Το Ριάλτο της Βενετίας περιμένει, έτοιμο, τα δικά του ηλιοβασιλέματα

Το Ριάλτο της Βενετίας περιμένει, έτοιμο, τα δικά του ηλιοβασιλέματα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι η αρχαιότερη από όλες τις γέφυρες που δεσπόζουν στο Μεγάλο Κανάλι. Εχει εμπνεύσει συγγραφείς όπως ο Σαίξπηρ (στον «Εμπορο της Βενετίας») και ζωγράφους σαν τον Καρπάτσο. Θεωρείται ένα από τα πιο εμβληματικά τοπόσημα μαζί με το Παλάτι των Δόγηδων και τον Αγιο Μάρκο. Το Ριάλτο είναι επιτέλους έτοιμο μετά τα έργα της αποκατάστασης, που έδωσαν πολλούς αιώνες επιπλέον ζωής στη μαρμάρινη γέφυρα του 16ου αιώνα.

Και μπορεί η διαδικασία να κράτησε 18 μήνες και να υλοποιήθηκε άψογα, όμως οι βάνδαλοι ήδη έχουν πιάσει δουλειά και έχουν αρχίσει να κάνουν γκράφιτι στις συντηρημένες της επιφάνειες. Ο τελευταίος καθαρισμός από αυτά είχε γίνει στα μέσα της δεκαετίας του ’70 και, απ’ ό,τι φαίνεται, σε λίγα χρόνια οι ειδικοί θα πρέπει πάλι να επιληφθούν του θέματος.

Τα καλά νέα είναι, πάντως, ότι οι πρόσφατες εργασίες αποκάλυψαν πως το μνημείο είναι σε καλή κατάσταση και πως κατεβλήθη κάθε δυνατή προσπάθεια να κρατηθούν ανέπαφα τα υπάρχοντα υλικά. Το έργο κόστισε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, όμως ο Ρέντσο Ρόσι, ιδιοκτήτης της εταιρείας ενδυμάτων Diesel, αποφάσισε να κάνει μια παχυλή δωρεά που έφτασε τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Τρεις εργολάβοι συνεργάστηκαν υποδειγματικά και κατάφεραν να κρατήσουν μέρη της γέφυρας ανοικτά για τους τουρίστες ολόκληρο το χρονικό διάστημα της αποκατάστασης. Αλλωστε είναι ένα από τα πλέον πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα και όλοι οι τουριστικοί οδηγοί παραινούν τα εκατομμύρια των επισκεπτών της πόλης να πάνε στο Ριάλτο για να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα. Η ανθρώπινη ροή που δεν σταματά ποτέ είχε επιβαρύνει τη γέφυρα.

Το Ριάλτο είναι γεμάτο από μικρά μαγαζιά και έτσι οι εργασίες συντήρησης δεν αφορούσαν μόνο τα μαρμάρινα τμήματα, αλλά έπρεπε να ξαναπεράσει η καλωδίωση για όλα τα καταστήματα. Μέσα στα 400 χρόνια ζωής της είχαν γίνει άλλωστε πολλά επιπλέον έργα χωρίς καμιά πρόβλεψη και έτσι έπρεπε να ξαναγίνει σχεδιασμός. Ενισχύθηκε επίσης η στεραίωση και η μόνωση, καθώς η υγρασία στα βενετσιάνικα κανάλια είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των γηραιών παλάτσο και των μνημείων.

Οι Ιταλοί φημίζονται για τα φανταχτερά τους εγκαίνια, αλλά μέχρι στιγμής κάνουν υπομονή να φτάσει ο Μάιος, ώστε η επίσημη τελετή να συμπέσει με το άνοιγμα της Μπιενάλε της Βενετίας, που θα ανοίξει στα μέσα του μήνα και θα διαρκέσει μέχρι και τον Νοέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή