Αποκατάσταση του ΕΜΠ με συντονισμό φορέων

Αποκατάσταση του ΕΜΠ με συντονισμό φορέων

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή μέρα ήταν σημαντική για τον συντονισμό των κινήσεων που έχουν αντικείμενο τον καθαρισμό του Πολυτεχνείου. Με βασικούς συνομιλητές τον Δήμο Αθηναίων και την πρυτανεία του ΕΜΠ και με την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού, το έργο της αποκατάστασης της εξωτερικής όψης του ιστορικού κτιρίου, στη γωνία με τη Στουρνάρη, θα αρχίσει σύντομα.

Για τον σκοπό αυτό θα απαιτηθεί ένας κύκλος συνεννοήσεων και καταμερισμού εργασιών. Ο Δήμος Αθηναίων θα διαθέσει τα συνεργεία του που έχουν εμπειρία και τεχνογνωσία. Ιδιωτική εταιρεία θα διαθέσει τη σύγχρονη, προηγμένη τεχνολογία για την αφαίρεση του γκράφιτι και την προστασία των όψεων και των μαρμάρων. Το Πολυτεχνείο έχει εξασφαλίσει χρώματα από τη «Βιβεχρώμ» και πολύ πιθανόν να αρχίσουν άμεσα οι εργασίες.

Ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Βαρελάς, με μεγάλη εμπειρία σε θέματα υποδομών και λειτουργίας της πόλης, είναι έτοιμος να διαθέσει τα συνεργεία του δήμου. Οπως είπε χθες και ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, «ο δήμος θα θέσει, σε απόλυτη προτεραιότητα, τις υπηρεσίες καθαρισμού στη διάθεση των πρυτανικών αρχών του Μετσοβίου (…) Είχαμε προγραμματίσει να αρχίσει η δεύτερη φάση καθαρισμού τη Δευτέρα σε Αθηνάς, Πανεπιστημίου και Σταδίου. Αλλά, αν χρειαστεί, θα τροποποιήσουμε το πρόγραμμα για να βοηθήσουμε στον καθαρισμό του Πολυτεχνείου».

Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί η προστασία του έργου. Ηταν αίτημα και του δήμου και είναι μία εύλογη απαίτηση η οποία υπό τη συγκεκριμένη συγκυρία μπορεί να εξελιχθεί σε μοχλό για την εκτόνωση του κλίματος και την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων.

Εχει ήδη αποφασιστεί η ενίσχυση της φύλαξης της περιοχής από την Πατησίων ώς την Μπουμπουλίνας, όπως επιβεβαιώνει και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Δημήτρης Αναγνωστάκης. Για να έχει επιτυχία η παρέμβαση καθαρισμού, πρέπει κάποιος να είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι θα τηρηθεί η νομιμότητα.

Από πλευράς του Πολυτεχνείου, συντονιστικό ρόλο έχει η καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ. Χθες ήταν σε διαρκή συνεννόηση για τον έλεγχο όλων των λεπτομερειών του σύνθετου έργου καθαρισμού. Ζητούμενο παραμένει αν η συγκυρία του βανδαλισμού του ιστορικού κτιρίου προς την οδό Στουρνάρη θα προκαλέσει ένα πρόγραμμα συνολικής αποκατάστασης και καθαρισμού του συγκροτήματος.

Από την επόμενη μέρα, εκδηλώθηκε –ανεπίσημα– ενδιαφέρον από ιδιώτες για την ενίσχυση του έργου. Τη διασφάλιση της επιτυχίας, πάντως, θα ενισχύσει η πιθανότητα εκτεταμένου δικτύου συνεργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή