170 χρόνια Αστεροσκοπείο: γεφυρώνοντας τον μικρόκοσμο με το σύμπαν

170 χρόνια Αστεροσκοπείο: γεφυρώνοντας τον μικρόκοσμο με το σύμπαν

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μουσικά ξεκινάει η νέα χρονιά για το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 170 χρόνια από την ίδρυση του επιστημονικού οργανισμού. Η αρχή γίνεται με τη συναυλία του πιανίστα και συνθέτη Ανδρέα Κατερινόπουλου (2/9) στον Λόφο των Νυμφών και τη μουσική παράσταση «7 Ellements» με προσωπικές του συνθέσεις και παράλληλη προβολή βίντεο. Για τη βραδιά που θα σηματοδοτήσει τις φθινοπωρινές εκδηλώσεις του Αστεροσκοπείου το ιστορικό τηλεσκόπιο «Δωρίδη» που κατασκευάστηκε το 1902 και πήρε το όνομα του δωρητή του θα είναι ανοιχτό για το κοινό, το οποίο θα μπορεί να παρατηρεί ελεύθερα τον έναστρο ουρανό.

Ως προπομπός της Βραδιάς του Ερευνητή (30/9) θα λειτουργήσει η μουσική εκδήλωση του Αστεροσκοπείου με το μουσικό συγκρότημα του ΕΑΑ (17/9), ενώ παράλληλα οι θεατές θα μπορούν να ακούσουν τη «μουσική» του Διαστήματος μέσω μιας εφαρμογής που ανέπτυξε η αστροφυσικός Φιόρη Μεταλληνού σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. «Πρόκειται για συνθέσεις σύγχρονης μουσικής με την “ηχοποίηση” των σημάτων που λαμβάνουμε από δορυφόρους, μαγνητικές καταιγίδες, το πολικό σέλας. Η ιδέα είναι να γεφυρώσουμε τον καθημερινό μας μικρόκοσμο με τον μακρόκοσμο του σύμπαντος, τη μουσική με την αστρονομία», τονίζει η κ. Μεταλληνού. Για όλο τον Σεπτέμβριο θα διοργανώνονται από το Αστεροσκοπείο ημίωρες απογευματινές ξεναγήσεις για το κοινό τις ημέρες Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο, ενώ θα συνεχιστούν το φθινόπωρο οι θεματικές βραδιές με ομιλίες και διαλέξεις από αστρονόμους, φιλοσόφους και καλλιτέχνες. Κανονικά θα συνεχιστούν οι επισκέψεις σχολείων και το κυριακάτικο παιδικό παιχνίδι «Στα χνάρια του χαμένου τηλεσκοπίου».

Πολυτελής τόμος

Μέσα σε οκτώ κεφάλαια με ιστορικά ντοκουμέντα και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, όπως την ξενάγηση του Ρώσου κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, παρουσιάζεται η ιστορία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην επετειακή έκδοση για τα 170 χρόνια λειτουργίας του. Ο τόμος, ο οποίος διατίθεται από το Αστεροσκοπείο, καταγράφει τα γεγονότα που οδήγησαν στην ίδρυση και στην ανάπτυξη του αρχαιότερου επιστημονικού ιδρύματος της χώρας, το οποίο συνδέθηκε με την ακριβή «ώρα Ελλάδος» για περισσότερο από έναν αιώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή