Η γιορτή της αρχιτεκτονικής επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη

Η γιορτή της αρχιτεκτονικής επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για 4η συνεχόμενη χρονιά, το σαββατοκύριακο, 21 και 22 Νοεμβρίου, η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς με στόχο την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και έως σήμερα έχει διαδοθεί σε περισσότερες από 35 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Ουσιαστικά η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους και να αντιληφθεί βιωματικά την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος, μετατρέποντας τις συμμετέχουσες πόλεις σε ανοιχτά μουσεία, με εκθέματα τα ίδια τα κτίρια και τα μορφολογικά, εξωτερικά κι εσωτερικά, χαρακτηριστικά τους.

Η λίστα των φετινών open guided tours περιλαμβάνει 70 περίπου στάσεις σε ξενοδοχεία, γραφεία, εργαστήρια, ωδεία, πολιτιστικά κέντρα, σχολεία, βιβλιοθήκες, μουσεία, παντοπωλεία, εκκλησίες, κατακόμβες, αρχαιολογικούς χώρους, στοές, μέγαρα και φυσικά ιδιωτικές κατοικίες, δίνοντας τη δυνατότητα επίσκεψης και ξενάγησης σε κτίσματα με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, που συνήθως δεν είναι γενικώς προσβάσιμα λόγω ιδιωτικότητας, περιορισμένου ωραρίου λειτουργίας, εργασιών συντήρησης ή κατασκευής τους, όπως το Βυζαντινό Λουτρό, στην περιοχή Κουλέ Καφέ και το Μαυσωλείο (Τουρμπές) του Musa Baba, στον οικισμό της Άνω Πόλης, που χρονολογούνται από το 16ο αιώνα και η αναστήλωσή τους ολοκληρώθηκε το 2014 και 2015 αντίστοιχα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, αλλά και σε νέες αστικές υποδομές, όπως τον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό ‘Ευκλείδη’, καθώς και σε ιστορικές διατηρητέες επαύλεις της συνοικίας των Εξοχών, ανάμεσα σε επιλεγμένες σύγχρονες μονοκατοικίες και ανακαινισμένα διαμερίσματα του κέντρου και των προαστίων, που ξεχωρίζουν για το πρωτότυπο design και τη σύγχρονη αισθητική τους.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του φετινού OHT, θα πραγματοποιηθούν δύο ξεχωριστές ξεναγήσεις στο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου ΤΙΤΑΝ, Νέας Ευκαρπίας, την Παρασκευή, 20/11 στις 12 το μεσημέρι και την Κυριακή, 22/11 στις 3 το απόγευμα, όπου όσοι προσέλθουν θα έχουν την ευκαιρία, εκτός από το να μάθουν για τον τρόπο παραγωγής clinker και τσιμέντου, χύδην και ενσακισμένου, να δουν από κοντά το μεγαλύτερο graffiti που βρίσκεται σε βιομηχανικό  χώρο στην Ελλάδα, καλύπτοντας μία επιφάνεια 2.000 τετραγωνικών μέτρων!

Πέρα, λοιπόν, από το καθιερωμένο διήμερο των ελεύθερων ξεναγήσεων και το info point-ενημερωτικό περίπτερο Open Box, στην πλατεία Αριστοτέλους (16-22/11, 10:00-22:00), το OHT 2015 εμπλουτίζεται και με ένα πλήθος παράλληλων δράσεων σε δημιουργικούς και χώρους παραγωγής της πόλης (Made in Thessaloniki, 18-20/11), ενώ συνεχίζονται οι εκπαιδευτικές επισκέψεις (Open School, 20/11) σε ορισμένα από τα κτίρια του συνολικού προγράμματος, που απευθύνονται σε τμήματα σχολείων, σχολών και άλλων οργανωμένων ομάδων. Για άλλη μία χρονιά, το διάστημα 20-29/11, αναμένεται να διεξαχθεί και ο διαγωνισμός φωτογραφίας της Sony, παρακινώντας τον κόσμο να ανεβάζει φωτογραφίες στο instagram, γράφοντας το hashtag #sony_oht2015, με το θέμα του διαγωνισμού να είναι αυτή τη φορά οι «Ανοιχτές Πόρτες» και τις νικητήριες φωτογραφίες να κερδίζουν δώρα από την εταιρεία! Φρέσκο αέρα στη διοργάνωση φέρνει η παράλληλη ποδηλατική διαδρομή-ξενάγηση Open Bike (21-22/11, 10:00-14:00, συμμετοχή: 10 €, απαραίτητη η ηλεκτρονική προκράτηση), προσκαλώντας περιορισμένο αριθμό ατόμων να γνωρίσουν ή να ξαναδούν με άλλη ματιά την αρχιτεκτονική της πόλης κάνοντας… ορθοπεταλιές!

Στους συμμετέχοντες θα παρέχεται ποδήλατο και κράνος από το BikeIT και σχετικό αναμνηστικό υλικό. Το Οpen House Thessaloniki 2015 ολοκληρώνεται με το καθιερωμένο πλέον πάρτυ λήξης, την Κυριακή 22/11, στις 21:00, στο Μπενσουσάν Χάν (Εδέσσης 6, Λαδάδικα), κτίριο του 1894-1907 της παλιάς εβραϊκής συνοικίας, που σώθηκε από πυρκαγιά κι έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς πολλές χρήσεις, όπου είναι προσκεκλημένοι όλοι οι εθελοντές, συμμετέχοντες, επισκέπτες και φίλοι του ΟΗΤ με ποτά και cocktails από το café-bar ‘Elephantas’. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την όλη διοργάνωση και το σύνολο των ανοιχτών χώρων-κτιρίων, μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα: www.openhousethessaloniki.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή