Zonars: η θορυβώδης επιστροφή ενός θεσμού

Zonars: η θορυβώδης επιστροφή ενός θεσμού

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καλορίζικο!» εύχεται ο ηλικιωμένος άνθρωπος στον νεαρό στην είσοδο της Βουκουρεστίου. Λίγα δευτερόλεπτα πριν, τον άκουγα να λέει στη γυναίκα του: «Κοίτα, άνοιξε ξανά ο Ζωναράς!». Δεν ξέρω πόσοι γνωρίζουν πως το Zonars οφείλει το όνομά του στον ομογενή εξ Αμερικής Κάρολο Ζωναρά, αυτό όμως που μπορώ να πω με βεβαιότητα -και το διαπίστωσα πίνοντας έναν καπουτσίνο, καθισμένη σε μια μαύρη φερ φορζέ καρέκλα με λευκό μαξιλάρι (όπως στα γαλλικά καφέ) στο πεζοδρόμιο της Βουκουρεστίου- είναι πως η επαναλειτουργία του αποτελεί γεγονός για Αθηναίους και ξένους επισκέπτες. Το άκουσα στις συζητήσεις των περαστικών (γι’ αυτό είχα διαλέξει ιδιαίτερα «στρατηγική» θέση), το είχα διαβάσει στα κοινωνικά δίκτυα -όπου έγινε σε χρόνο ρεκόρ viral- ή στα σχόλια στην ιστοσελίδα του.

Το δημιούργημα του Ζωναρά -ο οποίος εγκαινίασε τον Αύγουστο του 1940 στη γωνία Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου «το πιο πολυτελές ζαχαροπλαστείο της Αθήνας», σύμφωνα με τον Δημήτρη Ψαθά- αποτελεί και στις μέρες μας ένα από τα αγαπημένα σημεία της πόλης. 

Αφού απόλαυσα το σοκολατάκι μέντα που συνόδευε τον καφέ μου (άρεσε ιδιαίτερα στην πριγκίπισσα Σοφία, όπως διάβασα στο menu), επισκέπτομαι το εσωτερικό. Στο πάτωμα, το παλιό πανέμορφο μωσαϊκό. Ξύλο στους τοίχους, καρέκλες που θυμίζουν τον Μεσοπόλεμο σε χρώματα μπεζ, γαλάζιο, πετρόλ και κόκκινο, καναπέδες από γαλάζιο βελούδο, η εντυπωσιακή μπάρα, ένα διακριτικό τζάκι, όλα αυτά δημιουργούν μια ατμόσφαιρα άνεσης, απλότητας και πολυτέλειας. Την υπογραμμίζει και η κλασική μουσική που ηχεί στο χώρο. Ο σχεδιασμός είναι των Δημήτρη και Κωνσταντίνου Καραμπατάκη (του Κ Studio), ενώ ο σκηνογράφος Διονύσης Φωτόπουλος έδωσε τις πολύτιμες συμβουλές του για κάθε λεπτομέρεια.

Διαπιστώνω ότι αυτό που μου είχε πει ο Χρύσανθος Πανάς (που μαζί με τον αδελφό του Σπύρο ανέλαβαν την επαναλειτουργία του χώρου με σεβασμό στην ιστορία του), όταν το Zonars ετοιμαζόταν πυρετωδώς, είναι πραγματικότητα: «Φανταστείτε το σαν ένα λόμπι ξενοδοχείου. Θα λειτουργεί από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Ετσι θα μπορεί κανείς να απολαύσει καφέ, φαγητό, ποτό, τσάι με ωραία γλυκά (που σερβίρονται με τρόλεϊ)». Αρκετά, μάλιστα, από τα γλυκά είναι σαν αυτά που σέρβιραν παλιά  – όπως το παγωτό Σικάγο (έτσι το ονόμασε ο Κάρολος Ζωναράς όταν το έφερε στην Ελλάδα). Δεν γνωρίζω αν σε αυτή την κατηγορία ανήκει και το κέικ σοκολάτας με πορτοκάλι, είναι όμως ιδιαίτερα γευστικό – στάθηκε αδύνατον να του αντισταθώ.

Είναι βραδάκι. Οι κουρτίνες του Zonars -που τραβηγμένες στη διάρκεια της μέρας επιτρέπουν στον ήλιο και στο φως να λούζουν τα τραπέζια- έχουν κλείσει, δημιουργώντας μια πιο ζεστή, πιο εσωστρεφή ατμόσφαιρα. Σε αυτό συμβάλλει και ο φωτισμός, που έχει φροντίσει ο διάσημος Ελληνοκύπριος σχεδιαστής Μάικλ Αναστασιάδης. Είναι η ώρα που λειτουργεί κυρίως ως εστιατόριο – με σούσι αλλά και διεθνή και κλασικά πιάτα της ελληνικής αστικής κουζίνας, τα οποία έχει επιμεληθεί ο executive chef Νίκος Σκλήρας. 

Είναι φανερό πως κάτι αλλάζει από τα τελευταία χρόνια λειτουργίας του Ζonars – και δεν αναφέρομαι μόνο στην εμφάνιση. Κατ’ αρχήν, δεν είναι πια -τουλάχιστον στο σύνολό του- και τόσο… καφέ. Μέσα σερβίρεται καφές όλη μέρα στο μπαρ και στον υπόλοιπο χώρο από τις 8.30 έως περίπου τις 11 το πρωί (και το απόγευμα, κατά περίπτωση). Χωρίς ωράριο μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας έξω. Τις υπόλοιπες ώρες στο εσωτερικό υπάρχει brunch,  μεσημεριανό φαγητό, afternoon tea (5 μ.μ.-7 μ.μ.) και βραδινό φαγητό.

Επίσης, πολλοί παραξενεύτηκαν -κάτι που φανερώνουν τα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα- με το γεγονός ότι, πλέον, υπάρχει άνθρωπος στην πόρτα. Οι άνθρωποι του Zonars απαντούν πως αυτό δεν συμβαίνει για λόγους face control, αλλά ρόλος του είναι να υποδέχεται τους πελάτες και να ρυθμίζει τα των κρατήσεων. Συνιστούν, δε, όπως μας είπαν, στους πελάτες να προτιμήσουν να κάνουν κράτηση για να αποφύγουν την ταλαιπωρία, καθώς ήδη έχουν προγραμματιστεί αρκετές εκδηλώσεις.

Info: Βουκουρεστίου 9 και Πανεπιστημίου. Για κρατήσεις τηλ. 210-32.51.430 και 210-32.51.450.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή