Ελάτε να καθαρίσουμε την Πανεπιστημίου

Ελάτε να καθαρίσουμε την Πανεπιστημίου

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για κάθε τετραγωνικό μέτρο εξωτερικής επιφανείας που έχει βανδαλιστεί απαιτείται ένα ενδεικτικό ποσόν των 20 ευρώ για να καθαριστεί αν το υλικό είναι μάρμαρο ή πέτρα. Αν είναι μπετόν ή χρωματισμένο μέταλλο, η τιμή πέφτει γύρω στα 15 ευρώ και, αν είναι πλαστικό, γυαλί ή ανοξείδωτο μέταλλο, το κόστος ανά 1 τ.μ. είναι περίπου 6 ευρώ. Απαραίτητη όμως είναι μετά η επίστρωση με αντιγκράφιτι υλικό, που κοστίζει 7 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Είναι σημειώσεις από το νέο φυλλάδιο του Δήμου Αθηναίων «Οδηγίες για την αφαίρεση των γκράφιτι», το οποίο έχει ήδη αρχίσει να μοιράζεται ούτως ώστε να υπάρχει αρχικά ενημέρωση και κινητοποίηση.

Ο δήμος εγκαινιάζει το πρόγραμμα «Ενας για όλους και όλοι για έναν», με αφετηρία και κορμό την οδό Πανεπιστημίου και με γενική φιλοσοφία μια ρεαλιστική προστασία της πόλης σε συνεργασία με τους πολίτες. Συνεργεία του δήμου καθάρισαν ήδη τον εξωτερικό τοίχο του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού, αλλά το ενδιαφέρον εστιάζεται στη συνεργασία δήμου, φορέων, επιχειρηματιών και ιδιωτών στην οδό Πανεπιστημίου, που, ως δρόμος υψηλού συμβολισμού, προσφέρεται ως «αστικό εργαστήρι» για τις συνέργειες που ελπίζεται ότι θα ευοδωθούν.

«Η αφαίρεση των γκράφιτι στην Αθήνα που αναλαμβάνει ο δήμος είναι, πέραν της συζήτησης περί τέχνης του δρόμου, και καλλιτεχνικής αστικής παρέμβασης», λέει η αντιδήμαρχος Αμαλία Ζέπου, δημιουργός του δικτύου «συνΑθηνά», μέσα από το οποίο ο δήμος επικοινωνεί και συντονίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών. «Είναι μια ευκαιρία για σωστή ενημέρωση, εκπαίδευση και κυρίως προστασία και διατήρηση των σημείων όπου υπάρχει ήδη μια προσπάθεια από κατοίκους και ιδιοκτήτες».

Αν περπατήσει κανείς την Πανεπιστημίου, από το Σύνταγμα ώς την Ομόνοια, θα μετρήσει συνολικά 65 κτίρια (33 στην αριστερή πλευρά, κατεβαίνοντας από Σύνταγμα, και 32 στη δεξιά πλευρά). Εκτός από την αθηναϊκή τριλογία, που επί σειρά ετών είναι στόχος βανδαλισμών, υπάρχει μια μεγάλη διακύμανση στην ποιότητα και την τυπολογία κτιρίων, από το Ιλίου Μέλαθρον, την Αγροτική Τράπεζα, την Τράπεζα της Ελλάδος, τα κτίρια της Alpha Bank, το Αρσάκειο, το Ρεξ και το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στην Ομόνοια ώς εμπορικά κτίρια γραφείων χωρίς χαρακτήρα. Ενδιαμέσως, υπάρχουν ενδιαφέροντα κτίρια, αλλά το ζητούμενο εν προκειμένω είναι η ποιότητα του δημοσίου χώρου και κυρίως η αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαρκούς παρακμής της πόλης. Ενδεικτική είναι η απόφαση της Ακαδημίας Αθηνών να διατηρεί τις λαμαρίνες περιμετρικά του μεγάρου, για την προστασία του, με αποτέλεσμα η αισθητική εντύπωση να είναι αυτή της βαρβαρότητας.

Ο Δήμος Αθηναίων επιθυμεί, συνειδητοποιώντας και τις δυνάμεις του, να εκπαιδεύσει τους πολίτες αλλά και φορείς που έχουν οικονομική δυνατότητα για ένα έξτρα κονδύλι να επιστρώσουν τις εξωτερικές επιφάνειες με αντιγκράφιτι υλικό. «Ο δήμος αναλαμβάνει μέσω του “συνΑθηνά” να συντονίσει συνέργειες που θα συμβάλουν στη διατήρηση καθαρών προσόψεων», λέει η Αμαλία Ζέπου. «Ηδη, πολλές οργανώσεις, όπως το Ιστορικό Δίκτυο του Κέντρου της Αθήνας, το Let’s Do it Greece και άλλοι ιδιώτες έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους, που θα δώσει ένα παράδειγμα προς μίμησιν».

Το πρόγραμμα της οδού Πανεπιστημίου θα αρχίσει στις αρχές Απριλίου, θα είναι διάρκειας ενός έτους και θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα. Ηδη έχουν γίνει επαφές με φορείς που έχουν έδρα την οδό Πανεπιστημίου, και η πρόσκληση συνεργασίας θα επεκταθεί. Σκοπός είναι η δημιουργία και ενός ταμείου, με τη μέθοδο του crowdfunding αλλά και της υιοθεσίας κτιρίων, με σκοπό τη συντήρησή τους. «Είναι ένα σύνθετο εγχείρημα που αναδεικνύει έναν νέο συσχετισμό του δήμου με τους πολίτες: εκπαίδευση, συνέργειες, συμμετοχή πολιτών, ρόλος του δήμου ως συντονιστή και ενορχηστρωτή ενεργών πολιτών και διαθέσιμου δυναμικού της πόλης». Τα λόγια της Αμαλίας Ζέπου ηχούν ευοίωνα, αλλά φυσικά απαιτείται ευρύτερη συνεργασία. Η προσπάθεια, όμως, αυτή πρέπει να υποστηριχθεί. Κυρίως από τους πολίτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή