«Θα μας πει κάποιος τι θα γίνει με την Αγορά;»

«Θα μας πει κάποιος τι θα γίνει με την Αγορά;»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ρεπορτάζ της προηγούμενης εβδομάδας για τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης (βλ. «“Πινγκ πονγκ” με την Αγορά Κυψέλης», 8/3/2017) με οδήγησε μοιραία στο χαρακτηριστικό αυτό τοπόσημο της Φωκίωνος Νέγρη. Το κτίριο της Αγοράς, έτοιμο πλέον και καθαρό, στέκει περιμένοντας να αποκτήσει και πάλι ζωή (αφού συνδεθεί επιτέλους με την ΕΥΔΑΠ). Κανείς, όμως, δεν μπορεί να γνωρίζει πότε θα συμβεί αυτό.

Μπαίνοντας στο ολοκαίνουργιο κτίριο, η μόνη κίνηση δημιουργείται από τους πολίτες που επισκέπτονται το ΚΕΠ, το οποίο λειτουργεί από πέρυσι το καλοκαίρι. Κατά τα άλλα, σιγή και ακινησία. Από πλευράς του, το Impact Hub Labs, ο νέος διαχειριστής της Αγοράς, αρνείται να αποκαλύψει τον τελικό σχεδιασμό της χρήσης του κτιρίου. Ο λόγος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι η ομάδα θέλει πρώτα να τελειοποιήσει το τελικό πλάνο για την Αγορά και αργότερα να αποκαλύψει τις ακριβείς λεπτομέρειες. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι μάλλον εύλογο: μήπως, τελικά, δεν είναι απολύτως έτοιμοι για την «επόμενη μέρα»; Ερώτημα που επιτείνεται από την πληροφορία ότι οι επαφές που έχουν κάνει με φορείς, επιχειρήσεις και ιδρύματα για την προσέλκυσή τους στην Αγορά είναι σε… θεωρητικό και προσωπικό επίπεδο. Αυτό που, εντούτοις, δεν προξενεί έκπληξη είναι πως το Impact Hub Labs –εν μέρει δικαίως– έχει «παγώσει» λόγω των νομικών κωλυμάτων που διαρκώς ανακύπτουν.

Βέβαια, αυτή η μυστικοπάθεια, όσο κι αν καθίσταται κατανοητή («για λόγους ευθιξίας και πνευματικών δικαιωμάτων», όπως λένε αρμόδιες πηγές στην «Κ»), δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. Μιλώντας με πολίτες της Κυψέλης, συνειδητοποιεί κανείς ότι υπάρχει άμεση ανάγκη ξεκαθαρίσματος του τοπίου – «δεν θα μας ενημερώσει κάποιος αναλυτικά για το τι θα συμβεί με την έρμη την Αγορά;». Ταυτόχρονα, κάτι που πράγματι ενόχλησε ορισμένους πολίτες, σύμφωνα με δηλώσεις τους στην «Κ», είναι το υψηλό ενοίκιο που ζήτησε ο νέος διαχειριστής από πολιτιστική ομάδα της Κυψέλης για να τους παραχωρεί χώρο μία φορά την εβδομάδα για τις συσκέψεις και τις εκδηλώσεις τους. «Μας ζήτησαν περί τα 25 ευρώ την ώρα, που το βρήκαμε εξωφρενικό».

Αυτό που ευχόμαστε είναι να ξαναπάρει ζωή η Αγορά – σύννομα, με διαφάνεια και, κυρίως, άμεσα. Δεν είναι μόνον ανάγκη της Κυψέλης· είναι, κυρίως, ανάγκη της Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή