχείρηση θα προχωρήσει σε προσλήψεις.

«Καλύτερη οργάνωση» ζητάει ο κ. Πέτρος Παντελέσκος από το «Libro»: «Μια Κυριακή ήμασταν οι μόνοι ανοιχτοί σε ένα “νεκρό” Κολωνάκι. Θα μπορούσε ο εμπορικός σύλλογος να χωρίσει τις συγκεκριμένες Κυριακές που θέλουμε να είμαστε ανοιχτοί ανά γειτονιά, όπως συμβαίνει στη Γερμανία. Ετσι ο κόσμος θα είναι περισσότερο ενημερωμένος και η όλη ιστορία θα έχει περισσότερο νόημα και για εμάς και για τους καταναλωτές». Η κ. Φανή Χαριτάκη από το γειτονικό «Book-tique» είναι υπέρ του μέτρου των 7 Κυριακών αλλά πιστεύει ότι είναι ακόμα η αρχή και τα προβλήματα και η σύγχυση δικαιολογημένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή