ΠΟΛΗ

Με τις «Ανοικτές Πόρτες» στα άδυτα της Ρόδου

me-tis-anoiktes-portes-sta-adyta-tis-rodoy-2102799

Η εκδοχή που προτείνει η Ρόδος για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι οι «Ανοικτές Πόρτες», που φέτος γίνονται για έκτη φορά και αποτελούν πλέον θεσμό με μεγάλο κοινό (25, 26, 27 Σεπτεμβρίου). Οργανώνονται από τη Rhodes International Culture & Heritage Society (RICHeS) με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού (Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου). Το κοινό θέμα φέτος που ως άξονας ενώνει τις δράσεις στην Παλιά Πόλη είναι «Τα μεγάλα τείχη & οι οχυρώσεις της Ρόδου», υπό τον γενικό τίτλο «Υπό πολιορκία».

Οπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, διάφορα κτίρια που συνήθως είναι κλειστά για το κοινό θα ανοίξουν τις πόρτες τους για την ξεχωριστή αυτή περίσταση. Παράλληλα περιλαμβάνονται και χώροι που είναι συνήθως ανοικτοί για το κοινό. «Ο συνδυασμός αυτών των δύο, με κοινό τους σημείο τη θεματική προσέγγιση, δίνει στους Ροδίτες και στους επισκέπτες της πόλης μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουν τα τείχη και τις οχυρώσεις της Ρόδου ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία στρατιωτικής αρχιτεκτονικής στον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα τους επιτρέπει να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν την ιστορία, τον χαρακτήρα και τη σπουδαιότητα του αμυντικού-οχυρωματικού συστήματος ως ενιαίο και εκτενές σύνολο», λένε οι άνθρωποι της RICHeS, που χωρίς πόρους και με διάθεση προσωπικού χρόνου και γνώσης βοηθάνε στη δημιουργία μίας σχέσης ανάμεσα στο κοινό και στο ιστορικό παρελθόν της Ρόδου.

Τα κτίρια και οι χώροι που θα ανοίξουν για το κοινό είναι: Προμαχώνας του Αγίου Γεωργίου. Προμαχώνας del Carretto. Περίδρομος των Τειχών. Τάφρος. Αρχαιολογικός χώρος του μόλου των Μύλων (πίσω από το Τελωνείο – Λιμάνι). Πύλη Amboise. Φρούριο του Αγίου Νικολάου. Πρώην Πύργος Naillac. Στα κτίρια θα υπάρχουν εθελοντές καθώς και έντυπο πληροφοριακό υλικό.

​​www.rhodesriches.org