Οι κήποι του Ιμαρέτ στην Καβάλα

Οι κήποι του Ιμαρέτ στην Καβάλα

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκδηλώσεις όπως το Διεθνές Συνέδριο “Κήποι του Ισλάμ: Πολλαπλά νοήματα του Παραδείσου” («Aspects of Islamic Gardens: Multi-meanings of Paradise») που έλαβε χώρα στην Καβάλα στις 11-12/10/2014 συμβάλλουν στον Διάλογο των Πολιτισμών. Σε αυτό μετέσχαν τόσο διαπρεπείς ερευνητές όσο και ανερχόμενοι επιστήμονες. Οι θεματικές των ομιλιών κάλυπταν θεωρητικές και πρακτικές πτυχές σχετικές με τους μουσουλμανικούς κήπους, όπως την μεταφυσική κορανική και σουφική παράδοση, αλλά και ζητήματα τεχνικά με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των εν λόγω κήπων σε επιμέρους πολιτιστικά πλαίσια του ισλαμικού κόσμου.

Το συνέδριο οργανώθηκε σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας και διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Μοχάμεντ Άλι και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το συνέδριο έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιμαρέτ στην Καβάλα (www.imaret.gr), δηλ. του θρησκευτικού συγκροτήματος κτηρίων της εποχής του Μοχάμεντ Άλι της Αιγύπτου (1769-1849) που έχει ανακαινισθεί την τελευταία δεκαετία και μετατραπεί σε πολυτελές τουριστικό κατάλυμα και κέντρο πολιτισμού.

Σε εποχή έντονης γεωπολιτικής σύγκρουσης Δύσης και Ανατολής στην Μεσοποταμία, το Λεβάντε και την Αραβική Χερσόνησο είναι σημαντικές οι προσπάθειες πολιτιστικής γεφύρωσης των δύο κόσμων διεθνώς με στόχο την ειρήνη και την γεωπολιτική σταθερότητα. Η πρωτοποριακή για τα ελληνικά και διεθνή δεδομένα πρωτοβουλία του Ίμαρετ της Καβάλας αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, την Αν. Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή καθώς και την ελληνο-αιγυπτιακή πολιτιστική συνεργασία.

* Ο Δρ. Ευάγγελος Βενέτης, Υπεύθυνος Ερευνητικού Προγράμματος Μέσης Ανατολής – ΕΛΙΑΜΕΠ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή