Τα κόμικς έχουν τη βιβλιοθήκη τους

Τα κόμικς έχουν τη βιβλιοθήκη τους

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οπως λέω συχνά, η σχέση των Eλλήνων με τα κόμικς είναι μια δύσκολη και πονεμένη ιστορία, καθώς είναι κάτι που δεν το είχαμε ποτέ στην κουλτούρα μας. Τα τελευταία χρόνια όμως αυτό δείχνει να αλλάζει. Στο φεστιβάλ μας έρχονται περίπου 11.000 επισκέπτες όλων των ηλικιών, ενώ μέσα από τα εργαστήρια που κάνουμε στα σχολεία προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο αναγνωστικό κοινό. Επίσης και οι ελληνικές εκδόσεις κόμικς τα τελευταία χρόνια συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς παρατηρούμε μεγάλη αύξηση τόσο των εκδόσεων Ελλήνων δημιουργών, αλλά και μεταφράσεις αξιόλογων διεθνών τίτλων», αναφέρει η Λήδα Τσενέ, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Comicdom Press και αισίως ιδρυτικό μέλος της Athens Comics Library, της πρώτης βιβλιοθήκης κόμικς της Αθήνας!

Τα παιδιά της comicdom, αυτή η φιλόδοξη, δημιουργική και υπερδραστήρια ομάδα, έχοντας στήσει ένα φεστιβάλ θεσμό για τα κόμικς, ένα μεγάλο ετήσιο ραντεβού για δημιουργούς και αναγνώστες (πραγματοποιείται κάθε Απρίλιο στην Ελληνοαμερικανική Ενωση για τρεις ημέρες), τρέχοντας ένα ενημερωμένο και γεμάτο πληροφορίες και υλικό ηλεκτρονικό μαγκαζίνο για κόμικς (comicdom.gr) και έχοντας προβεί και σε εκδόσεις, τώρα ιδρύουν μια βιβλιοθήκη.

«Στόχος μας είναι ένα δημιουργικό κέντρο, ένας πυρήνας των κόμικς στο κέντρο της Αθήνας. Θέλουμε να έχουμε ένα χώρο αναφοράς για τα κόμικς όπου θα έρχονται τόσο φαν του μέσου, όσο και άνθρωποι που θέλουν να μάθουν περισσότερα γι’ αυτό. Επίσης, με τον δανεισμό προσπαθούμε να ενισχύσουμε την πρόσβαση σε κόμικς για όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο».

Η βιβλιοθήκη φιλοξενείται στον χώρο του Impact Hub Athens, σε ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο του Τσίλερ, στου Ψυρρή (Καραϊσκάκη 28). Καλαίσθητα στημένη και γεμάτη χρώματα και «χάρτινους» ήρωες, με ράφια ξέχειλα από κόμικς, Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Ενα μεγάλο τραπέζι που προδιαθέτει για διάβασμα και σημειώσεις, μολύβια διάσπαρτα για σχεδιασμό, και η απαιτούμενη ησυχία προς ανάγνωση. Οι τίτλοι και τα εξώφυλλα μαγνητίζουν, ξυπνούν μνήμες ή οξύνουν την περιέργεια. Η συλλογή θα εμπλουτίζεται διαρκώς, κάτι που είναι στις προτεραιότητες των ιδρυτών, ενώ οι συνδρομητές θα έχουν και τη δυνατότητα πρόσβασης σε ένα τεράστιο ψηφιακό αρχείο 12.000 τίτλων.

Δράσεις και προγράμματα

Και πλην του αναγνωστικού χαρακτήρα, πολλά θα συμβαίνουν εκεί: «Στη βιβλιοθήκη θα φιλοξενούμε τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, τα οποία απευθύνονται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και βιβλιοθηκονόμους, δράσεις οι οποίες θα συνδυάζουν το storytelling και συγκεκριμένα το graphic storytelling με ανάπτυξη δεξιοτήτων, παρουσιάσεις νέων τίτλων, ομιλίες, signings δημιουργών. Στόχος μας είναι επίσης η βιβλιοθήκη να γίνει ένα μικρό ερευνητικό κέντρο για ανθρώπους που θέλουν να μελετήσουν και πιο θεωρητικά το μέσο, ενώ για το μέλλον σχεδιάζουμε ένα residency program για δημιουργούς από το εξωτερικό, οι οποίοι θα μπορούν να δουλεύουν για ένα χρονικό διάστημα από εδώ».

Στέκι

Τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα και κόσμος πολύς βρέθηκε εκεί για να χαιρετίσει με ενθουσιασμό αυτό το καινούργιο τόλμημα της ομάδας του comicdom. Και πέραν της Λέσχης Φίλων Κόμικς (lefik.gr, Αγίας Ειρήνης 5, λέσχη με σημαντική βιβλιοθήκη για το κοινό) οι κομικσάδες της Αθήνας φαίνεται πως αποκτούν ένα ακόμη στέκι, έναν χώρο που -έχοντας εμπιστοσύνη στο «βιογραφικό» των ιδρυτών- δείχνει πως θα προσφέρει πολλά στην ένατη τέχνη. Κι όπως στο γκράφικ νόβελ «Poison Box Office» του Alex Robinson (εκδ. ΚΨΜ) ένας δευτερεύων χαρακτήρας βροντοφωνάζει, «Επιτέλους θα πούμε στον κόσμο ότι τα κόμικς δεν είναι μόνο για παιδιά». Αυτό μας έλειπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή