Η δυνατότητα του ΕΜΣΤ και η ανάγκη της Αθήνας

Η δυνατότητα του ΕΜΣΤ και η ανάγκη της Αθήνας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι μόνον η θέα από την ταράτσα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στο Φιξ της λεωφόρου Συγγρού. Δεν είναι, ασφαλώς, μόνον τα έργα της documenta που έχουν καταλάβει το κτίριο. Είναι, κυρίως, η αίσθηση ότι αυτό το αρχιτεκτόνημα, που υλοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του Βαγγέλη Στυλιανίδη και της Καλλιόπης Κοντόζογλου και πυροδοτήθηκε από το όραμα και την επιμονή της τέως διευθύντριάς του Αννας Καφέτση, ήρθε για να απορροφήσει και να απορροφηθεί από την Αθήνα. Μπορεί να μη διαθέτει το μεγαλείο, για παράδειγμα, του Μουσείου της Ακρόπολης, που συνομιλεί απευθείας με κάτι έτσι κι αλλιώς αξεπέραστο, όπως είναι ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης, το ΕΜΣΤ, όμως, ως κτίριο με παρελθόν, παρόν και –ελπίζουμε– σπουδαίο μέλλον, αντικατοπτρίζει το κλεινόν άστυ, συνοψίζοντας τον πυρήνα του ως αστικού σώματος μεγαλωμένου και γυμνασμένου κατά βάσιν στον γρήγορο, χαοτικό και πολυεπίπεδο 20ό αιώνα.

Περπατώντας σε όλους τους χώρους του μουσείου, του οποίου τα ανεπίσημα εγκαίνια έγιναν με την documenta, η Αθήνα κατακλύζει το κτίριο –και το μυαλό των επισκεπτών–, κυρίως διότι υπάρχει άμεση οπτική πρόσβαση με την πόλη από παντού. Ταυτόχρονα, το κτίριο αποκρυσταλλώνει το όραμα μιας μητρόπολης του σήμερα και του αύριο. Το διαρκές πηγαινέλα επί της Συγγρού, το εκπεσόν μεγαλείο της λεωφόρου και η υποσχετική του δύναμη, οι ταράτσες της Αθήνας, οι κορυφές των λόφων της, η θάλασσα του αθηναϊκού νότου, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες που συνωστίζονται στις στάσεις του μετρό, των λεωφορείων και του τραμ καθρεφτίζουν τη σύγχρονη Αθήνα. Το μουσείο είναι η απόδειξη ότι μπορεί να τα καταφέρει. Πράγματι μπορεί.

Το ΕΜΣΤ είναι ένας ζωντανός οργανισμός που, ώς τον ερχόμενο Ιούλιο, του δίνεται η δυνατότητα να αποδείξει την παιδευτική και συναισθηματική αξία που φέρει… υποχρεωτικά. Τα έργα της documenta, ανεξάρτητα από την καλλιτεχνική τους αξία, δίνουν μια σφαιρική γεύση για τη δυναμική και τις δυνατότητες του μουσείου. Η διοίκηση του ιδρύματος, υπό την Κατερίνα Κοσκινά, έχει στη διάθεσή της δύο δεδομένα: την documenta και το κτίριο. Μπορεί να τα εκμεταλλευτεί και τα δύο και να διατηρήσει αυτή την ορμή. Ακόμη κι αν χρειαστεί να δώσουμε πολλά από τα εύσημα στην documenta γι’ αυτή την αποκάλυψη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή