Η νέα «νύχτα» στην Αθήνα της κρίσης

Η νέα «νύχτα» στην Αθήνα της κρίσης

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρίση έφερε μαζί της την τελευταία πενταετία εκτός από ανατροπές, νέες τάσεις γύρω από την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση στον χώρο της μουσικής. Λιγότερη φαραωνική αισθητική, μικρότερους χώρους, καλύτερες τιμές.

Από την άλλη και το κοινό άλλαξε. Εγινε πιο επιλεκτικό και σε πολλές περιπτώσεις πιο απαιτητικό. Εχει ενδιαφέρον όμως να δει κανείς ότι όσοι χώροι κλείνουν άλλοι τόσοι καινούργιοι δοκιμάζονται. Μαζί νέες γειτονιές, νέα μαγαζιά, από καινούργιους επιχειρηματίες, στα οποία «παντρεύονται» ποικίλες μορφές ψυχαγωγίας και μουσικά είδη.

Μπορεί πολλοί να ισχυρίζονται ότι οι συναυλίες «μπαίνουν μέσα», ότι οι χώροι δεν αποδίδουν τα παλιά κέρδη, ότι τα μεροκάματα συρρικνώθηκαν, ότι η φούσκα της δισκογραφίας έσκασε, όμως όλοι καταφέρνουν να επιβιώνουν, τραγουδιστές και τραγουδοποιοί εμφανίζονται κάθε βράδυ και σε κάποιο άλλο μέρος, από μουσικές σκηνές μέχρι μικρά μπαράκια. Οι ρόλοι μεταξύ των τεχνών μπερδεύονται, οι ηθοποιοί τραγουδούν, οι τραγουδιστές βγαίνουν στο σανίδι, ενώ όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες δοκιμάζουν την τύχη τους στον Πειραιά, στο Γκάζι, στην Πατησίων, στην Κηφισιά. Ολα αυτά στον χειμώνα των capital controls.

Ενας καινούργιος χώρος άνοιξε στην Κηφισιά: Loft nice n easy!  Αδερφάκι της οικογένειας «nice n easy», και με εμβαδόν 250 τ.μ., έχει την καλλιτεχνική σφραγίδα της παραγωγού Μαργαρίτας Μυτιληναίου. Ξεκινάει φιλοξενώντας τους Λία Βίσση, Ηρώ και Αδάμ Τσαρούχη, Βαγγέλη Γερμανό και στη συνέχεια Αφροδίτη Μάνου, Ελένη Πέτα κ.ά. Εντεχνο, σουίνγκ, ποπ, μπλουζ, σε ένα χώρο που σε «αγκαλιάζουν» σαν μπαίνεις και κοιτάς στο ταβάνι αφαιρετικές ζωγραφιές της Μέριλιν και του Σινάτρα, στιγμές από το αμερικανικό σινεμά των δεκαετιων του ’50 και του ’60.

Με αγάπη από την Κηφισιά

Εμπνευσμένο από το ομώνυμο τραγούδι του Σινάτρα είναι και το «όνομα των επιχειρήσεών μας» λένε οι Δημήτρης Χριστοφορίδης και Χρήστος Αθανασιάδης, εξηγώντας ότι αντικατοπτρίζει την αγάπη τους για τη μουσική. Ωστόσο, η κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία της νέας μουσικής σκηνής της Κηφισιάς είναι ο ίδιος ο κόσμος της περιοχής, που με την έναρξη της λειτουργίας του μπιστρό πέρυσι, «αν και βρισκόμασταν στην καρδιά της κρίσης μας στήριξε. Πιστεύουμε ότι στις δύσκολες εποχές ο άνθρωπος έχει πολύ μεγαλύτερη ανάγκη την ψυχαγωγία. Μια μουσική σκηνή δεν είναι ακριβή έξοδος. Σχεδόν με τα ίδια χρήματα που θα ξόδευε κάποιος για να πάει ένα σινεμά ή να φάει μια πίτσα, μπορεί να απολαύσει μια ζωντανή μουσική βραδιά. Αλλωστε, οι Ελληνες πάντα στα δύσκολα στρεφόμαστε στα τραγούδια και γενικά στους καλλιτέχνες μας, για να αντλήσουμε αισιοδοξία».

Ψήφο στην Πατησίων

Αλλαγές και στην Αθήνα, στην άλλοτε καλλιτεχνική Πατησίων που τελευταία ζει κι αυτή την παραίτηση. Μετά την εμπειρία τους με τον κινηματογράφο «Ιλιον» στην οδό Τροίας στην ίδια περιοχή, ο Λουκάς Καβακλής και ο συνέταιρός του Φώτης Παπαγεωργίου αποφάσισαν να επενδύσουν στα λάιβ. Οπως λέει ο πρώτος είχαν ήδη δοκιμάσει κάποιες βραδιές στον κινηματογράφο. Με το σκεπτικό ότι η Πατησίων μια παλιά αστική γειτονιά που βιώνει πολλές δοκιμασίες «πρέπει να ξαναζήσει την παλιά της αίγλη και να αναστηθεί μαζί με τις παραιτημένες γειτονιές του κέντρου», όπως λέει ο Λ. Καβακλής, ανέλαβαν το ρίσκο. «Είναι διπλό: από τη μια προσπαθείς να έχεις προσιτές τιμές από 5 έως 12 ευρώ ανάλογα το λάιβ και σε ποιο κομμάτι της κοινωνίας απευθύνεσαι κάθε φορά, και από την άλλη να πληρώνονται πρώτοι οι εργαζόμενοι και οι μουσικοί».

Επενδύοντας στη «νεκρή» μουσική γειτονιά, η σκηνή «Ιλιον Plus» στη γωνία Πατησίων και Κοδριγκτώνος χωρητικότητας 300 ατόμων, λειτουργεί τέσσερις ημέρες την εβδομάδα: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο. Ξεκίνησε στις αρχές του μήνα με τους Χειμερινούς Κολυμβητές και συνεχίζει με τον Θάνο Μικρούτσικο και τη Ρίτα Αντωνοπούλου, τους George Kontrafouris Piano Trio, Μάνο Πυροβολάκη, Fenia Christou Quartet, Yannis Kassetas Trio, Υπόγεια Ρεύματα κ.ά. ενώ κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα θα υπάρχει βραδιά stand-up comedy. Σκοπός των επενδυτών είναι «η αναβίωση της Πατησίων».

Διαβατήριο στον Κεραμεικό

Κατηφορίζοντας την Πειραιώς και στρίβοντας δεξιά όπου συναντάμε την Κεραμεικού 58 και Μαραθώνος, βρίσκουμε πια το PassPort. Αν και ήταν σημείο αναφοράς για την πόλη του Πειραιά εδώ και πέντε χρόνια, ένας πολιτιστικός χώρος και μουσική σκηνή που έφερνε πρώτα ονόματα από την Αθήνα, οι ανάγκες του αυξήθηκαν μαζί με τους θεατές του. Οι ιδιοκτήτες του Γιώργος και Κώστας Χουρδάκης δεν βρήκαν μεγαλύτερο χώρο στην πόλη που καθιερώθηκαν, βρήκαν όμως τον «Κεραμεικό» στην Αθήνα. Μια διπλή μουσική σκηνή που είχε φιλοξενήσει παλιά παραστάσεις του Σαββόπουλου με τον Νίκο Παπάζογλου και στον μικρότερο χώρο της τον Γιώργο Μαρίνο. Τώρα ονομάστηκε «PassPort Κεραμεικός» και ανοίγει σήμερα το βράδυ με τη Μαρίζα Ρίζου και την παράστασή της «belle époque».

Εδώ το PassPort επεκτείνεται σε τρεις διαφορετικούς χώρους: 1.200 ατόμων η μεγάλη σκηνή, 600 καθήμενων η μικρή και μια εντυπωσιακή ταράτσα 150 θέσεων που στόχος είναι να μετατραπεί σε καλαίσθητο θερινό σινεμά με θέα. Εδώ θα εμφανιστεί και ο Διονύσης Σαββόπουλος με την Ελένη Βιτάλη, καλλιτεχνικά σχήματα εγχώρια αλλά και διεθνή. Οσο για το αδερφάκι PassPort Art, παραμένει στον Πειραιά (στην οδό Ανδρούτσου), με συναυλίες-αφιερώματα, σεμινάρια, βιβλία και βινύλια.

Λίγο πιο κάτω στον Κεραμεικό ετοιμάζεται νέος χώρος για την Αννα Βίσση. «Hotel Ερμού» είναι το όνομά του, θα λειτουργήσει στο πρώην εστιατόριο Ιντέρνι από τους επιχειρηματίες Γιάννη Μωράκη και Πέτρο Απαλάκη και θα θυμίζει Hotel του εξωτερικού. Ο χώρος (στην Ερμού 152) ανοίγει στις αρχές Δεκεμβρίου, μια σκηνή για 600 άτομα, με τη Βίσση να εμφανίζεται όλη τη σεζόν Παρασκευή και Σάββατο, ενώ για τις άλλες ημέρες θα υπάρχουν δράσεις, σχήματα και μπάντες. Οπως λέει Π. Απαλάκης «με την κρίση όλα αλλάζουν και αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τις νέες ανάγκες του κοινού και της εποχής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή