ΠΟΛΗ

Σκέψεις για το μέλλον της Αθήνας

Σκέψεις για το μέλλον της Αθήνας

Πώς φαντάζεται κάποιος το μέλλον της Αθήνας; Καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες διαμορφώνουν αφηγήσεις για το μέλλον των Αθηναίων και τις παρουσιάζουν σε μια ανοιχτή συζήτηση. Δύο μήνες πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης «Tomorrows», η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση φιλοξενεί στη Διπλάρειο Σχολή το Tomorrow’s Storeys, μια πρωτοβουλία του αρχιτέκτονα Λίαμ Γιανγκ με στόχο την παραγωγή κριτικών μυθοπλασιών για το μέλλον της Αθήνας.

Συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, εικαστικοί, σκηνοθέτες, φωτογράφοι και αρχιτέκτονες θα συναντηθούν στη Διπλάρειο Σχολή και θα συνεργαστούν για τρεις ημέρες, από σήμερα έως τις 19 Μαρτίου, για να διαμορφώσουν από κοινού αφηγήσεις για τη μελλοντική ζωή των κατοίκων της Αθήνας. Ξεκινώντας από τρέχοντα ζητήματα, φαινόμενα και τάσεις της πόλης, οι συμμετέχοντες θα φανταστούν πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η αυριανή καθημερινότητα, εστιάζοντας σε ένα υπαρκτό οικοδομικό τετράγωνο του κέντρου. Μέσα από συζητήσεις, εικονογραφήσεις και υποθέσεις, η ομάδα εργασίας θα διαμορφώσει ένα πορτρέτο για την καθημερινότητα των κατοίκων, πιθανολογώντας για τις ανάγκες αλλά και τη δυναμική της μελλοντικής Αθήνας. Οι συζητήσεις του εργαστηρίου θα εικονογραφηθούν από τον Κώστα Χαρίτο. Οι ιστορίες, οι οποίες θα παραχθούν, θα αποτελέσουν το περιεχόμενο της νέας εγκατάστασης που θα διαμορφώσει ο Λίαμ Γιανγκ ειδικά για την έκθεση «Tomorrows». Κατά τον Λίαμ Γιανγκ, σε μια εποχή κατά την οποία οι εξελίξεις είναι πάρα πολύ γρήγορες και το παρόν πιο σύντομο και άμεσο από ποτέ, εγχειρήματα με υποθετικό και αναστοχαστικό χαρακτήρα είναι ιδιαιτέρως πολύτιμα, καθώς μπορούν να φωτίσουν πλευρές ενός μέλλοντος που μοιάζει δυστοπικό και άγνωστο. «Το μέλλον από μόνο του σήμερα είναι ένα επείγον εγχείρημα, που επιζητεί ουσιαστική ενασχόληση από τις σημερινές γενιές».

Την Κυριακή 19 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η ανοιχτή στο κοινό συζήτηση και οι συμμετέχοντες της ομάδας θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα του εργαστηρίου. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας.

Απαραίτητη η ηλεκτρονική προκράτηση θέσης. Πληροφορίες κράτησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.sgt.gr/gre/SPG1889. ​​Διπλάρειος Σχολή (πλατεία Θεάτρου 3), στις 7 μ.μ.