Στα εργοτάξια πολιτισμού της Αθήνας

Στα εργοτάξια πολιτισμού της Αθήνας

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ξεκίνημα του νέου χρόνου θα αρχίσουμε να βλέπουμε τις πρώτες αλλαγές σε μια σειρά μνημείων της Αθήνας. Τα εργοτάξια πολιτισμού που στήθηκαν στην πόλη με την υποστήριξη του ΕΣΠΑ δεν θα εξαφανιστούν τόσο γρήγορα. Τμήμα τους μεταφέρεται στην επόμενη περίοδο με τη μέθοδο του phasing (έργα-γέφυρα). Οι καθυστερήσεις, η αδράνεια των πρώτων μηνών της νέας κυβέρνησης, η στάση πληρωμών από την πλευρά του Δημοσίου και τα capital controls ήταν εμπόδια για την πορεία των έργων.

Το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό τον προϋπολογισμό των έργων που θα μεταφερθούν στο νέο ΕΣΠΑ δεσμεύοντας ισόποσους πόρους (4,4 δισ. ευρώ) για να ολοκληρωθούν έως το 2020. Μοιραία, ο προϋπολογισμός ξεκινά μειωμένος για τη νέα περίοδο και τα έργα που σχεδιάζονται να ενταχθούν σ’ αυτή. Κάτι ανάλογο θα συμβεί και στο υπουργείο Πολιτισμού. Το ΥΠΠΟΑ θα προτείνει νέα έργα, αλλά δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει δεκτό από την περιφέρεια και το υπουργείο Ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση όμως, μεταφερόμενα κάποια τρέχοντα έργα στην επόμενη προγραμματική περίοδο, στερούν πόρους από πολλά καινούργια. Συγχρόνως τίθεται το ερώτημα: σε μια κακή χρονική στιγμή για τα οικονομικά της χώρας, πόσο σίγουρο είναι ότι θα βρεθούν χρήματα (2-3 εκ. ευρώ, όπως αναφέρουν πληροφορίες) από εθνικούς πόρους;

«Υπάρχουν προβλήματα, αλλά είναι διαχειρίσιμα με πολλή δουλειά», λέει στην «Κ» ο Παναγιώτης Νταής, προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Τομέα Πολιτισμού, υποστηρίζοντας πως στην Αττική η απορρόφηση προσεγγίζει το 100%. Θυμίζουμε πως το υπουργείο Πολιτισμού είχε αναλάβει περίπου 650 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 750 εκατ. ευρώ. H πλειοψηφία τους ολοκληρώνεται με ένα μειωμένο φυσικό και οικονομικό αντικείμενο (συνηθισμένο σε αυτές τις περιπτώσεις τα έργα να μην κλείνουν στο ποσόν που έχουν προϋπολογιστεί).

Υπάρχουν πράγματι προβλήματα σε έργα της Αττικής αλλά και στην επαρχία που αντιμετωπίζονται με τις εναλλακτικές που προσφέρει η νομοθεσία: κάποια θα μεταφερθούν με τη μέθοδο του phasing, κάποια αλλά θα δηλωθούν ως μη ολοκληρωμένα και θα περατωθούν με εθνικούς πόρους μέχρι το 2017 ή 2019, ανάλογα με τον προϋπολογισμό τους.

Η πορεία των έργων

• Το «Ακροπόλ Παλάς», που με τη σταδιακή απομάκρυνση των ικριωμάτων μάς έκανε να αναθαρρήσουμε, δεν ολοκληρώνεται έως τις 31/12. Η Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων παλεύει να κλείσει το έργο πριν από το 2019 με έναν συνδυασμό πηγών χρηματοδότησης, εξασφαλίζοντας τη λειτουργία κάποιων χώρων στο ισόγειο εντός του νέου χρόνου. Ισως και του εστιατορίου στον τελευταίο όροφο με την πανοραμική θέα. Εξετάζονται τρόποι ώστε να προσελκύσουν ενδιαφερόμενους.

• Η ίδια διεύθυνση, με την κ. Αμαλία Ανδρουλιδάκη στο τιμόνι και την κ. Πόπη Δήμου προϊσταμένη του τμήματος έργων, «τρέχει» και το έργο του κτιρίου Τσίλερ-Λοβέρδου στην οδό Μαυρομιχάλη και Ακαδημίας, που θα λειτουργήσει ως παράρτημα του Βυζαντινού Μουσείου. Μεγάλο τμήμα του ολοκληρώνεται, ενώ το υπόλοιπο μεταφέρεται στα ΠΕΠ (περιφερειακά προγράμματα) Αττικής. Οι βασικές εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο.

• Στην Πλάκα, στο ΜΕΛΤ (Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης) έχουν παραδοθεί κάποια κτίρια που θα αναβιώσουν την «αυλή των θαυμάτων», ενώ ό,τι απομένει μεταφέρεται για τον νέο χρόνο· όσο για την Πινακοθήκη, από πλευράς κτιριακών υποδομών, θα ολοκληρωθεί το 2017 (καθυστέρηση λόγω αλλαγής της μελέτης), αλλά για την επαναλειτουργία της προϋπόθεση είναι να μην χαθεί η χορηγία του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος.

• Η περάτωση των αναστηλωτικών εργασιών στον Αγιο Κωνσταντίνο της Ομόνοιας, που θα παραδοθεί αρχές του έτους για λειτουργία και επισκέψεις, αναπτερώνει τις ελπίδες για την αναβάθμιση της περιοχής.

• Η Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων με προϊστάμενο τον κ. Θεμιστοκλή Βλαχούλη «τρέχει» τη Μονή Δαφνίου, που ολοκληρώνεται με εξαίρεση την αναστήλωση δυο κιόνων. Η Μεταμόρφωση Σωτήρος (Κοττάκη) στην Πλάκα θα χρειαστεί εθνικούς πόρους για να ολοκληρωθεί εντός του 2016.

• Οι «Αέρηδες», ή Ρολόι του Κυρρήστου, που έχουν αναλάβει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών (διεύθυνση της κ. Ελένης Μπάνου) με την ολοκλήρωση των εργασιών σε λίγες ημέρες θα είναι επισκέψιμοι για πρώτη φορά εσωτερικά.

• Αρχές του έτους θα παραδοθεί και το Φετιχέ τζαμί. Ακόμη ολοκληρώνονται εσωτερικά οι εργασίες στη Μητρόπολη (έργο της Αρχιεπισκοπής), ενώ στην Ακρόπολη η αφαίρεση των ικριωμάτων στη δυτική πλευρά του Παρθενώνα δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να κατανοήσουν καλύτερα το μνημείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή