Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης «μιλάει» 22 γλώσσες

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης «μιλάει» 22 γλώσσες

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γκρινιάζουμε, χρόνια τώρα, ότι οι επισκέπτες πολλών δημόσιων μουσείων δεν βρίσκουν φυλλάδια όταν τα επισκέπτονται. Αυτά τα ενημερωτικά πολύπτυχα που προβάλλουν τις εκθέσεις των πολιτιστικών οργανισμών, χωρίς να χρειαστεί να αναζητήσει το κοινό ακριβούς καταλόγους, σε μια δύσκολη εποχή που δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και να που το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης βάζει τα γυαλιά σε πολλά μουσεία τυπώνοντας το φυλλάδιό του σε 22 γλώσσες, μεταξύ των οποίων κινεζικά, αραβικά, ρωσικά, πολωνικά, αλβανικά, τουρκικά αλλά και Μπράιγ για τυφλούς.

«Ζήλεψα από το Λούβρο και το Μετροπόλιταν», λέει γελαστά η διευθύντριά του κ. Πολυξένη Αδάμ-Βελένη. «Τα μεγάλα μουσεία απευθύνονται σε όλη την υφήλιο. Γιατί όχι κι εμείς; Ξεκινήσαμε με τις βασικές γλώσσες και έπειτα μου δίνονταν διαρκώς ευκαιρίες να τυπώσουμε και σε άλλες. Η αφορμή δόθηκε πριν από λίγα χρόνια, μια Κινέζα που είχε σπουδάσει Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο μου ζήτησε να εργαστεί στο μουσείο. Το πρώτο που της ανέθεσα ήταν η μετάφραση. Δέχομαι πολλούς ξένους απόφοιτους αρχαιολόγους ή φιλολόγους που θέλουν να εργαστούν για ένα εξάμηνο στο μουσείο, έχω μάλιστα υπογράψει και σχετικές συμβάσεις με πανεπιστήμια της Ευρώπης. Ετσι ανοίγει ένας δίαυλος επικοινωνίας με επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο, γιατί πολλά απ’ αυτά τα παιδιά έχουν πια θέσεις σε πανεπιστήμια και μουσεία. Ουσιαστικά επενδύουμε σε αυτές τις σχέσεις και παράλληλα δείχνουμε στο κοινό ότι το υπολογίζουμε».

Η εκτύπωση των φυλλαδίων σε τόσες γλώσσες έδωσε στο μουσείο και μια σειρά από στατιστικά στοιχεία. Οπως την εποχή που προτιμάει κάθε λαός να επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη. «Οι Ιταλοί λ.χ. τον Ιούνιο, οι Γάλλοι τον Ιούλιο, οι Ρώσοι τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο».

Αντίθετα με τα μουσεία της Αθήνας και των νησιών, τα μουσεία της Θεσσαλονίκης έχουν μεγάλη κίνηση τον χειμώνα. Συνεδριακός τουρισμός, Βαλκάνιοι επισκέπτες, Εβραίοι που καταφθάνουν από το Ισραήλ έως τα μέσα Δεκεμβρίου, γείτονες Τούρκοι. «Ολα αυτά ξεκίνησαν με ίδια μέσα και τη βοήθεια των φίλων. Τώρα επανεκδόθηκαν με τη βοήθεια του ΤΑΠ. Το μουσείο είναι ένα μεγάλο δημόσιο σπίτι και ο επισκέπτης πρέπει να αισθάνεται μια αγκαλιά».

Στο μεταξύ, οι αυξήσεις των εισιτηρίων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους έφεραν νέα δεδομένα. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η επισκεψιμότητα στα μουσεία κατά τον μήνα Ιούνιο 2016 παρουσιάζει μείωση των επισκεπτών κατά 7,5 % και μείωση των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου κατά 5,7%. Οι εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 0,1%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Κατά το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2016, καταγράφεται μείωση κατά 3,4% στους επισκέπτες των μουσείων και αύξηση κατά 17,3% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου.  Οι αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων σώζουν την εικόνα πολλών μουσείων.

Το ΑΜΘ πάντως, λέει η κ. Βελένη, παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του 4-5% σε σχέση με πέρυσι. Οσο για τους Θεσσαλονικείς, βρίσκουν αφορμές να το επισκέπτονται συχνά. «Πρωτοβουλία πολλών δημοσιογράφων της ΕΤ3 που προτείνουν “την Κυριακή πάμε στο μουσείο” δημιούργησε ένα φαν κλαμπ στο Διαδίκτυο». Ομως και το θέμα των εκθέσεων έχει σημασία. Η έκθεση «Ραιδεστός – Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς», στην οποία ξετυλίγονται η ιστορία και οι μνήμες των Ελλήνων που ζούσαν κάποτε στην Ανατολική Θράκη, συνεχίζει με επιτυχία, ενώ ετοιμάζεται η νέα περιοδική «Ειδώλιο: ένας μικρόκοσμος από πηλό». Από τα Προϊστορικά χρόνια μέχρι και τα Ρωμαϊκά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο θεσμός της περιοδεύουσας έκθεσης, αλλά και το θέατρο στο μουσείο σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ. Και όταν τη ρωτάμε για τις αποθήκες, η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Θεσσαλονίκης έχει να το παινευτεί. «Οι αποθήκες μας είναι κούκλες. Ολα τα δημοσιευμένα αρχαία βρίσκονται σε βιτρίνες. Ηταν το πρώτο που έκανα όταν ανέλαβα».

Στο μεταξύ, από την 1η Νοεμβρίου τα μουσεία αλλάζουν ωράριο. Το ΑΜΘ θα λειτουργεί 09.00 – 16.00 και το εισιτήριο μειώνεται από 8 σε 4 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή