Οι επαγγελματίες που κρατούν με αγώνα την Αθήνα

Οι επαγγελματίες που κρατούν με αγώνα την Αθήνα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν κάτι έμεινε από τον περίπατο που έκανα πρόσφατα στις οδούς Βύσσης και Καΐρη, οι πρώτες του προγράμματος για το «Τρίγωνο» που προωθεί ο Δήμος Αθηναίων, δεν είναι οι καλές, πρώτες εντυπώσεις ούτε πόσο πολλά μένουν να γίνουν ή πόσο πολλά πρέπει να τηρηθούν. Είναι οι άνθρωποί της. Ακόμη και αν είχα περπατήσει αναρίθμητες φορές στους παλιούς, εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, δεν είχα καθαρή στο μυαλό μου την ιδέα ότι όσοι ζουν και εργάζονται εκεί δίνουν κάθε μέρα έναν αγώνα. Περπατώντας εκεί τις προάλλες έχοντας στον νου ως άμεση προτεραιότητα να δω τα πρόσωπα, να πλησιάσω την καθημερινότητα, να νιώσω τι σημαίνει «έχω κατάστημα στην οδό Βύσσης ή στην οδό Καΐρη», εν προκειμένω, είδα αυτό που πιθανώς άλλες φορές είχα προσπεράσει. Ενας ένας οι μικρόκοσμοι έπαιρναν μορφή, ένα ένα τα καταστήματα αφηγούνταν ιστορίες που είτε πήγαιναν πίσω πέντε και έξι και παραπάνω δεκαετίες είτε ήταν επιχειρηματικά βήματα των τελευταίων χρόνων. Οι μορφές αυτών των Αθηναίων, που ζουν τον παλμό της καθημερινότητας όσο λίγοι, με το πρόσθετο άγχος της δυσβάσταχτης οικονομικής συγκυρίας και της μικρότερης αγοραστικής δύναμης, είναι οι ήρωες που κρατούν την Αθήνα ζωντανή.

Μέσα στη Στοά Καΐρη, που συνδέει κατά τρόπο ακανόνιστο την οδό Καΐρη με την οδό Πολυκλείτου, θα δείτε μαγαζιά που δεν θα πιστεύατε ότι υπάρχουν στην Αθήνα του 2017. Χάρηκα που άκουσα τις ιστορίες από το παλιό οπλοδιορθωτήριο του Θ. Παπαϊωάννου, μαζί με άλλους εξίσου περίεργους. Ιστορίες όχι μόνο για την Αθήνα αλλά για τους ανθρώπους της που είχαν μέσα τους το κίνητρο της δουλειάς. Δούλευαν όλη μέρα, με λιγοστά μέσα, για λίγο κέρδος, αλλά με εντιμότητα, με προσήλωση, με εργασιακό ήθος. Αυτό διασώζεται κατά τόπους στα μαγαζιά του παλιού, εμπορικού τριγώνου, πολλά από τα οποία ήταν και είναι επιχειρήσεις που έμειναν σε μία οικογένεια.

Ολα αυτά τα σαρώνει ο χρόνος και οι αλλαγές στη ζωή, αλλά υπάρχει ακόμη εκείνο το σπάνιο είδος των επαγγελματιών που χαίρονται να ζουν μέσα στον βαθύτερο πυρήνα της Αθήνας. Αυτοί οι επαγγελματίες, που ζουν δύσκολα αυτά τα χρόνια, είναι οι άνθρωποι που σηκώνουν στους ώμους τους αυτό που εμείς αγαπάμε ως ατμόσφαιρα στα στενά δρομάκια του «Τριγώνου». Είναι αθηναϊκός πολιτισμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή