Στα Σφαγεία, το νέο, φιλόδοξο πείραμα της Θεσσαλονίκης

Στα Σφαγεία, το νέο, φιλόδοξο πείραμα της Θεσσαλονίκης

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δηλαδή τι ακριβώς θα γίνεται εδώ; Αν όχι εκθέσεις και συναυλίες; Δεν καταλαβαίνω…». Στην πρώτη ουσιαστική εκδήλωση γνωριμίας του καινούργιου πολιτιστικού χώρου των Σφαγείων στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή το βράδυ, ένας κύριος σηκώθηκε από το κοινό και έκανε την ερώτηση που όλοι οι παριστάμενοι είχαν στο μυαλό τους.

Εύλογη η απορία. Ομως η απάντηση είναι πολύ πιο σύνθετη. Και αυτό είναι το ευτύχημα, όπως φάνηκε από τα πρώτα λόγια του Γιάννη Μπουτάρη αλλά και των στενών του συνεργατών στον δήμο που προσπάθησαν να περιγράψουν ένα νέο, τολμηρό εγχείρημα που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη.

Ας ξεκινήσουμε από τη γεωγραφία: στον χώρο του λιμανιού (όχι στο «φιλέτο» δηλαδή κοντά στο Μουσείο Φωτογραφίας αλλά μακρύτερα, προς την υποβαθμισμένη δυτική πλευρά), ένα καταπληκτικό κτίριο του 19ου αιώνα αποκτά δεύτερη ζωή. Και η επανεκκίνησή του έχει μεν πολιτιστική χροιά, όχι όμως με τον μονοδιάστατο τρόπο που είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα.

Ας περάσουμε στον στόχο: τα πλήρως αποκατεστημένα Σφαγεία του 1896 που βαπτίστηκαν «LAB – ATTOIR» – ένα λογοπαίγνιο ανάμεσα στις λέξεις Laboratoire και Abattoir με νονά την αντιδήμαρχο Πολιτισμού και εικαστικό, Ελλη Χρυσίδου, θα είναι ένα πραγματικό πείραμα του Δήμου Θεσσαλονίκης με βλέμμα στο μέλλον.

Οχι, δεν θα φιλοξενούν (μόνον) εκθέσεις ή συναυλίες, αλλά φιλοδοξούν να δώσουν μια πλατφόρμα έκφρασης σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού από μαθητές μέχρι άνεργους ή μετανάστες. Ας πάμε στην πράξη: Ωραία. Και πώς θα γίνει αυτό; Ηδη η πρώτη εκδήλωση, η οποία είχε επτά επίσημους προσκεκλημένους έδωσε το στίγμα. «Συσπείρωση όλων των δημιουργικών μονάδων και ομάδων της πόλης, με την ελπίδα να αφουγκραστούμε το τι συμβαίνει γύρω μας και να φτιάξουμε μια κοινωνικά διαδραστική μηχανή για την παραγωγή πολιτισμού, όπου ο καλλιτέχνης θα είναι ο καταλύτης και ο πολίτης θα είναι ο “συμπαραγωγός”», είπε ο Χρήστος Σαββίδης που μαζί με τη Λυδία Χατζηιακώβου της Artbox, θα έχουν τον ρόλο της καλλιτεχνικής διεύθυνσης με την εποπτεία του δήμου. «Για να το συνοψίσουμε σε μια μόνο φράση» συνέχισε, «θα λέγαμε Art for Social Change, δηλαδή τέχνη για κοινωνική αλλαγή».

Συνέργειες

Εκτός από τον δήμαρχο, την Ελλη Χρυσίδου και τον αντιδήμαρχο Τουρισμού Σπύρο Πέγκα μίλησαν ο Βαγγέλης Λιάκος, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της δυναμικής και πολυβραβευμένης ομάδας γραφιστών Beetroot, ο Θανάσης Πολυχρονάκης web designer, μέλος της ομάδας SKG και ειδικός στην επιχειρηματικότητα καθώς και ο Δημήτρης Γουλής, ο φωτισμένος διευθυντής του 67ου Δημοτικού Σχολείου που βρίσκεται στην περιοχή, επίσης βραβευμένος για το πρωτότυπο έργο βιωματικής μάθησης που κάνει με τους μαθητές του, αλλά και ο αρχιτέκτων Γιάννης Επαμεινώνδας του ΜΙΕΤ, ειδικός στην ιστορία της Θεσσαλονίκης. Ολοι τους επεσήμαναν την ανάγκη της συνέργειας, της συντονισμένης δράσης, της θετικής αντιμετώπισης της εφαρμοσμένης δημιουργικότητας σε μια εποχή όπου η κοινωνία δοκιμάζεται με πολλούς τρόπους.

Το «LAB – ΑTTOIR» θα γίνει η απάντηση που θα δώσει η Θεσσαλονίκη σε πολλά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, με άξονα κατ’ αρχάς την ίδια τη γειτονιά που ανήκει στις μη προνομιούχες της πόλης με κατοίκους μετανάστες και Ρομά. Ο σχεδιασμός του προγράμματος θα προκύψει από ανοιχτό διάλογο, χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα, με την ελπίδα ότι θα καθρεφτίσει επιθυμίες και οράματα ανθρώπων που δεν θα πήγαιναν απαραίτητα σε ένα χώρο πολιτισμού, μπορεί όμως να ζουν ακριβώς δίπλα.

Το επόμενο Σάββατο ακολουθεί μια δεύτερη εκδήλωση – προθέρμανση. Πρόκειται για την ημερίδα «Ο ρόλος του πολιτισμού και της τέχνης για την κοινωνική αλλαγή στη βιώσιμη ανάπτυξη μιας πόλης». Περισσότερες πληροφορίες στο www.labattoir.org.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή