Με ένα ποδήλατο, οι γειτονιές της Αθήνας μεταμορφώνονται και δείχνουν το μέλλον

Με ένα ποδήλατο, οι γειτονιές της Αθήνας μεταμορφώνονται και δείχνουν το μέλλον

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mια ποδηλατάδα στους δρόμους της Αθήνας! Ακούγεται συναρπαστικό για πολλούς και για άλλους ουτοπικό. Αλλά, να που έγινε, στο 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα, στους άξονες δηλαδή της Πατησίων και της Αχαρνών, στην Κυψέλη και στην πλατεία Αττικής, σε όλο δηλαδή το παλιό αυτό αστικό κομμάτι της Αθήνας, με τα πολλά προβλήματα καθημερινότητας. Γι’ αυτό και είχε έντονο συμβολισμό η ποδηλατοδρομία της περασμένης Κυριακής και ήταν πανδαισία να βλέπει κανείς τόσα παιδιά (καθώς συμμετείχαν πολλά σχολεία) ξεχυμένα στους δρόμους να απολαμβάνουν τη γειτονιά τους «αλλιώς». «Η εγκατάλειψη και η υποβάθμιση είναι εμφανείς, αλλά το ίδιο είναι και η προσπάθεια των κατοίκων να ξανακερδίσουν τη γειτονιά τους και να δημιουργήσουν συνθήκες βιώσιμες για εκείνους και τα παιδιά τους», λέει ο Σπύρος Παπαγεωργίου, ο άνθρωπος που έχει αφιερωθεί στο να διασπείρει την ποδηλατική κουλτούρα στην Αθήνα κατά το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.

Γέμισαν χαρούμενες φωνές η Μιχαήλ Βόδα, η πλατεία Αγίου Νικολάου, η πλατεία Καλλιγά με το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα, η Φυλής, η Θήρας με τον νεογοτθικό της πύργο, η Ιεροσολύμων, η Αγίου Μελετίου, η Αριστοτέλους, η πλατεία Βικτωρίας, η Χέυδεν, η πλατεία Αττικής… Ολοι μαζί, διοργανωτές και ποδηλάτες άλλαξαν για λίγες ώρες την όψη των δρόμων (η περιοχή δεν έχει κλίσεις) και έδειξαν πώς μπορεί να προωθηθεί ένα άλλο πρότυπο ζωής. Το μήνυμα ήταν η «αισιοδοξία και η διάθεση για αλλαγή μέσα από τη γνώση».

Η περιοχή είναι γεμάτη όμορφα σπίτια ανάμεσα σε πολυκατοικίες με αστικό παρελθόν, πλατείες, δενδροφυτεμένους δρόμους, παλιά στέκια και σχολεία. Ολα μπορούν να βελτιωθούν. Πρωτοστάτησε η 6η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων, με την πρόεδρο Ελένη Ζωντήρου και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού, Γιάννη Πρωτοψάλτη, καθώς και πολλούς ακόμη που συνεργάστηκαν και έδειξαν πόσα μπορούν να γίνουν όταν υπάρχει πίστη στο καλό.

«Τη βόλτα υποστήριξαν τα σχολεία της περιοχής και οι σχολικές επιτροπές κάτι που, παρόλο που δυσκόλεψε τη βόλτα επειδή για τα παιδιά ήταν δύσκολο να ξεχωρίσουν τη διαφορά ανάμεσα στο “βόλτα” και “αγώνας”, αποτέλεσε ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον», λέει ο Σπύρος Παπαγεωργίου. «Η ανάπτυξη της χρήσης του ποδηλάτου στην περιοχή, με τη δημιουργία, π.χ., ενός δικτύου δρόμων ήπιας κυκλοφορίας με λωρίδες ποδηλατοδρόμων, θα μπορούσε να αποτελέσει μια “εύκολη” και γρήγορη λύση για την ανάπτυξη της περιοχής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή