Το Ωδείον Αθηνών… αναπνέει ξανά

Το Ωδείον Αθηνών… αναπνέει ξανά

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Xθες το πρωί, πολλά και σπουδαία συνέβαιναν στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών. Οι προεργασίες για την documenta ήταν σε εξέλιξη. Στο αίθριο, γεμάτο από σκόρπια ξύλινα και μεταλλικά αντικείμενα, τραπέζια, στόρια κ.λπ., οι δύο νεαροί είπαν χαμογελώντας στα αγγλικά: «Δεν είναι για πέταμα, ετοιμάζουμε μια εγκατάσταση!». Και ολόγυρα, σε έναν παράλληλο κόσμο, τα συνεργεία δούλευαν πυρετωδώς για τον καθαρισμό του Ωδείου, συνολικής επιφανείας 1.200 τ.μ., από γκράφιτι, μουντζούρες και ατμοσφαιρικούς ρύπους. Το λευκό μάρμαρο ερχόταν κατά τόπους και πάλι στο φως, κατά κανόνα λευκό, αλλού υποκίτρινο αλλά καθαρό πλέον, κατά τόπους χαρακωμένο, σε σημεία γαλακτερό με μικρά ρήγματα σαν ρυτίδες μαρμάρου. Το κτίριο έδειχνε να αναπνέει ξανά. «Η αφορμή για την παρέμβαση καθαρισμού μπορεί να είναι η documenta», λέει ο πρόεδρος του Ωδείου Αθηνών, Νίκος Τσούχλος, «αλλά η συζήτηση για τον ευπρεπισμό του κτιρίου είναι παλιά».

Η παρέμβαση, ειδική για ιστορικά κτίρια, γίνεται με χορηγία της Alpha Bank. «Είχαμε συζητήσει το θέμα με στελέχη της τράπεζας», λέει ο Ν. Τσούχλος, «με την οποία έχουμε στενή συνεργασία καθώς είναι ο κύριος χορηγός του προγράμματος υποτροφιών “Μικροί Μουσικοί”».

Το Ωδείον Αθηνών, Ρηγίλλης, Βασ. Γεωργίου Β΄ και Βασ. Κωνσταντίνου, αρχιτεκτόνημα του διανοούμενου Ιωάννη Δεσποτόπουλου, ημιτελές κτίσμα (προς το παρόν) που θυμίζει το ανεκτέλεστο όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή για το Πνευματικό Κέντρο Αθηνών, είναι ένας γίγαντας σε διαδικασία αφύπνισης και με αυξανόμενη εξωστρέφεια, όπως λέει και ο Νίκος Τσούχλος. Ενα καφέ, σε συνεργασία με το «Δειπνοσοφιστήριο», θα λειτουργεί παραπλεύρως του Ωδείου προς το Λύκειον, όσο διαρκεί η documenta.

«Προστασία για πάντα»

O Ηλίας Ανδρεόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Booka Χημικά Ελλάς ΙΚΕ (www.booka.gr), την οποία ίδρυσε με τον Γιώργο Καρυωτάκη, μου εξηγεί ότι ο χημικός καθαρισμός του Ωδείου με ειδικούς διαλύτες (εγκεκριμένους από το ΥΠΠΟΑ) το προστατεύει πλέον για πάντα. «Αν ξαναλερωθεί, θα αρκεί λίγο νερό για να καθαρίσει». Τα μέλη του συνεργείου του καθάριζαν χθες μεθοδικά. Ηταν ενδιαφέρον να βλέπει κανείς να διαλύονται μεγάλες επιφάνειας με γκράφιτι μετά την επίδραση του χημικού και την πίεση του νερού. Η μόνιμη προστασία αντιγκράφιτι θα εφαρμοστεί σε ύψος 3,50 μέτρων.Oι εργασίες άρχισαν προχθές και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί την Κυριακή.

Η χορηγία της Alpha Bank εντάσσεται στο πρόγραμμα «Οι φθορές που πληγώνουν», που άρχισε το 2013 και έχει στόχο την αποκατάσταση γλυπτών και επιφανειών σημαντικών κτιρίων, αρχικά στην Αθήνα και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη. Η Alpha Bank συνεχίζει το πρόγραμμα με συνέπεια και παρακολουθεί όσα κτίρια ή γλυπτά έχουν ήδη καθαριστεί ούτως ώστε να διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Το πρόγραμμα επεκτείνεται άμεσα και στη Θεσσαλονίκη. Η τράπεζα έχει ήδη ανακοινώσει ότι τη Δευτέρα 3 Απριλίου αρχίζει ο καθαρισμός του Βασιλικού Θεάτρου σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και περί τα τέλη Μαΐου θα αρχίσει ο καθαρισμός του ΚΘΒΕ.

Το Ωδείον Αθηνών θα περάσει σε νέα φάση τον Σεπτέμβριο με αναμόρφωση του κτιριακού συγκροτήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή