Ο μακρύς δρόμος της Ελευσίνας ώς το 2021

Ο μακρύς δρόμος της Ελευσίνας ώς το 2021

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα», επαναλάμβαναν οι φορείς και οι συντελεστές της Ελευσίνας στην πρώτη παρουσίαση της πόλης με τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021. Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά η διαπίστωση ισχύει, καθώς από τη στιγμή της ανακήρυξης η Ελευσίνα πρέπει να ξεκινήσει την υλοποίηση του προγράμματός της, όπως περιγράφεται στον φάκελο υποψηφιότητας με αυστηρά χρονοδιαγράμματα και αξιολόγηση από επιτροπή παρακολούθησης.

«Η Ελευσίνα έχει την ευκαιρία να αναμορφώσει και να μεταμορφώσει την υπάρχουσα εικόνα της πόλης», σημείωσε στον χαιρετισμό της η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Για ευρεία συμμαχία τοπικών φορέων, κατοίκων και επιχειρηματιών έκανε λόγο ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, ενώ τη στήριξή της στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα επανέλαβε και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, τονίζοντας ότι η Ελευσίνα είναι ένα ευρωπαϊκό και οικουμενικό στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.

Τα επόμενα βήματα είναι κατά βάση οργανωτικά, καθώς πρέπει να συσταθεί και να στελεχωθεί η Ανώνυμη Εταιρεία «Ελευσίνα 2021», που θα αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος. Η εταιρεία θα διοικείται από εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο και θα διαχειριστεί τον προϋπολογισμό του πρότζεκτ που αντιστοιχεί σε 24 εκατομμύρια ευρώ. Οπως αναφέρεται στον φάκελο του προγραμματισμού, οι τοπικές και περιφερειακές αρχές έχουν δεσμευθεί να καλύψουν περίπου το 80% του προϋπολογισμού που θα προέλθει από τον δημόσιο τομέα, ενώ ένα ποσό περίπου 2,3 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά την προτεινόμενη συμμετοχή του ΥΠΠΟ, είναι ακόμη αμφίβολο εάν θα δοθεί. «Στον βαθμό των δυνατοτήτων του ΥΠΠΟ, θα στηρίξουμε την προσπάθεια της Ελευσίνας», σημείωσε σχετικά η Λυδία Κονιόρδου.

Αναφορικά με τις κτιριακές υποδομές, η Ελευσίνα θα προχωρήσει κυρίως σε επεμβάσεις επί των υφιστάμενων κτιρίων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η αποκατάσταση στο πρώην εργοστάσιο χρωμάτων «Ιρις» θα πρέπει να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2020, της «Ελαιουργικής» το 2018, ενώ το νέο «Κέντρο Ανάπτυξης Ικανοτήτων και Καινοτομίας» πρέπει να παραδοθεί το 2019. Ο προϋπολογισμός των παρεμβάσεων σε υποδομές ανέρχεται σε περίπου 23 εκατομμύρια ευρώ και η υλοποίηση θα γίνει από τους αρμόδιους φορείς, όπως τον δήμο και την περιφέρεια Αττικής. Παράλληλα αναζητούνται μόνιμες λύσεις για να βελτιωθεί η εικόνα του παράκτιου μετώπου της πόλης με τα παροπλισμένα πλοία.

Η «Μετάβαση στην EUphoria», όπως είναι το σκεπτικό του καλλιτεχνικού προγράμματος, θα γίνει μέσα από τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας του «ευ» σε τρεις μεγάλες θεματικές ενότητες, όπως περιέγραψε η καλλιτεχνική διευθύντρια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Κέλλυ Διαπούλη: το «EUrbanization», που εστιάζει στις κοινωνικοπολιτικές προκλήσεις της Ευρώπης, η θεματική «The EU Working Classes» για τις εργασιακές προκλήσεις και το «EUnvironment» για το περιβάλλον. Κάθε άξονας περιλαμβάνει χωριστά προγράμματα, με στόχο να εμπλέξουν κατοίκους και επισκέπτες, ενώ οι πρώτες δράσεις δικτύωσης και εκδηλώσεις στον δημόσιο χώρο θα ξεκινήσουν από το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή