Η Αθήνα ως βιώσιμη πόλη με τα μάτια φοιτητών από την Αυστραλία

Η Αθήνα ως βιώσιμη πόλη με τα μάτια φοιτητών από την Αυστραλία

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για έξι εβδομάδες, φοιτητές αρχιτεκτονικής και εικαστικών από την Αυστραλία εξερεύνησαν την Αθήνα της κρίσης, κατέγραψαν τα ίχνη του παρελθόντος της και οραματίστηκαν ουτοπικές μελλοντικές εκδοχές της, συμμετέχοντας σ’ ένα πρωτότυπο πρότζεκτ. Τα έργα τους, που από την ερχόμενη Τετάρτη θα εκτίθενται στην γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως έναυσμα για τους Αθηναίους να ονειρευτούν -και να δημιουργήσουν- μια πιο βιώσιμη πόλη.

H έκθεση, με τίτλο «Urbanism of Negotiation», περιλαμβάνει αρχιτεκτονικές εργασίες φοιτητών της Σχολή Αρχιτεκτονικής, Τοπίου και Εικαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αυστραλίας, οι οποίες εκπονήθηκαν στο πλαίσιο του θερινού προγράμματος σπουδών εξωτερικού Athens Studio 2013 και ’14. Την επιμέλεια υπογράφει η αρχιτέκτων Καλλιόπη Κοντόζογλου, επίτιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Αυστραλίας, η οποία διοργανώνει και διδάσκει στο Athens Studio μαζί με τον καθηγητή Nigel Westbrook.

Το καλοκαίρι του 2013, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα κλήθηκαν να μελετήσουν την υποβαθμισμένη αθηναϊκή συνοικία Γεράνι και να τη σχεδιάσουν εκ νέου ως μία ιδιότυπη Ελεύθερη Ζώνη με τη δική της διακήρυξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αρχικά, χαρτογράφησαν το Γεράνι, παρατηρώντας τα κτίρια και τους κατοίκους του. Εν συνεχεία, κατέθεσαν προτάσεις αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στη γειτονιά, αναπροσαρμόζοντας υπάρχουσες δομές, εισάγοντας καινούρια στοιχεία -όπως ένα «διάφανο» χώρο προσευχής με φυσικό φωτισμό- και εφευρίσκοντας εναλλακτικές χρήσεις για τους δημόσιους χώρους, χωρίς να αλλοιώνουν την ταυτότητα της περιοχής. Στο διάστημα της παραμονής τους στην Αθήνα, οι 22 φοιτητές επισκέφθηκαν αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα.

Μετά την «Αθήνα της κρίσης», κεντρικός θεματικός άξονας του Athens Studio 2014 ήταν η Αθήνα του Μέλλοντος. Αυτή τη φορά, οι σπουδαστές μεταφέρθηκαν νοητά στο 2033, τη χρονιά που συμπληρώνονται δύο αιώνες από την ανακήρυξη της Αθήνας σε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, και οραματίστηκαν μία ουτοπία: μια πιο πράσινη, αραιοκατοικημένη και φιλική προς το περιβάλλον πόλη, η οποία έχει πλέον συμφιλιωθεί με την πολυχρωμία και την πολυπολιτισμικότητα της, αλλά διατηρεί τη συλλογική της μνήμη. Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα φαντάστηκαν αστικά πάρκα και δροσερά κτίρια με εσωτερικές πισίνες, χτισμένα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Η έκθεση «Urbanism of Negotiation: Η Αθήνα της κρίσης (Studio 2012-13) – Η Αθήνα του μέλλοντος (Studio 2013-14)» εγκαινιάζεται την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου στις 8.30 μ.μ. στην Ελληνοαμερικανική Ενωση (Μασσαλίας 22) και θα διαρκέσει ώς τις 30 Ιανουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή