Αναζητώντας τη «νέα ευφυΐα» της Αθήνας

Αναζητώντας τη «νέα ευφυΐα» της Αθήνας

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ​​Φωκίωνος Νέγρη είναι ο πεζόδρομος που θρυμματίζει την εικόνα που έχουμε από μια Αθήνα εξαντλητική και εξαντλημένη, από μια πόλη που δεν κράτησε τίποτε από το μοντέρνο, αρχιτεκτονικό παρελθόν της, μια πόλη που το παρόν της μοιάζει αφημένο στην τύχη του· είναι ένα παράδειγμα για τις δυνατότητες της πόλης, τις οποίες ο Δήμος θέλει να πυροδοτήσει, αλλά αδυνατεί, ίσως, να βρει τον τρόπο. Σε αυτό ακριβώς θέλει να βοηθήσει η απόδοση της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης στους πολίτες της Αθήνας· αποκατεστημένο πλέον, το τοπόσημο του κέντρου είναι το πρώτο μεγάλο πείραμα του Δήμου Αθηναίων και της Αντιδημαρχίας της Κοινωνίας των Πολιτών για την «οργανωμένη αυτοοργάνωση».

Πέρυσι τον Μάιο, ο Δήμος έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τις χρήσεις της νέας Αγοράς, με μόνο περιορισμό τις αυστηρές προβλέψεις του ΕΣΠΑ, που αποτελεί και τον βασικό χρηματοδότη της αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου. Η διαβούλευση αυτή βασικό σκοπό είχε, όπως ανέφερε στην «Κ» η αντιδήμαρχος της Κοινωνίας των Πολιτών Αμαλία Ζέπου, όχι μόνο να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο σχέσης των πολιτών με τον Δήμο, αλλά και να «σπάσει τον πάγο των πολιτών μεταξύ τους». Η διαβούλευση αυτή απέφερε 470 προτάσεις από 200 συμμετέχοντες, πράγμα που αποτελεί ένα βήμα για την ανάδειξη της «νέας ευφυΐας» της πόλης, όπως την αποκαλεί ο Χάρης Μπίσκος, υπεύθυνος συντονισμού δράσεων της πανευρωπαϊκά βραβευμένης πρωτοποριακής πλατφόρμας ΣυνΑθηνά και της Δημοτικής Αγοράς. Αυτή η «νέα ευφυΐα» είναι και ο στόχος του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη· θεμελιώδες χαρακτηριστικό αυτού του στόχου είναι να πορευθούμε με όσα η πόλη μάς προσφέρει: ανθρώπινο δυναμικό και χώρους. Δεν ξέρω εάν αυτό θ’ αποτελέσει άλλοθι για τη δημοτική αρχή ώστε να υποκαταστήσει τα κενά στη διαχείριση της πόλης.

Η κρίση έχει απομυζήσει ταμεία και τσέπες, αλλά «γέννησε ταυτόχρονα πολλές θετικές φωνές μέσα στην Αθήνα», όπως δηλώνει η Κατερίνα Αποστολοπούλου, υπεύθυνη επικοινωνίας του πρότζεκτ της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης. Αυτές τις θετικές φωνές αναζητεί ο Δήμος Αθηναίων με την ανοιχτή πρόσκληση που έχει απευθύνει προς όλους ανεξαιρέτως, με σκοπό την εύρεση ενός ή περισσότερων διαχειριστών των ανακαινισμένων πλέον χώρων της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, για τα επόμενα πέντε έτη. Και σε αυτό το «ανεξαιρέτως» θα πρέπει να σταθούμε, διότι κύρια επιθυμία του Δήμου, όπως μας περιγράφει η κ. Ζέπου, είναι να δραστηριοποιηθούν οι δημιουργικές, κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικές παρέες, ομάδες και εταιρείες της Αθήνας για να αναλάβουν τα ηνία της Αγοράς, ώστε να καταφέρει εκείνη να ξαναδώσει ζωή στην ταλαιπωρημένη, σχεδόν παραιτημένη Κυψέλη. «Η Κυψέλη το έχει ανάγκη. Οι ίδιοι οι Κυψελιώτες ήρθαν σ’ εμάς όταν τους δόθηκε, για πρώτη φορά, η ευκαιρία· εκείνους ακούμε», διευκρινίζει η κ. Ζέπου.

Το μάλλον αδυσώπητο ερώτημα που ανακύπτει είναι εάν ο Δήμος θα κατορθώσει να καλύψει το δικό του κενό μέσα από την κοινωνία των πολιτών. «Το σίγουρο είναι ότι το προηγούμενο μοντέλο απέτυχε. Τώρα δοκιμάζουμε κάτι εντελώς καινούργιο, συντονιζόμαστε με την Ευρώπη: ενεργοποιούμε την κοινότητα προς ίδιον όφελος· ακούμε την πόλη όσο ποτέ άλλοτε συνέβη στην Αθήνα», τονίζει η Αμαλία Ζέπου. Μένει να δούμε την ανταπόκριση από τις ομάδες ή τις παρέες που θα ρισκάρουν και θα καταθέσουν, έως τις 4 Ιουλίου, τις προτάσεις τους για το «αύριο» της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης. Η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει στις 24 Ιουλίου 2016, με προθεσμία υποβολής τελικών προτάσεων και business plans έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2016. Ο τελικός νικητής θα ανακοινωθεί στις 27 Σεπτεμβρίου 2016, ενώ η επίσημη έναρξη λειτουργίας υπό τη διαχείρισή του θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Αυτό που πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι κατά νου είναι πως το 38% της έκτασης του χώρου θα στεγάσει δημοτικές υπηρεσίες· το 31% προσφέρεται για τη δημιουργία οκτώ καταστημάτων που θα στεγάσουν δραστηριότητες με έμφαση στη νέα επιχειρηματικότητα· το 31%, που μεταφράζεται σε δύο χώρους, θα φιλοξενεί πολιτιστικά προγράμματα και ομάδες πολιτών· ο κοινόχρηστος χώρος (έκτασης περίπου 450 τ.μ.) θα διατίθεται για πολλαπλές δράσεις (π.χ. εργαστήρια, συζητήσεις, ανταλλακτικά παζάρια, προβολές, παραστάσεις κ.ά.).

Η Κυψέλη, μέσω της Δημοτικής Αγοράς της, αναζητεί εκείνους που θα την οδηγήσουν, σταθερά και με αγάπη, στην επόμενη μέρα της. Ας ελπίσουμε ότι η δημοτική αρχή θα πάρει τη σωστή απόφαση. Τη χρειάζεται – κι εμείς μαζί της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή