Τα εμβληματικά κτίρια της Αθήνας ανοίγουν τις πόρτες τους

Τα εμβληματικά κτίρια της Αθήνας ανοίγουν τις πόρτες τους

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η λογική απλή: δημόσιοι και ιδιωτικοί χώροι, που είτε δεν είναι προσβάσιμοι σε σταθερή ή περιοδική βάση είτε οι λειτουργίες τους τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου υπερσκελίζουν την ίδια την αρχιτεκτονική των κτιρίων που τις στεγάζουν, ανοίγουν για ένα διήμερο για να εστιάσουν ακριβώς σε αυτό, στην αξία και τον ρόλο του δομημένου περιβάλλοντος στην καλλιέργεια αρχιτεκτονικής συνείδησης.

Μία γιορτή της αρχιτεκτονικής που ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και διοργανώνεται πλέον σε πάνω από 30 πόλεις παγκοσμίως, με στόχο να αποκαλύψει στο ευρύ κοινό περισσότερο ή λιγότερο αδιόρατες πτυχές κτιρίων, χώρων, διαμερισμάτων, που συνθέτουν το αστικό παζλ της εκάστοτε πόλης όπου λαμβάνει χώρα.

Στην Αθήνα το Open House πραγματοποιείται για δεύτερη φορά, ύστερα από το περυσινό λανσάρισμα της δράσης στην πρωτεύουσα και περιλαμβάνει 70 σημεία στο κέντρο, κατά κύριο λόγο, αλλά και στα προάστια, προσκαλώντας τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πόλης να περιηγηθούν και να ξεναγηθούν σε μία σειρά από κτίρια, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αρχιτεκτονικών στιλ, ρευμάτων, τάσεων, αναδεικνύοντας τις ποικίλες μορφολογικές τους, και όχι μόνο, διαστάσεις. Ο κόσμος καθόσο προσέρχεται, μαζεύεται σε μικρές ομάδες και, στη συνέχεια, ξεναγείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από εκπαιδευμένους εθελοντές. Παρόλο που δεν απαιτείται προκράτηση, τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Το Open House Athens 2015 επεκτείνεται και πέρα από τα όρια του Δήμου Αθηναίων, προτείνοντας χώρους από τον Αλιμο (σύγχρονη ιδιωτική κατοικία) και τη Γλυφάδα (Placebo Pharmacy) μέχρι την Παιανία (Κέντρο Αυτισμού «Το περιβολάκι», Μουσείο Βορρέ) και την Κηφισιά (ξενοδοχείο Semiramis). Ενδεικτικά σημειώνονται ορισμένοι από αυτούς, δεδομένου ότι το πρόγραμμα είναι αρκετά πλούσιο: από το κτίριο Αβέρωφ και την Πρυτανεία του ΕΜΠ, το Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, το Ιλίου Μέλαθρον, τα Μουσεία Μπενάκη, Ηρακλειδών, Ελληνικής Γαστρονομίας, το νεομπαρόκ Μέγαρο Υπατία, το Θέατρο Εξαρχείων μετασκευασμένο από τον Κωνσταντίνο Δεκαβάλλα και δύο αξιόλογα νεοκλασικά στο Κολωνάκι (Καψάλη 4, Ν. Βάμβα 9) μέχρι πιο σύγχρονα αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά iconic κτίρια της πόλης, όπως το Μουσείο της Ακρόπολης και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, αλλά και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ξεναγηθεί στα παρασκήνια, την Ολλανδική Πρεσβεία και το ξενοδοχείο Hilton, τοπόσημο της μεταπολεμικής Αθήνας.

Και στα προάστια

Η διαδρομή εμπερικλείει, ακόμη, κτίρια του μοντέρνου κινήματος, όπως το σχολικό συγκρότημα Αγίου Δημητρίου, σχεδιασμένο από τον Τάκη Ζενέτο, το Δημοτικό Σχολείο «Πάτροκλος Καραντινός», τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στο Ψυχικό και το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών στο Παγκράτι, σύγχρονα διακεκριμένα έργα, όπως το Νηπιαγωγείο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών στο Μαρούσι, το κτίριο γραφείων Shop & Trade στην Πειραιώς 222, μία πολυκατοικία με έκθεση γλυπτικής στα Ιλίσια και μία αναβίωση πολυκατοικίας στην οδό Δαφνομήλη 48Α, καθώς και αναδιαμορφωμένα κτίρια που προέκυψαν έπειτα από μελέτες αποκατάστασης και επανάχρησης, μεταξύ των οποίων το One Athens, το Thission Lofts και το Ρομάντσο, αλλά και μικρούς αρχιτεκτονικούς θησαυρούς, όπως ένα art deco διατηρητέο στην οδό Οικονόμου 22, ένα vintage bar στην Κυψέλη, την αμαξοστοιχία-θέατρο «Το Τρένο στο Ρουφ» και τον ναό Αγίου Γεωργίου στο Μεταξουργείο.

Για όσους το επιθυμούν, το αναλυτικό πρόγραμμα με το σύνολο των κτηρίων και τα ωράρια ανά ημέρα βρίσκονται ήδη αναρτημένα στην ιστοσελίδα www.openhouseathens.gr, ενώ σε κάθε προκαθορισμένο σημείο θα υπάρχουν διαθέσιμοι χάρτες και ο οδηγός-mini κατάλογος του ΟΗΑ 2015 με σχετικό πληροφοριακό υλικό.

Το Οpen House Athens 2015 ολοκληρώνεται πανηγυρικά το βράδυ της Κυριακής, 17/5 με ένα δυνατό closingπάρτυ στο Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3-5).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή