Το Δημαρχείο Αθηνών καθαρίστηκε και «αναπνέει» πάλι

Το Δημαρχείο Αθηνών καθαρίστηκε και «αναπνέει» πάλι

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν ευεργετικό καταιονισμό δεχόταν χθες το πρωί το ιστορικό κτίριο του δημαρχείου στην πλατεία Κοτζιά. Ηταν σε εξέλιξη οι εργασίες καθαρισμού και απομάκρυνσης των ατμοσφαιρικών ρύπων, τις οποίες θα ακολουθήσει η προστασία. Το κτίριο λαμπύριζε στον ανοιξιάτικο ήλιο, άλλωστε αυτή η έκθεσή του και στο επιθετικό φως, ιδίως το καλοκαίρι, απαιτεί ειδική μέριμνα. «Το δημαρχείο είχε δεχθεί στο παρελθόν λάθος προστασία, την οποία τώρα αντικαθιστούμε με μεθόδους προηγμένης τεχνολογίας», λέει ο κ. Γιώργος Καρυωτάκης, πρόεδρος της εταιρείας Booka, που έχει αναλάβει το έργο σε συνεργασία με το 2G Group Facility Management. Η Booka εξειδικεύεται σε οικολογικά και βιοδιασπώμενα προϊόντα καθώς και σε υπηρεσίες αντιγκράφιτι. Ο κ. Γιώργος Καρυωτάκης ζει στο Λονδίνο, έχει μεγάλη διεθνή εμπειρία και η παρουσία του στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Ηλία Ανδρεόπουλο, γίνεται με την επιθυμία της συμβολής στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. «Δραστηριοποιούμαστε στα Βαλκάνια, στην Τουρκία και στην Κύπρο», λέει ο κ. Γ. Καρυωτάκης, «αλλά πουθενά δεν υπάρχει τέτοια απαξίωση του κτιριακού αποθέματος των πόλεων».

Το δημαρχείο Αθηνών μπήκε στο «ειδικό πλυντήριο» με πίεση νερού και κατάλληλα, φιλικά χημικά, χάρη στην documenta. Τουλάχιστον χάρη στη διεθνή έκθεση που φέρνει τόσους επισκέπτες στην Αθήνα, έστω και την τελευταία στιγμή, κάποια κτίρια καθαρίζονται, χωρίς ωστόσο να βελτιώνεται η συνολική εικόνα της πόλης. Είναι όμως ένα βήμα και όπως λέει ο κ. Γ. Καρυωτάκης, «πολύ σημαντικό για την ενημέρωση του κοινού και τη δημιουργία κοινωνικής πίεσης προς τα πάνω». Είναι ζήτημα ιεράρχησης αλλά και κατανόησης της υπεραξίας, πολιτισμικής, κοινωνικής, τουριστικής και οικονομικής. Και είναι πράγματι εξωφρενικό να είναι τα αθηναϊκά κτίρια βουτηγμένα στη βρώμα, όταν η τεχνολογία στον συγκεκριμένο τομέα έχει κάνει θεαματικά άλματα. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης, αλλά και κατανόησης του θέματος.

«Ο καθαρισμός και η προστασία του δημαρχείου έχει βέβαια μεγάλη συμβολική σημασία», τονίζει ο κ. Γ. Καρυωτάκης. «Δημιουργεί θετικό κύμα. Είμαστε σε επαφή με τις διεθνείς εξελίξεις της τεχνολογίας καθαρισμού και προστασίας των κτιρίων και μετά το Πάσχα αναμένουμε δείγματα της επόμενης γενιάς καινοτόμων υλικών». Ολα τα υλικά εγκρίνονται από χημικούς μηχανικούς και άλλους επιστήμονες και για την εφαρμογή τους σε διατηρητέα κτίρια λαμβάνουν έγκριση από το Τμήμα Λίθου του υπουργείου Πολιτισμού. H Booka έχει καθαρίσει ήδη, ανάμεσα σε πολλά άλλα, το Πολυτεχνείο (την περίφημη γωνία που έχει γίνει τώρα χειρότερη), την Ακαδημία, τη Βιβλιοθήκη, το Ωδείο (χορηγία Alpha Bank) και το «Τρίγωνο», το νέο πρότζεκτ του Δήμου Αθηναίων. «Με την προστασία που παρέχουμε», λέει ο κ. Γ. Καρυωτάκης, «τα μάρμαρα αναπνέουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή