Αποχώρησε η Πολιτεία, «τρέχει» το έργο

Αποχώρησε η Πολιτεία, «τρέχει» το έργο

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν και ιστορίες με καλό τέλος, αρκεί να έχει αποχωρήσει από τα τεκταινόμενα η ελληνική Πολιτεία. Το καλύτερο παράδειγμα ήταν η ανέγερση του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα, που θα προίκιζε την πόλη με ένα καταπληκτικό κτίριο ενός παγκοσμίως γνωστού αρχιτέκτονα και με μια συλλογή με σπουδαίους καλλιτέχνες που θα ζήλευαν όλοι. Η περιπέτεια ξεκίνησε το 1992 όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Μιλτιάδης Εβερτ υπέγραψε την πράξη παραχώρησης του οικοπέδου επί της Ρηγίλλης για την ανέγερση, που αποτελούσε όρο για την αποδοχή της δωρεάς της περίφημης συλλογής με τα αριστουργήματα του ζεύγους. Ακολούθησε μακρά δικαστική εμπλοκή και όταν, το 1997, άρχισαν τα έργα θεμελίωσης, ήρθε στο φως το Λύκειο των κλασικών χρόνων.

Το 1998 προκρίθηκε –από την Πολιτεία– η πρόταση να κτιστεί το μουσείο στο πάρκο Ριζάρη. Συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις και οι προσφυγές. Το περίφημο κτίριο του διάσημου αρχιτέκτονα Πεϊ δεν θεμελιώθηκε ποτέ και η ευκαιρία –τουλάχιστον από την πλευρά του αρχιτεκτονικού καυχήματος– χάθηκε. Ακολούθησε άλλη μια προσπάθεια να γίνει το μουσείο στο Μετς, σε κτίριο που επελέγη από το ίδιο το ίδρυμα. Εν τέλει, το μουσείο θα γίνει στο Παγκράτι, σε ένα οικοδόμημα της δεκαετίας του 1920 στο οποίο έγινε επέκταση και θα είναι έτοιμο μέσα στο 2016. Θα έχει δέκα ορόφους –οι πέντε υπογείως– και θα φιλοξενεί και περιοδικές εκθέσεις. Το όλο εγχείρημα δεν έχει πλέον καμία σχέση με το κράτος και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το ίδρυμα. Αλλιώς, ακόμα θα περιμέναμε να δούμε τα έργα Τζακομέτι, Σαγκάλ, Πικάσο και Σεζάν. Εν τω μεταξύ, η Ελίζα Γουλανδρή πέθανε χωρίς ποτέ να δει το όνειρό της να γίνεται πραγματικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή