Η «καρδιά» της νέας Μπιενάλε χτυπάει στην Ομόνοια

Η «καρδιά» της νέας Μπιενάλε χτυπάει στην Ομόνοια

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελληνες και ξένοι γέμισαν την αίθουσα τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου, το πρωί της Πέμπτης, για την παρουσίαση της επόμενης Μπιενάλε της Αθήνας, η οποία, όπως έγινε γνωστό, θα διοργανωθεί από κοινού από τον Δήμο Αθηναίων και το European Cultural Fοundation.  Το αξιοσημείωτο με τη συγκεκριμένη έκδοση της Μπιενάλε, που φέρει και το συμβολικό όνομα «Ομόνοια», έχει να κάνει με τη διάρκειά της. Αντί του συνηθισμένου ενάμιση μήνα, η φετινή Μπιενάλε θα εκταθεί σε ένα διάστημα σχεδόν δύο ετών έως και το 2017, προκειμένου, όπως ανέφεραν οι διοργανωτές, να λειτουργήσει ως συνεχιζόμενο εργαστήρι ιδεών και δημιουργίας και όχι απλώς ως ένα φαντασμαγορικό αλλά περιορισμένο γεγονός.

Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο, η διοργάνωση θα συμπέσει με αυτήν της διεθνούς έκθεσης Documenta 14, η οποία θα φιλοξενηθεί από κοινού στο Κάσελ της Γερμανίας και στην Αθήνα το 2017. Οι υπεύθυνοι, άλλωστε, της Μπιενάλε, Ξένια Καλπακτσόγλου και Poka-Yio, κατέστησαν σαφές πως σκοπεύουν να συνεργαστούν στενά με τους διοργανωτές της Documenta, πολλοί από τους οποίους βρέθηκαν και στη χθεσινή εκδήλωση. Αναφερόμενοι, τέλος, στη συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, σημείωσαν πως αποσκοπούν αυτή να αποκτήσει μια πιο σταθερή βάση.

Η πρόεδρος του ιδρύματος, πριγκίπισσα Laurentien της Ολλανδίας, μίλησε στην εκδήλωση επισημαίνοντας πως «ο πολιτισμός είναι η κινητήριος δύναμη της αλλαγής», ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν είναι μάταιες και έπειτα από τη σημερινή κατάσταση η οικονομία θα ανακάμψει, και ο πολιτισμός συμβάλλει στην ανάπτυξη».

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, από την πλευρά του, υπογράμμισε πως «η συνδιοργάνωση σηματοδοτεί την αρχή μιας στενότερης συνεργασίας, η οποία συνδέει την Μπιενάλε με τον φυσικό της θεσμικό φορέα, τον δήμο, και βασίζεται σε κοινές επιδιώξεις, αντιλήψεις, στρατηγικές και πεποιθήσεις πάνω σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων κουλτούρας, τεχνών και κοινωνίας, στη σημερινή ιδιαιτέρως αποφασιστική εποχή για την Αθήνα και τον τόπο». Πρόσθεσε, δε, πως «η Αθήνα και ως τόπος πολιτικών δοκιμασιών, ανατροπών και συχνά μεγάλων αλλαγών και εξελίξεων γίνεται ένα ιδιότυπο πεδίο συμπυκνωμένης ευρωπαϊκής δράσης».

Μετά την παρουσίαση, οι παρευρισκόμενοι κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Ομονοίας και συγκεκριμένα στο ιστορικό κτίριο Μπάγκειον, όπου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Athens Biennale 2015-2017. Εκεί φιλοξενούνται δύο εικαστικές δημιουργίες του Νίκου Κεσσανλή και της εικαστικής ομάδας Under Construction Group. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό ώς τις 31 Ιουλίου (και, μετά, από το φθινόπωρο) από Τετάρτη έως Σάββατο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή