Οι 80 δεσμώτες έλκουν επιστήμονες

Οι 80 δεσμώτες έλκουν επιστήμονες

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ένα σπουδαίο εύρημα, και γι’ αυτό απαιτείται διεπιστημονική προσέγγιση και κατάθεση απόψεων από εμπειρογνώμονες, ώστε οι εισηγήσεις τους να εξετασθούν σε μία από τις επόμενες συνεδρίες του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Ετσι αποφάσισαν τα μέλη του συμβουλίου, που, έπειτα από πρόταση της προέδρου του και της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, πραγματοποίησαν χθες αυτοψία στην ανασκαφή του υπό διαμόρφωση χώρου του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Στη συγκεκριμένη θέση αποκαλύφθηκε η συνέχεια της νεκρόπολης του Φαλήρου, η οποία κατά τμήματα και κατά περιστάσεις ανασκάπτεται από το 1911. Οι σωστικές ανασκαφές που διεξάγονται με μεγάλη προσοχή και φροντίδα από την αρχαιολογική υπηρεσία από το 2012 απέδειξαν ότι η νεκρόπολη του Φαλήρου είναι εξαιρετικά εκτεταμένη και τοποθετείται στον χρονολογικό ορίζοντα από τα μέσα του 8ου έως και τον 4ο αιώνα π.Χ. Το πιο πρόσφατο εύρημα που ήρθε στο φως πριν από λίγες ημέρες, στο νότιο τμήμα του σκάμματος, και μάλιστα στην ανώτερη στρώση της νεκρόπολης, σε βάθος μόλις 2,5 μέτρων από την επιφάνεια, είναι ένα πολυάνδριο. Ομαδική ταφή 80 δεσμωτών –αρκετοί απ’ αυτούς φέρουν χειροπέδες– οι οποίοι είναι τοποθετημένοι ο ένας δίπλα στον άλλο με προσοχή, κάτι που δείχνει ότι δεν αποκλείεται να πρόκειται για μέλη της αριστοκρατικής τάξης. Εκτελέστηκαν επιτόπου την εποχή που στην Αθήνα είχε ξεσπάσει το κυλώνειον άγος. Την περίοδο 650-625 π.Χ., οπότε ο Κύλων κατέλαβε την Ακρόπολη με σκοπό να εκτοπίσει τον τύραννο των Αθηνών Μεγακλή. Αυτή είναι η πρώτη ερμηνεία που δίνει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων Στέλλα Χρυσουλάκη, η οποία βασίστηκε στη χρονολόγηση δύο μικρών αγγείων που βρέθηκαν στον χώρο και τοποθετούνται χρονικά στο τρίτο τέταρτο του 7ου αιώνα π.Χ., εποχή μεγάλων πολιτικών αναταραχών στην ευρύτερη περιοχή.

Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί συνολικά 287 ταφές, εκ των οποίων 145 είναι οι λεγόμενες ελεύθερες (λακκοειδείς εντός της άμμου), 87 εγχυτρισμοί, 18 ταφικές πυρές, 35 κιβωτιόσχημοι, 1 λάρνακα και 1 ζωική ταφή ιπποειδούς. Μένει λοιπόν να αποφασιστεί το «μέλλον» των ευρημάτων, αν και αρκετά μέλη του συμβουλίου δεν κρύβουν τη σκέψη τους ακόμη και για τη δημιουργία επιτόπιου μουσείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή