Επιστροφή στις «κλασικές» παραλίες της Αττικής

Επιστροφή στις «κλασικές» παραλίες της Αττικής

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι καθόλου λίγοι όσοι αποφάσισαν –τα τελευταία χρόνια, αλλά κυρίως φέτος– να… ξαναθυμηθούν τους τόπους των παιδικών τους μπάνιων.

Τότε που τα Ι.Χ. ήταν προνόμιο λίγων και τα αστικά λεωφορεία που κατέβαιναν τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης στέναζαν, γεμάτα παιδιά, σωσίβια, καπέλα, σαγιονάρες και στριμωγμένα ιδρωμένα σώματα, μικρών και μεγάλων.

Η Γλυφάδα, ο Αλιμος και το πιο μακρινό Καβούρι ήταν οι αγαπημένοι προορισμοί για τους πολλούς που έμεναν πολύ στην Αθήνα τα καλοκαίρια. Και τα οργανωμένα κομμάτια της παραλίας και τα ελεύθερα. Και οι κατηγορίες του πληθυσμοί είχαν, πάνω-κάτω, τις παραλίες τους. Αλλες ήταν για τις οικογένειες και τα παιδιά, άλλες για τα ζευγάρια, άλλες για τους εφήβους.

Για αρκετά χρόνια οι παραλίες της Αττικής είχαν χάσει εντελώς την αίγλη τους και την υπόληψή τους, μέχρι που έγινε το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων, στην Ψυττάλεια, και στη θάλασσα του Αργοσαρωνικού επέστρεψαν πάλι οι λουόμενοι, που για χρόνια αναζήτησαν εναλλακτικές πλαζ, εντός Αττικής.

Η αναζωογόνηση των ακτών του Σαρωνικού έφερε και νέες μορφές «παράκτιας» επιχειρηματικότητας. Ετσι, δίπλα και ανάμεσα στις λίγες παλιές πλαζ (Βούλα, Βουλιαγμένη, Αστέρια Γλυφάδας) δημιουργήθηκαν νέοι οργανωμένοι χώροι που προσέφεραν (και συνεχίζουν να προσφέρουν) υψηλές υπηρεσίες στους λουόμενους. Και πριν και μετά το θαλάσσιο μπάνιο τους.

Οι ακτές του Σαρωνικού έγιναν διέξοδος για τους κατοίκους της Αθήνας και των γύρω δήμων τα τελευταία χρόνια, και οι ελεύθερες και οι οργανωμένες. Βοήθησε σε αυτό και ο καλύτερος σχεδιασμός των συγκοινωνιών, αλλά και το τραμ μέχρι τη Βούλα όπου καταλήγει. Στους παραθαλάσσιους δήμους βλέπει κανείς τους κατοίκους των γύρω δρόμων να διασχίζουν την παραλιακή με το παρεό και τη σαγιονάρα, όπως ακριβώς θα έκαναν αν βρίσκονταν σε οποιοδήποτε άλλο μέρος διακοπών. Στο τραμ και στις συγκοινωνίες που καταλήγουν στις παραλίες της Αττικής, γίνεται… διαγωνισμός με τσάντες θαλάσσης.

Πολλές ακυρώσεις φέτος

Το φετινό καλοκαίρι συμπίεσε ή ακύρωσε για πολλούς τις ημέρες των διακοπών τους. Ετσι, τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα, οι παραλίες που περιβάλλουν την Αττική γνωρίζουν ξανά μέρες δόξας και συνωστισμού. Με οποιοδήποτε μέσον οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, αλλά και του κέντρου της Αθήνας, καταλήγουν στη θάλασσα. Ψευδαίσθηση διακοπών, αίσθηση δροσιάς, εξοικονόμηση χρημάτων, διέξοδος οπωσδήποτε. Κυρίως για τα μικρά παιδιά. Και στα νότια παράλια της Αττικής και στις ανατολικές ακτές του νομού.

Οσοι μείνουν εντός Αττικής, είτε εξ επιλογής είτε εξ ανάγκης, μπορούν να προσφέρουν στον εαυτό τους ψευδαισθήσεις πολυτέλειας και περιποίησης σε μερικές από τις οργανωμένες πλαζ της Αθήνας, που έχουν φροντίσει να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους. Οσοι προτιμούν την περιπέτεια, τα βράχια στα Λιμανάκια εξακολουθούν να είναι πάντα γοητευτικά και ρομαντικά.

Βεντάλια επιλογών

Καθαρές παραλίες, με ειδικές κατασκευές που βοηθούν τα άτομα με κινησιακά προβλήματα ν’ απολαύσουν το μπάνιο τους, με καλόγουστα εστιατόρια και μπαρ, με θαλάσσια παιχνίδια για τους μικρούς κολυμβητές, υπάρχουν αρκετές στην Αττική. Ολες έχουν είσοδο από 4 έως 8 ευρώ τις καθημερινές και με πιο αυξημένες τιμές τα Σαββατοκύριακα. Κάποιες μαζί με το εισιτήριο προσφέρουν και την ξαπλώστρα. Σε άλλες η ξαπλώστρα χρεώνεται έξτρα. Στο Καράβι στον Σχινιά η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά χρεώνεται η ξαπλώστρα, ενώ στην Ακτή Βουλιαγμένης δωρεάν είναι η είσοδος για παιδιά κάτω των έξι ετών. Ασφαλώς είναι έξτρα και η επιλογή καφέ ή ποτού, που όμως σερβίρεται στον λουόμενο στην ξαπλώστρα του, στο τραπεζάκι του.

Η αίσθηση της χαλάρωσης και της απόδρασης μπορεί να γίνει δυνατή ακόμα και εντός Αττικής. Αν έχετε στη διάθεσή σας όλες τις ώρες της ημέρας, μπορείτε να διαλέξετε την ώρα που σας ταιριάζει. Αν είστε από εκείνους που μένουν τον Αύγουστο στην Αθήνα επειδή εργάζονται, οι απογευματινές ώρες μπορεί να είναι πιο πολύβουες, αλλά είναι πάντα μια αίσθηση ολιγόωρων διακοπών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή