Καλειδοσκόπιο πολιτισμού στη Στέγη

Καλειδοσκόπιο πολιτισμού στη Στέγη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και τι δεν έχει! Αυτό θα μπορούσε να είναι το μότο του φετινού προγράμματος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών που έχει μπει πια για καλά στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας, αγκαλιάζοντας όλα τα είδη της τέχνης και της σκέψης, δίνοντας στέγη, χώρο και χρόνο σε νέους δημιουργούς, φέρνοντας σημαντικούς δημιουργούς από το εξωτερικό και παρουσιάζοντας μεγάλες παραγωγές Ελλήνων καλλιτεχνών.

Αυτό το πολύπλευρο και πολύχρωμο σύμπαν εικονοποιείται από χθες στο φουαγιέ της Στέγης, στην οδό Συγγρού, με ένα μοναδικό δημιούργημα γεμάτο λουλούδια και φυτά που επιμελήθηκε η Αγγλίδα καλλιτέχνις Ρεμπέκα Λουίζ Λο και έχει τίτλο «Ψηλά, Κήπος». Η καλλιτέχνις αντλεί την έμπνευσή της από τη χλωρίδα της Ελλάδας και μεταμορφώνει την είσοδο με 11.000 φυτά που θα βλέπουμε όταν πηγαίνουμε στη Στέγη και θα τα παρακολουθούμε να μαραίνονται όμορφα. Μερικές τώρα στάσεις σε μερικές από τις πολλές εκδηλώσεις της Στέγης:

Δίνοντας ιδιαίτερο χώρο στους ανθρώπους με αναπηρίες, τον Δεκέμβριο ο Ζερόμ Μπελ αποκαλύπτει μέσω της περφόρμανς που θα παρουσιάσει πώς αντιμετωπίζονται πολιτικά τα άτομα με διανοητική αναπηρία, μια ομάδα των οποίων θα πάρει μέρος στην παράσταση. Τον Φεβρουάριο θα φιλοξενηθεί για πρώτη φορά ένα Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού για ανθρώπους με ή χωρίς αναπηρία, και τον Μάρτιο θα δούμε να συνυπάρχουν οι ρυθμοί του κατάκ και του φλαμένκο με τους Ακραμ Καν και Ισραέλ Γκαλβάν.

Στο πεδίο του θεάτρου ο William Kentridge μιλάει για την περίοδο του απαρτχάιντ ενώνοντας το θέατρο του παραλόγου, το κουκλοθέατρο, τον χορό, το τραγούδι, το animation. Η νέα χρονιά θα ξεκινήσει θεατρικά με τη νέα σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά και τον «Αμλετ», τον Φεβρουάριο θα έρθει ένας από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους σκηνοθέτες, ο Κριστόφ Μαρτάλερ, παρουσιάζοντας το έργο του Λαμπίς «Το ασπράδι του αυγού/κρέμα και μαρέγκα» και την άνοιξη θα δούμε τον «Βυσσσινόκηπο», όπως θα τον σκηνοθετήσει ο Νίκος Καραθάνος.

Στο τέλος Οκτωβρίου, στον μικρό οικισμό Σελλασία, βόρεια της Σπάρτης, θα απλωθούν τρεις μέρες μουσικής, περφόρμανς και λόγου, για τη σημασία της συλλογικής δημιουργίας, με τη Medea Electronique. Τον Φεβρουάριο στη Στέγη θα συναντηθούν έργα νεότερων αλλά και πιο ώριμων συνθετών από τη λεκάνη της Μεσογείου, ενώ την άνοιξη θα έρθει στη Στέγη ο Ζόρντι Σαβάλ, ένας από τους μουσικούς που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο όλοι οι υπόλοιποι ακούμε ή εκτιμάμε την παλαιότερη μουσική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή