Μητροπόλεως πέντε αστέρων αλλά και παραμέλησης

Μητροπόλεως πέντε αστέρων αλλά και παραμέλησης

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εχω ακόμη τη φωτογραφία μου, πρωτοσέλιδη στις εφημερίδες, όταν το 2006 σε διαδήλωση φοιτητών μπροστά στο υπουργείο Παιδείας στην οδό Μητροπόλεως φωνάζαμε για αύξηση των θέσεων των φοιτητικών εστιών», λέει σήμερα στην «Κ» ο Κώστας, πολιτικός μηχανικός πλέον. Δέκα χρόνια μετά, φαίνεται πως ήρθε η στιγμή για τη Μητροπόλεως να… λάμψει υπό το φως πεντάστερων ξενοδοχείων αλλά και τις καμπάνες της εμβληματικής Μητρόπολης της πρωτεύουσας.

Εστω κι αν η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας μετακόμισε το 2007 στο Μαρούσι και «ησύχασε το κεφάλι μας», όπως αναφέρει στην «Κ» ο 40χρονος Δημήτρης, ιδιωτικός υπάλληλος στην περιοχή, το ίδιο το κτίριο του πρώην υπουργείου Παιδείας σηματοδοτεί τη νέα αρχή για την ιστορική οδό του κέντρου της Αθήνας, αφού εκεί από την προσεχή θερινή περίοδο θα λειτουργήσει ένα πολυτελές ξενοδοχείο.

Και δεν θα είναι το μόνο, καθώς σχεδιάζονται ακόμη δύο πολυτελή ξενοδοχεία στην ίδια οδό. Ωστόσο, η λάμψη θα περιοριστεί στους νέους πολυτελείς ναούς της τουριστικής φιλοξενίας, που ορθώνονται με ιδιωτική πρωτοβουλία; Μία απλή περιδιάβαση της οδού Μητροπόλεως αρκεί για να διαπιστώσει κάποιος τις μεγάλες ελλείψεις, ενώ και οι άνθρωποι που ζουν και εργάζονται στην περιοχή μιλούν για αδιαφορία των Αρχών προκειμένου να βελτιωθούν η εικόνα και οι υποδομές του κέντρου της Αθήνας.

Στο κτίριο όπου στεγαζόταν το υπουργείο Παιδείας συνεχίζονται εντατικά οι εργασίες ώστε να μετατραπεί σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων. Το κτίριο, το οποίο αποτελεί από μόνο του ένα οικοδομικό τετράγωνο, νοικιάστηκε από τον όμιλο Electra Hotels & Resorts, θα διαθέτει 229 δωμάτια και σουίτες (η δυναμικότητά του υπολογίζεται στις 437 κλίνες), και βέβαια εστιατόριο, μπαρ και πισίνα με θέα την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό. Στόχος του ομίλου είναι τα εγκαίνια να γίνουν τέλη Μαΐου – αρχές καλοκαιριού.

Σουίτες… τεχνολογίας

Προχωρώντας λίγο πιο κάτω στην οδό Μητροπόλεως, με τη λογική του ξενοδοχείου-μπουτίκ και τη φιλοσοφία να παρέχει προσωποποιημένες υπηρεσίες στους επισκέπτες του, θα λειτουργήσει το MET34 Athens Hotel. Βρίσκεται απέναντι από το ισπανικό Ινστιτούτο Θερβάντες, δίπλα από το εστιατόριο «Αθηναϊκόν», και οι διαχειριστές του αναφέρουν ότι θα διαθέτει 7 πολυτελείς σουίτες εξοπλισμένες με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Ο προγραμματισμός των εγκαινίων του «δείχνει» μέσα της άνοιξης.

Στον ίδιο δρόμο, ο όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη – Grecotel θα μετατρέψει σε 5 αστέρων ξενοδοχείο το διατηρητέο κτίριο που έως τις αρχές του 2015 στέγαζε το εμπορικό κατάστημα της γνωστής εταιρείας Χυτήρογλου, στη γωνία Μητροπόλεως και Καπνικαρέας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια του ομίλου είναι το ξενοδοχείο να λειτουργήσει μέσα στο 2016.

Τα νέα ξενοδοχεία θα πλαισιώσουν τα ήδη υπάρχοντα στην οδό Μητροπόλεως (ενδεικτικά, τα Arethousa, Pan, Plaka, Amazon), ενώ την ίδια περίοδο θα κάνει «νέα εγκαίνια» η Μητρόπολη Αθηνών. Επειτα από μία εξαετία εργασιών –ξεκίνησαν το 2010– για επισκευή του Μητροπολιτικού ναού από τις ζημιές που υπέστη στους σεισμούς του 1981 και του 1999, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η Μητρόπολη θα είναι έτοιμη για να γιορτάσει το Πάσχα την 1η Μαΐου.

Η νέα, πεντάστερη εποχή, της οδού Μητροπόλεως μοιάζει δυστυχώς να μη συμβαδίζει με την κατάσταση που επικρατεί στον ίδιο τον δρόμο σήμερα. Η κυκλοφορία τόσο τις καθημερινές αλλά και τα Σαββατοκύριακα είναι μεγάλη και η απουσία της Πολιτείας εμφανής. Τα παρκαρισμένα από τη δεξιά πλευρά του δρόμου αυτοκίνητα κάνουν δύσκολη τη διάβαση ακόμη και στους δικυκλιστές, που στην Ελλάδα οι περισσότεροι εξ αυτών είθισται να κάνουν ζιγκ ζαγκ μεταξύ των Ι.Χ. Υπάρχουν τα απαιτούμενα πάρκινγκ για τα νέα ξενοδοχεία, την ίδια στιγμή που ακόμη και κάποια «αθέατα» πάρκινγκ (π.χ. εκείνο μεταξύ Μητροπόλεως και Ερμού) παραμένουν επί χρόνια αναξιοποίητα από το κράτος;

Εμπόδια για τους πεζούς

Ο κυκλοφοριακός φόρτος επηρεάζει και την κίνηση των πεζών, που έχουν να αντιμετωπίσουν τα κακοσυντηρημένα πεζοδρόμια, με μπαλώματα και κολονάκια, αλλά και με τις παρκαρισμένες μηχανές. Η κακή εικόνα του δρόμου διατηρείται όταν το μάτι αναζητήσει ιστορικά κτίρια, που θα μπορούσαν να δώσουν την ταυτότητα της περιοχής. «Παρότι υπάρχουν όμορφα νεοκλασικά κτίσματα, δεν έχουν αναδειχθεί καθώς δεν έχουν συντηρηθεί, ενώ άλλα είναι καλυμμένα από μουσαμάδες υπό τον φόβο της κατολίσθησης», αναφέρει στην «Κ» ιδιοκτήτης καταστήματος γουναρικών στη Μητροπόλεως.

«Η αίσθηση της παραμέλησης του κέντρου είναι έντονη», συμπληρώνει από την πλευρά του στην «Κ» ο Γιώργος Νικολαΐδης, που από το 1975 δραστηριοποιείται εμπορικά στην περιοχή. Και τονίζει: «Χρειάζεται πολιτική βούληση για να αναδειχθεί το κέντρο, αλλά ο χρόνος περνάει και από το κράτος ακούμε μόνο λόγια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή