Με καθυστέρηση η «νέα» Πινακοθήκη

Με καθυστέρηση η «νέα» Πινακοθήκη

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τέλος του 2018 (και όχι το 2017, όπως προβλεπόταν, σύμφωνα με τις προηγούμενες εκτιμήσεις) αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού της Εθνικής Πινακοθήκης, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Δευτέρας στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Μουσείων. Ομαλά, πάντως, συνεχίζονται οι εργασίες που θα μετατρέψουν την Πινακοθήκη σε μουσείο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με επιπλέον 2.230 τ.μ. εκθεσιακών χώρων, αμφιθέατρο 450 θέσεων, πωλητήριο, εστιατόριο στον τρίτο όροφο με ανεξάρτητη είσοδο και ανεμπόδιστη θέα προς την Ακρόπολη, αίθουσες περιοδικών εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, επαρκείς αποθηκευτικούς χώρους για να στεγάσουν την εκτενή συλλογή της, έναν εντυπωσιακό αυτοκαθαριζόμενο γυάλινο τοίχο που θα «βλέπει» στον Λυκαβηττό και ό,τι άλλο χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. Η βελτίωση της εμπειρίας του κοινού είναι πρωταρχικός στόχος της μουσειολογικής και μουσειογραφικής προκαταρκτικής μελέτης, την οποία παρουσίασαν στο Συμβούλιο η διευθύντρια της Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα και ο αρχιτέκτονας Γιώργος Παρμενίδης.

Ο επισκέπτης της «νέας» Πινακοθήκης θα έχει τη δυνατότητα να χαράξει τη δική του διαδρομή μεταξύ των εκθεμάτων, εισερχόμενος και εξερχόμενος από άλλη πόρτα σε κάθε αίθουσα και διασχίζοντας όποτε το επιθυμεί τις παρεμβαλλόμενες «νησίδες», που θα σχηματίζονται από πίνακες μεγάλων διαστάσεων (ανάμεσά τους ορισμένοι που εκτίθενται για πρώτη φορά) αναρτημένους σε πανό. Το πρώτο έργο που θα αντικρίζουν οι διερχόμενοι από την υποδοχή του μουσείου θα είναι η μνημειώδης «Λαϊκή αγορά» του Παναγιώτη Τέτση. Εντονη θα είναι η παρουσία των χαρακτικών και σχεδίων, που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο σύνολό τους τοποθετημένα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους με υποβλητικό φωτισμό μέσα στις αίθουσες (πάντοτε σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα εκθέματα).

«Μεταβυζαντινή τέχνη και Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», «Επτανησιακή Σχολή»,«Ζωγραφική του ελεύθερου ελληνικού κράτους (19ος και 20ός αιώνας με επιμέρους ενότητες όπως «Η αστική τέχνη και οι ζωγράφοι της: 1862 – 1900», «Προς έναν ελληνικό μοντερνισμό», «Μεσοπόλεμος» και «Μεταπολεμική τέχνη») και «Δυτικοευρωπαϊκή ζωγραφική» είναι μερικές από τις εκθεσιακές ενότητες, στις οποίες θα κατηγοριοποιηθούν περίπου 800 έργα της μόνιμης συλλογής. Για πρώτη φορά θα δει τα φώτα της δημοσιότητας η μνημειακή σύνθεση του Γάλλου ζωγράφου Σαρλ Λουί Μίλερ «30ή Μαρτίου», η οποία θα εκτεθεί μαζί με το «Επεισόδιο του Ελληνικού Αγώνα» του Ευγένιου Ντελακρουά. Οπως υπογράμμισε η κ. Λαμπράκη – Πλάκα, η συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης δεν «σταματά» στο τέλος του 20ού αιώνα, αλλά θα συνεχίζει να εμπλουτίζεται με δημιουργίες σύγχρονων καλλιτεχνών.

Η μουσειογραφική και μουσειολογική προμελέτη έλαβε την ομόφωνη έγκριση του Συμβουλίου Μουσείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή