Ο δήμος θα αποφασίσει για τον Εθνικό Κήπο

Ο δήμος θα αποφασίσει για τον Εθνικό Κήπο

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Δήμος Αθηναίων, ως αρμόδιος φορέας, θα πρέπει πλέον να αποφασίσει ποιο θα είναι το μέλλον της κηποτεχνικής διαμόρφωσης του Εθνικού Κήπου αλλά και της Μπιενάλε με υπαίθρια έργα τέχνης, που είχε προτείνει ο οργανισμός ΝΕΟΝ του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, μαζί με μια γενναία χορηγία που θα κάλυπτε το κόστος τους.

Οπως έγινε γνωστό προχθές το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή της Εταιρείας Φίλων του Εθνικού Κήπου και ορισμένων πολιτών, που ζητούσαν να μην προχωρήσει αυτή η πρωτοβουλία (η οποία είχε πάρει εν τω μεταξύ την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου) με το σκεπτικό ότι θα προκληθεί ανεπανόρθωτη βλάβη στη φυτική βλάστηση του Εθνικού Κήπου, ή βλάβη που δύσκολα θα μπορέσει να επανορθωθεί, με δυσμενείς επιπτώσεις στα ζώα που διαβιώνουν στο Εθνικό Κήπο.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με την υπ’ αριθμ. 3961/2015 απόφασή του απέρριψε την αίτηση της εν λόγω εταιρείας ως απαράδεκτη, καθώς έκρινε ότι η από 26.9.2013 απόφαση του Δήμου Αθηναίων δεν έχει τον χαρακτήρα της εγκρίσεως της σχετικής μελέτης, αλλά μιας απόφασης με την οποία απλώς ξεκινάει η σχετική διαδικασία. Παράλληλα, αναφέρεται στη δικαστική απόφαση ότι ο Εθνικός Κήπος είναι σε ιδιαίτερο προστατευτικό καθεστώς, με αποτέλεσμα για να μπορέσουν να υλοποιηθούν έργα εντός απαιτείται η σύνταξη ολοκληρωμένης μελέτης.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2013 ο ιδρυτής του οργανισμού ΝΕΟΝ, συλλέκτης Δημήτρης Δασκαλόπουλος, είχε ανακοινώσει από κοινού με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη το φιλόδοξο εγχείρημα «Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό Κήπο», το οποίο περιελάμβανε κηποτεχνική ανάπλαση σε οκτώ σημεία και πρόγραμμα εκθέσεων σύγχρονης τέχνης ανά διετία σε συνεργασία με την Πινακοθήκη Ουαϊτσάπελ του Λονδίνου. Την κηποτεχνική επέμβαση θα αναλάμβανε ο διεθνούς φήμης Γάλλος αρχιτέκτονας τοπίων, Louis Benech.

Η ανακοίνωση προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις, πρωτίστως μια διαμάχη περί ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον δημόσιο χώρο και των ορίων της. Οσοι ήταν υπέρ του εγχειρήματος υπογράμμιζαν ότι θα χαθεί μια σπουδαία ευκαιρία να δούμε σύγχρονη τέχνη στον δημόσιο χώρο (μία από τις προτεραιότητες του ΝΕΟΝ που έχει διοργανώσει εξαιρετικά αφιερώματα στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη αλλά και στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή). Οσοι ήταν κατά προέβαλαν το επιχείρημα πως ο Εθνικός Κήπος είναι ήδη αποψιλωμένος και χρειάζεται μια συνολική προσέγγιση για την αναγέννησή του, με τη φροντίδα και την προσοχή που αρμόζει σε ένα «μνημείο» της ελληνικής πρωτεύουσας και όχι ως «φόντο» σε μια έκθεση.

Νέα πρόταση

Ο συλλέκτης είχε δηλώσει τότε για το εγχείρημα: «Σοκάρισε ορισμένους, οι οποίοι έχουν την τάση να θεωρούν τον Εθνικό Κήπο προσωπική ιδιοκτησία τους ή προνομιακό χώρο περιπάτου τους, και δεν ήθελαν τίποτα να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά του. Προκάλεσε ορισμένους, οι οποίοι επιμένουν να βλέπουν τα πράγματα με τα γυαλιά ενός μαρξισμού του 19ου αιώνα, και θεωρούν πως ό,τι εκπορεύεται από το επάρατο κεφάλαιο είναι εξ ορισμού βδελυρό και απορριπτέο».

Πάντως, καθώς η προσφυγή ανέτρεψε τα σχέδια του ΝΕΟΝ και του δήμου, χρειάζεται να γίνει μια νέα επιμελητική πρόταση για την έκθεση, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή