Τα πούλμαν, ξανά

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν πρόλαβε να ζεστάνει ο καιρός, κι άρχισαν πάλι τα ίδια. Τα πούλμαν στην λεωφόρο Αμαλίας αποβιβάζουν τους τουρίστες που επισκέπτονται το Μουσείο της Ακρόπολης, απέναντι ακριβώς από τους στύλους του Ολυμπίου Διός και οι οδηγοί τούς περιμένουν με αναμμένες τις μηχανές να επιστρέψουν. Οσες παρατηρήσεις κι αν γίνονται από τους πολίτες, κάποιους καταστηματάρχες, κανείς δεν σβήνει τη μηχανή. Τα πούλμαν πληθαίνουν και το πρόβλημα μεγαλώνει.

Παρόμοια η εικόνα και στη Ροβέρτου Γκάλι έξω από τον «Διόνυσο». Τα τουριστικά κάνουν σειρά το ένα πίσω από το άλλο, με ανοιχτές τις μηχανές μέσα στην πρωινή ζέστη, περιμένοντας να επιβιβάσουν τα γκρουπ που κατηφορίζουν από την επίσκεψη στα μνημεία του Ιερού Βράχου. Δίπλα συνωστίζονται δεκάδες ταξί με επισκέπτες που φέρνουν από τα κρουαζιερόπλοια, βιαστικούς πάντα, προκειμένου να τα προλάβουν όλα.

Κανείς δεν ενδιαφέρεται για τα συγκοινωνιακά προβλήματα, τα καυσαέρια, αυτά που επιβαρύνουν την αντοχή την μνημείων της περιοχής, για τα οποία άλλωστε είχε γίνει τόσος θόρυβος ώστε να πεζοδρομηθεί η Αποστόλου Παύλου, να γίνει η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων -έστω με εκπτώσεις-, να πεζοδρομηθεί η Διονυσίου Αρεοπαγίτου, να ησυχάσει αυτή η πλευρά της πόλης.

Οι παλιές υποσχέσεις ότι οι οδηγοί θα σταθμεύουν τα πούλμαν στον περιφερειακό του Φιλοπάππου ακριβώς για να μη δημιουργείται αυτή η δυσάρεστη εικόνα εις βάρος των πολιτών, των επισκεπτών και των ίδιων των μνημείων ξεχάστηκαν πολύ γρήγορα. Λίγοι πηγαίνουν ώς εκεί ή το Ζάππειο. Μαζί ξεχάστηκε και η απαγόρευση της κυκλοφορίας Ι.Χ. στη Δ. Αρεοπαγίτου. Κανείς δεν εμποδίζει τους παραβάτες. Εκτός κι αν πλήθυναν εκείνοι που έχουν άδεια. Οσο για τα δίκυκλα, αυτά έχουν τον δικό τους νόμο.

Η κατάσταση είναι αφόρητη, το επιβεβαιώνουν και από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών. Αλλωστε, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, αρχίζει ένας αγώνας για τα αυτοκίνητα, τα πούλμαν, τις συμφωνίες κάποιων οδηγών και ξεναγών με συγκεκριμένα καταστήματα, ακόμη και το τρενάκι που περνάει με τις ευλογίες του ΕΟΤ. Ομως η άσχημη εικόνα παραμένει. Για άλλη μια φορά νομιμοποιείται ό,τι απαγορεύεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή