ΠΟΛΗ

Μερική κατάρρευση της στέγης του Αγίου Νικολάου στο Ναύπλιο

10s1ekl

Σοβαρές είναι οι φθορές από τις πρόσφατες καταιγίδες στην ιστορική εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Ναύπλιο, η οποία παραμένει κλειστή έως ότου επισκευαστεί. Με εντολή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ναυπλίου καθώς και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδος, ο ναός είναι περιμετρικά αποκλεισμένος για την αποφυγή ατυχήματος.

Η καταιγίδα προκάλεσε μερική κατάρρευση τμήματος της στέγης του ναού και πτώση οικοδομικού υλικού. Επιδείνωση υπέστησαν και οι εσωτερικές ρηγματώσεις στις αγιογραφίες του 19ου αιώνα διά χειρός Ιωάννη Δημάδη. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στο κέντρο της πόλης, είναι ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το έτος 1952. Ο σημερινός ναός είναι αποτέλεσμα διαδοχικών ανακατασκευών επί του πρώτου οικοδομήματος που χτίστηκε το 1713 στο τέλος της δεύτερης ενετοκρατίας του Ναυπλίου. Ο ενετικός ναός είχε χτιστεί στη νέα πόλη καταργώντας παλαιότερο ναό μέσα στα τείχη. Αφιερωμένος εξαρχής στον Αγιο Νικόλαο, όπως μαρτυρεί η εντοιχισμένη πλάκα του 1713 στην πρόσοψη, ο ναός χτίστηκε με πρωτοβουλία του Αυγουστίνου Σαγρέδου, προβλεπτή του στόλου, ο οποίος είχε δείξει ενδιαφέρον για τον «προστάτη των ναυτιλλομένων».

Νέος ναός εγκαινιάστηκε στο ίδιο σημείο το 1836. Οι αγιογραφίες χρονολογούνται από την επόμενη δεκαετία (1848-49), όταν ο ναός του 19ου αιώνα (που ήταν βασιλική) είχε ανεξάρτητο καμπαναριό, το οποίο όμως υπέστη καθίζηση, αποσυναρμολογήθηκε και πωλήθηκε στη Μητρόπολη Λεωνιδίου (η πληροφορία είναι του κ. Γιάννη Μακρή και προέρχεται από την εξαιρετική Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού). Από την περίοδο εκείνη προέρχεται και ο εντυπωσιακός πολυέλαιος. Η εκκλησία είχε εξαρχής χτιστεί πάνω σε προσχώσεις έξω από τα τείχη. Στο σαθρό έδαφος οφείλονται και πολλά από τα στατικά προβλήματα που εμφανίστηκαν ήδη από τον προπερασμένο αιώνα.

Από το Σαββατοκύριακο

Οι πρόσφατες ζημιές άρχισαν το περασμένο Σάββατο όταν κατέρρευσε τμήμα της στέγης. Λόγω των ζημιών αυτών που υπέστη ο ναός, έγινε εντονότερο το πρόβλημα στο εσωτερικό. Ενδεικτική είναι η φωτογράφιση που έκανε ο αργολικός ιστότοπος anagnostis.org. Oπως έγραψε ο κ. Χρήστος Πιτερός, «κάθε φορά που παρατηρείται, μικρής έντασης ευτυχώς, σεισμική δραστηριότητα στο Ναύπλιο, θα κάνουν την εμφάνισή τους πιο έντονα τα ρήγματα στις τοιχογραφίες». Η σημερινή εξωτερική όψη του ναού είναι η τελική που ολοκληρώθηκε το 1932 με διπλό κωδωνοστάσιο. Ο ναός είναι τρισυπόστατος, αφιερωμένος στον Αγιο Νικόλαο, στους Αγίους Αποστόλους και στους Τρεις Ιεράρχες.