«Ακροπόλ Παλάς», ιδιωτική χορηγία θα δώσει τη λύση

«Ακροπόλ Παλάς», ιδιωτική χορηγία θα δώσει τη λύση

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποια σφάλματα στις αρχικές προμετρήσεις του προϋπολογισμού, αλλά και εκτεταμένα προβλήματα που ήρθαν στο φως μετά την πυρκαγιά του 2012 στο κτίριο του «Ακροπόλ Παλάς» είναι οι αιτίες που δυσχεραίνουν την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασής του με τον προϋπολογισμό δημοπράτησης του έργου. Το πρόβλημα αφορά τρεις ορόφους του κτιρίου, οι οποίοι παρουσιάζουν στατικά προβλήματα, που πρέπει να αντιμετωπισθούν με ενισχύσεις πέρα από αυτές που προβλέπει η εγκριθείσα μελέτη. Αυτό σημαίνει επιπλέον χρήματα. Η εξεύρεση νέων κονδυλίων, περίπου 1.100.000 ευρώ, απασχολεί την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να μην παραδοθεί το έργο με ημιτελείς τους ορόφους β΄, γ΄ και δ΄.

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Νίκος Ξυδάκης, ενήμερος για το θέμα, τονίζει στην «Κ» πως οι απαιτούμενοι πόροι δεν μπορούν να καλυφθούν από το πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, δηλώνει όμως αισιόδοξος ότι θα αναζητηθούν από χορηγία. Χωρίς να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες, φαίνεται πως ήδη εξετάζει τη λύση συγκεκριμένης χορηγίας, ενώ διαβεβαιώνει πως, «εφόσον εξασφαλιστεί, ώς το τέλος Νοεμβρίου μπορεί να είναι έτοιμο όλο το έργο». Αυτό σημαίνει πως, εκτός από την εκκρεμότητα που πρέπει να τακτοποιηθεί σύντομα, πρέπει να δρομολογηθούν και οι απαιτούμενες διαδικασίες προκειμένου τάχιστα να δημοπρατηθεί το έργο και να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, αφού ο ορίζοντας περάτωσής του έχει οριστεί στο φθινόπωρο του 2015. Αλλωστε, οι μελέτες (για τους τρεις ορόφους) έχουν τροποποιηθεί και εγκριθεί από τον περασμένο Αύγουστο.

Το κτίριο του «Ακροπόλ Παλάς», που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Σ. Μαγιάσης και κατασκευάστηκε το 1925-1926, περιήλθε στο Δημόσιο έπειτα από εξαγορά του, με σκοπό να στεγάσει πολιτιστικούς φορείς και χρήσεις του υπουργείου Πολιτισμού. Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ (2007-2013), ενώ οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν τον Ιούλιο 2013 με προϋπολογισμό 14.220.000 ευρώ (με αναθεώρηση και ΦΠΑ) και υπογραφείσα σύμβαση 8.345.793,38 ευρώ. Σύμφωνα με το κτιριολογικό του πρόγραμμα (εγκρίθηκε πέρυσι τον Ιούλιο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων), περιλαμβάνει: χώρο μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων με ανεξάρτητη είσοδο και αναψυκτήριο, βοηθητικούς χώρους στο υπόγειο, μεγάλο πωλητήριο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (με ανεξάρτητη είσοδο από την οδό Μάρνη) και αναψυκτήριο στο α΄ ισόγειο, δύο αίθουσες εκδηλώσεων, το «Αθηναϊκό Σαλόνι» αποκατεστημένο με δυνατότητα να εξυπηρετεί διαλέξεις και προβολές στο β΄ ισόγειο, πατάρι Αθηναϊκού Σαλονιού, χώρο ορχήστρας κ.ά. στον ημιώροφο. Στους ορόφους α΄ έως ε΄ προβλέπονται: ψηφιακή βιβλιοθήκη, χώροι για καλλιτεχνικούς και εικαστικούς διαγωνισμούς, για εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις των φορέων σύγχρονου πολιτισμού κ.ά. Στον τελευταίο όροφο, το ρουφ γκάρντεν (όπου κατά την αγορά του κτιρίου επρόκειτο να είναι ο προσωπικός χώρος του εκάστοτε υπουργού Πολιτισμού και άλλαξε στην πορεία), προβλέπεται να λειτουργήσει εστιατόριο με παρασκευαστήριο και χώρους υγιεινής στο δώμα.

Εκκολαπτήριο τεχνών

Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού θεωρεί ότι η αποκατάσταση του «Ακροπόλ Παλάς» «θα τονώσει τη μνημειακή Πατησίων», επιπλέον θα συμβάλει στον σχηματισμό ενός «εκκολαπτηρίου δημιουργικών τεχνών» που θα στεγάσει διάφορα καλλιτεχνικά πρότζεκτ, από τα οποία θα προκύψουν και θέσεις εργασίας. Οσο για το ΤΑΠ στο ισόγειο, θα μπορεί να υποδέχεται και εργασίες ντιζάινερ, εικαστικών, καλλιτεχνικές εφαρμογές κάτω από το brand name του. Θα είναι ένα μοντέρνο εκθετήριο με πιστά αντίγραφα αλλά και πρωτότυπες εφαρμογές ασκουμένων της Σχολής Καλών Τεχνών καθώς και τελειόφοιτων της γλυπτικής, και σε δεύτερη φάση θα φιλοξενήσει προτάσεις για χύτευση κοσμημάτων κ.ά.

Προς το παρόν, οι συντηρητές του υπουργείου Πολιτισμού κάνουν εξαιρετική λεπτοδουλειά στο κτίριο ανασυστήνοντας κουπαστές, σκάλες, βιτρό, μάρμαρα με όρους έργων τέχνης. Τέλη Ιουλίου αναμένεται να αποκαλυφθεί η ολοκληρωμένη πρόσοψη, ενώ για λόγους ασφαλείας θα παραμείνει η περίφραξη προστασίας μέχρι την τελική περαίωση. Το «Ακροπόλ Παλάς» (Πατησίων, Αβέρωφ και Μάρνη) μαζί με το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» στο Σύνταγμα αποτελεί, από τυπολογική και κτιριολογική άποψη, σημαντικό δείγμα της αρχιτεκτονικής των «Grands Hotels». Θυμίζουμε ότι το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το 2011, ενώ οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν τον Ιούλιο 2013, όταν ολοκληρώθηκε ο διεθνής διαγωνισμός και επελέγη ο ανάδοχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή