«Αθηνέο», εκεί όπου ο ζύθος, η επιστήμη και η τέχνη βρίσκουν ένα σημείο συνάντησης στη λεωφόρο Κηφισού

«Αθηνέο», εκεί όπου ο ζύθος, η επιστήμη και η τέχνη βρίσκουν ένα σημείο συνάντησης στη λεωφόρο Κηφισού

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολα θα φανταζόταν κανείς ότι θα έβρισκε έναν τόσο ελκυστικό χώρο στη λεωφόρο Κηφισού. Οσες φορές και να επισκεφθεί κανείς το «Αθηνέο», πάντα θα έχει αφορμές να επιστρέψει, όχι μόνο γιατί προσφέρεται πάντα φρέσκια μπίρα, αλλά γιατί είτε θα υπάρχει μία ομιλία, ιδιαίτερη πάντα, είτε μία έκθεση. Το συνηθέστερο είναι να συμβαίνουν όλα μαζί, και έτσι τα Σάββατα το μεσημέρι εξελίσσονται συχνά σε τόπο συνάντησης γύρω από ένα ποτήρι μπίρα στα μοναστηριακά τραπέζια, όπου γεννιούνται και στερεώνουν φιλίες.

Ολα αυτά ήταν σε πρώτη γραμμή το περασμένο Σάββατο, στη λεωφόρο Κηφισού 102, εκεί όπου πριν από 50 και πλέον χρόνια η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δημιούργησε το πρώτο ζυθοποιείο της. Εδώ και δύο χρόνια, που άνοιξε το «Αθηνέο» ως χώρος δημιουργικής ζυθοποιίας, μουσείο, κέντρο εκδηλώσεων και γνώσης, γεννιούνται διαρκώς αφορμές για συναντήσεις και συνέργειες. Το περασμένο Σάββατο, με προσκεκλημένο το Ινστιτούτο Παστέρ, θυμηθήκαμε τη δημιουργική Ελλάδα, τη χώρα της γνώσης και της προσφοράς.

Μερικές φορές όλα μοιάζουν τόσο απλά (αν και δεν είναι). Ανθρωποι που εργάζονται πυρετωδώς ανοίγουν τον χώρο τους στην κοινωνία. Με τη φρέσκια μπίρα στο χέρι, μπίρα μαύρη, καραμελωμένη, και με αυτιά ανοικτά, ακούσαμε τη βιολόγο Σίσσυ Κολυβά (από το Τμήμα Ανάπτυξης Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ), που με ένα τρόπο άμεσο, ευχάριστο και πυκνό, μας μίλησε για τον Λουί Παστέρ, συνδέοντας την ανακάλυψή του με την ανάπτυξη της ζυθοποιίας. «Ζύμωση είναι η ζωή χωρίς αέρα», είχε πει ο Παστέρ σε μια εποχή που άρχιζαν μόλις να ακούν για την ύπαρξη των μικροβίων. Ο Παστέρ απέδειξε ότι η ζύμωση προκαλείται από ζωντανούς οργανισμούς, αλλά το ωραίο ήταν όχι μόνο ότι όλα αυτά ακούγονταν σε ένα χώρο ζύθου, αλλά ότι η πληροφορία κυλούσε αβίαστα καθώς οι κυρίες Χριστίνα Οικονομοπούλου και Σίσσυ Κολυβά είχαν γίνει οι πρέσβειρες του Ιδρύματος Παστέρ προς την κοινωνία. Το Ινστιτούτο Παστέρ, στη Βασιλίσσης Σοφίας 127, ένας μυστικός κόσμος ολόκληρος, επιχειρεί και αυτό τη δική του εξωστρέφεια. Σημειώστε την ημερομηνία 26 Απριλίου.

Η ιστορικός τέχνης Ιρις Κρητικού, που έχει την επιμέλεια των εκδηλώσεων και που έχει οργανώσει για το «Αθηνέο» τις γέφυρες με τον «έξω κόσμο», μας ξενάγησε στο μουσείο (που αφηγείται την ιστορία της μπίρας) και στην εικαστική έκθεση «Dark», που φιλοξενείται τώρα στο «Αθηνέο». Εργα τέχνης σύγχρονων εικαστικών ανάμεσα στη μόνιμη συλλογή της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Ενας προορισμός στη λεωφόρο Κηφισού (www.athenianbrewery.gr)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή