Στην «εφήμερη πόλη» του Πειραιά: όταν οι φοιτητές ζουν τις ιδέες τους

Στην «εφήμερη πόλη» του Πειραιά: όταν οι φοιτητές ζουν τις ιδέες τους

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πανί, σχοινί και σκαλωσιά. Τέσσερις μέρες εντατικής δημιουργίας, πειραματισμού και κυρίως μεγάλου ενθουσιασμού από νέους ανθρώπους που έφτασαν στην Αθήνα από 11 χώρες της Ευρώπης για να λάβουν μέρος στο «HELLAΣTOCK», το αρχιτεκτονικό εργαστήριο που οργάνωσαν φοιτητές της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ. Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό με την «εφήμερη πόλη» τους να υψώνεται πλέον ανάμεσα στις παλιές αποθήκες κοντά στην προβλήτα Ε2 του λιμανιού του Πειραιά.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα κλασικά αρχιτεκτονικά εργαστήρια, τα οποία περιλαμβάνουν μπόλικη θεωρία και εκτενείς ομιλίες από καθηγητές, το HELLAΣTOCK είχε πολύ πιο πρακτικές στοχεύσεις. Σε ένα καθαρά πειραματικό αρχιτεκτονικό ταξίδι, οι συμμετέχοντες χωρισμένοι σε ομάδες, κλήθηκαν να αναπτύξουν ελεύθερα τις ιδέες τους αλλά και να συνεργαστούν πάνω στον γενικό καμβά της «πόλης». Ενας οικισμός των 170 κατοίκων περίπου ανεπτυγμένος δυναμικά καθ’ ύψος, σχεδιασμένος έτσι ώστε να απαντά στα προβλήματα της έλλειψης χώρου και ελεύθερων εκτάσεων που ταλαιπωρούν τις σύγχρονες μεγαλουπόλεις. Χρησιμοποιώντας το περίβλημα της σκαλωσιάς σαν κάνναβο σχεδίου, οι νεαροί αρχιτέκτονες ξεδίπλωσαν τη φαντασία τους συχνά με απροσδόκητους και ευφυείς τρόπους: κρεμαστές κούνιες, αιώρες, καθίσματα, δίχτυα, τεντωμένα πάνινα κρεβάτια 7-8 μέτρα πάνω από τη γη, ακόμα και πλήρως λειτουργικές ντουσιέρες στον πρώτο όροφο της κατασκευής. Ενα πανέμορφο σχοινένιο καράβι είναι έτοιμο νομίζεις να ανοιχτεί κι αυτό μαζί με τα υπόλοιπα του λιμανιού στο πέλαγος…

Επιπλέον τα υλικά της κατασκευής είναι πλήρως ανακυκλώσιμα και επαναχρησιμοποιήσιμα, πρόκειται δηλαδή για ένα πρότζεκτ «μηδενικού αποτυπώματος», το οποίο δεν επιβαρύνει καθόλου το περιβάλλον. Το πιο σημαντικό όμως στοιχείο ήταν το κλίμα που εκπέμπει το όλο εγχείρημα. Νέοι άνθρωποι, αρχιτέκτονες –από τις επαγγελματικές ομάδες δηλαδή που η κρίση έχει σημαδέψει περισσότερο– αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες στοχεύοντας μεν στο μέλλον αλλά πολύ περισσότερο νομίζω στο άμεσο δημιουργικό τους παρόν. Αρνούνται να μείνουν παθητικοί, εξασφαλίζουν συνεργασία με τους τοπικούς φορείς (ΟΛΠ), βρίσκουν χορηγούς, βάζουν χρήματα ακόμα και από την τσέπη τους εν ανάγκη και οργανώνουν κάτι ολοζώντανο και εξωστρεφές παρά τις δυσκολίες.

Το πανηγυρικό κλίμα της ημέρας των εγκαινίων την περασμένη Πέμπτη ήταν χαρακτηριστικό. Η όμορφη βραδιά ήταν γεμάτη κόσμο που πηγαινοερχόταν ανάμεσα στις κατασκευές, ανέβαινε πάνω για να περιεργαστεί τις «οικίες» των παιδιών, φωτογράφιζε και ζητούσε να μάθει πληροφορίες, ενώ κάποιοι από τους συμμετέχοντες προσέθεταν τις τελευταίες πινελιές. Απ’ ό,τι μας είπαν, τόσο εκείνοι όσο και οι διοργανωτές και οι πολλοί εθελοντές έμειναν απόλυτα ευχαριστημένοι από τη δημιουργία και την εξέλιξη του πρότζεκτ καθώς είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν και να μάθουν από πρώτο χέρι, να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες με ομοτέχνους τους του εξωτερικού και βέβαια να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία ενός δυναμικού πειραματικού εργαστηρίου με όλους τους συντελεστές όχι απλά παρόντες αλλά και κατοικούντες την κατασκευή.

​​Η εφήμερη πόλη του HELLAΣTOCK θα βρίσκεται εγκατεστημένη στην προβλήτα Ε2 του λιμανιού του Πειραιά μέχρι την Κυριακή 14/9 και είναι επισκέψιμη 10 π.μ. – 8 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή