Κέντρο της Αθήνας, «Κλειστόν» λόγω αγώνων

Κέντρο της Αθήνας, «Κλειστόν» λόγω αγώνων

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποδηλατικός γύρος της Αθήνας, Μαραθώνιος, Ημιμαραθώνιος, αγώνες δρόμου με φιλανθρωπικό χαρακτήρα από εταιρείες με ανησυχίες· αρκετές δράσεις τα τελευταία χρόνια έχουν ζωντανέψει το κέντρο της Αθήνας δίνοντας την αίσθηση της εξωστρέφειας αλλά και μιας πόλης που, παρά τα προβλήματα, εκπέμπει θετικά μηνύματα.

Οι περισσότερες απ’ αυτές τις εκδηλώσεις γίνονται Κυριακή, μια μέρα που σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το κέντρο κλείνει για τα αυτοκίνητα – καθόλου κακή ιδέα αν πιλοτικά συνέβαινε και εδώ το ίδιο.

Με ποια κριτήρια, όμως, οργανώνονται ή εγκρίνονται όλες αυτές οι δράσεις και ποια είναι τα οφέλη τους; Ηρθαμε σε επαφή με τον Χρήστο Τεντόμα, πρόεδρο στον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

«Εκτός από τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις όπως ο ποδηλατικός γύρος της Αθήνας, ο Μαραθώνιος και ο Ημιμαραθώνιος, οι υπόλοιπες αξιολογούνται με βασικό κριτήριο το αν βοηθούν την πόλη. Μέχρι σήμερα ό,τι μαζικό έχει γίνει είχε τεράστια επιτυχία. Να σας φέρω ένα παράδειγμα: Πέρυσι ο ποδηλατικός γύρος συγκέντρωσε τρεις χιλιάδες ποδηλάτες. Φέτος, έφτασε στις δέκα και με τους συνοδούς η συμμετοχή ξεπέρασε τις είκοσι χιλιάδες. Παράλληλα ενισχύεται η επιχειρηματικότητα, τα μαγαζιά γεμίζουν. Ολα αυτά συνυπολογίζονται. Κυρίως, όμως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την πραγματικά πολύ μεγάλη συμμετοχή. Ο κόσμος το έχει ανάγκη».

Οι αντιδράσεις

Ενας νυχτερινός αγώνας δρόμου, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες βράδυ Σαββάτου, προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις. Το κέντρο παρέμεινε κλειστό για κάποιες ώρες, με αποτέλεσμα αρκετά μεγάλη συμφόρηση στους γύρω δρόμους. Επισημαίνω στον κύριο Τεντόμα ότι υπάρχει και μια μερίδα κόσμου που δεν καλοβλέπει το κλείσιμο του κέντρου. «Δεν είναι κάτι που ακούω για πρώτη φορά», απαντάει.

«Φυσικά και μας προβληματίζει η αντίδραση, ακόμη κι αν είναι μικρή, και μας κάνει να επανεξετάζουμε αρκετά πράγματα. Εχουμε αποφασίσει να χαράξουμε μια νέα πολιτική με μικρότερες δράσεις στις γειτονιές. Μια εταιρεία λ.χ. που θέλει να κάνει μια εκδήλωση δεν είναι ανάγκη να την κάνει στο κέντρο, μπορεί να επιλέξει τον Κολωνό, τα Πετράλωνα, τα Πατήσια. Ολα αυτά είναι υπό σκέψιν και σχεδιάζονται».

Ο Φιλήμων Βαφειάδης, τακτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, αναλύει σε βάθος το νέο αυτό σχέδιο που θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει τίτλο «7 Κυριακές στην πόλη».

«Το να φορτώνεις το κέντρο με εκδηλώσεις μεγάλες, κεντρικές, έχει φυσικά την αξία του, αλλά ενδεχομένως να μη δίνει λύσεις σε αυτό που θα ήθελε ο δήμος: να αποκεντρώσει πολλές απ’ αυτές τις δράσεις, να τις πάει στις γειτονιές, στις κοινότητες, όπου εκεί πια θα αποκτήσουν τοπικό χαρακτήρα, θα απευθύνονται στους κατοίκους αυτών των περιοχών και θα τους εμπλέκουν σε κάτι που δεν θα έχει αυστηρά αθλητικό χαρακτήρα. Θα έχει να κάνει με τον υγιεινό τρόπο ζωής και τον πολιτισμό γενικότερα».

Να βγούμε από το σπίτι μας

Σύμφωνα με τον κύριο Βαφειάδη, οι 7 Κυριακές στις 7 κοινότητες της Αθήνας θα διοργανώνονται με την καθοριστική συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών που ήδη έχουν δείξει μεγάλο ενθουσιασμό. Η αρχή θα γίνει τον Σεπτέμβριο με την 1η κοινότητα (Εξάρχεια, Κολωνάκι, Αγιος Παύλος Μοναστηράκι, Θησείο). Ολο αυτό έχει και μια άλλη διάσταση, πολύ πιο σημαντική.

«Οταν κάνεις έναν ποδηλατικό γύρο με δέκα χιλιάδες συμμετοχές, έρχονται άνθρωποι από πολλές περιοχές, είναι κάτι μαζικό. Οταν αυτό το κάνεις σε μικρή κλίμακα γειτονιάς, γίνονται πιο εύκολες οι διαπροσωπικές επαφές σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, ειδικά όταν δεν θα πρόκειται για κάτι μονοδιάστατο αλλά θα απευθύνεται σε ολόκληρη την οικογένεια», εξηγεί ο Φιλήμων Βαφειάδης.

«Μπορούμε σιγά σιγά να ξεκινήσουμε από κάτι πιο μικρό και να χτίσουμε κάτι μεγάλο. Πρέπει οι άνθρωποι να βγουν από τα σπίτια τους, να συναντηθούν, να επικοινωνήσουν. Να αποφύγουμε την κατάθλιψη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή